Halikossa pudonnut lohkare siirrettiin maankaatopaikalle – historiallinen kivi saattaa päätyä puiston koristeeksi

3
Jani Salminen valmistelu lohkareen siirtoa kaivamalla sen nurkkien alle tilaa lapiolla. Koloihin pujotettiin ketjut, jotka kiinnitettiin nosturin järeään koukkuun.

Halikon Vaskiontien kalliosortumassa autoon törmännyt lohkare siirrettiin perjantaina pois omakotitalon pihasta.

Salon kaupunki siirrätti valtavan kokoisen kiven maankaatopaikalle Korvenmäkeen. Se pannaan talteen mahdollista käyttöä varten.

– Se on historiallinen kivi. Jospa sillä olisi myöhempää käyttöä vaikka jossain puistossa tai liikenneympyrän koristeena, työtä valvonut yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen mietti.

Virtanen ja lohkareen siirtänyt Jani Salminen arvioivat, että lohkare painaa 13–15 tonnia.

Salminen valmisteli nostoa kaivamalla lohkareen alta soraa pois lapiolla. Kiven kulmien alle pujotettiin ketjut, jotka kiinnitettiin järeään koukkuun.

– Nosturissa riittää tehoa kyllä. Olen nostanut tällä 27 tonnia auton vierestä, ja koukun pitäisi kestää 31 tonnia, hän sanoi etukäteen.

Omakotitalon pihaan pudonnut lohkare siirtyi kuorma-auton lavalle hallitusti autonosturilla.

Valmistelujen jälkeen lohkare kohosi kevyesti maasta, ja Jani Salminen nosti sen isänsä Tauno Salmisen paikalle tuoman kuorma-auton lavalle. Lohkare tuettiin paikoilleen puilla ja kiinnitettiin ketjuilla.

– Olen nostanut isompiakin kiviä. Kuljetimme joskus salolaiselta louhokselta graniittilohkareita, ja niistä painavimmat olivat melkein 20 tonnia, Jani Salminen kertoi.

Kalliosortumassa pudonneen lohkareen suurempi puoli jää toistaiseksi naapuritontilla sijaitsevan saunan jäänteiden keskelle. Se siirretään todennäköisesti vasta, kun kaupunki on päättänyt, mitä sortuneelle kalliolle tehdään.

Konsultin mukaan kallio vaatii irtonaisen kiviaineksen poistamista eli rusnausta. Sen jälkeen kallion sortumaherkät alueet olisi tuettava.

Konsultin arvion mukaan tuenta maksaisi yli miljoona euroa. Kaupunki ei ole tehnyt asiassa vielä mitään päätöksiä.

Jani Salminen kiinnitti lohkareen kuljetusta varten tiukasti kuorma-auton lavalle. Kivi päätyi Korvenmäkeen maankaatopaikalle.
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
4 kuukautta sitten

Eikö tullut mieleen siirtää kivilohkare esimerkiksi johonkin puistoon, kiertoliittymän keskelle tai ihan vain siihen kallion alle muistuttamaan jälkipolviakin, mitä voi tapahtua. Kun se oli vielä niin iso ja suoramallinen.

Keijo K
4 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Silmälasit auttavat näkemään muutakin kuin kuvat ja kissankokoisin kirjoitetun otsikon. ”Se on historiallinen kivi ….”

Lasse Reunanen / Salo
3 kuukautta sitten

Salon keskustasta kysely – Ota kantaa sivulla (Salon kaupunkitiedotteen etusivulla tarkemmin), jossa tänään viimeinen vastausaika. Ehdotin sivulle lyhyesti, että voisi torille tai muualle puistoon sen hienon kiven esille sijoittaa mikäli tontille ei haluttu jättää. Olen ymmärtänyt, että asukkaat haluaa olla kulkijoilta omassa rauhassa.