
Hiittisten merivartioaseman toiminta saattaa loppua.
Rajavartiolaitos aikoo ensi vuonna päättää, tehdäänkö asemalla tilojen tarvitsemat investoinnit vai siirretäänkö toiminta muualle.
– Mitään lakkautuspäätöstä ei ole olemassa, sanoo kommodori Marko Tuominen Länsi-Suomen merivartiostosta.
Kemiönsaarelaisten pelkona on, että pohdinta päättyy aseman sulkemiseen.
– Tämä on meille tosi iso asia. Se on miehitetty asema Hiittisisissä, ja se on ainoa valtion työpaikka saaristossa. Se on myös turva saaristossa, sillä he avustavat myös muita viranomaisia, sanoo Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg.
Hiittisten merivartioasema sijaitsee Hiittisten saaren pohjoispäässä, ja sinne voi kulkea vain meritse. Lähin tieyhteys mantereelle lähtee Kasnäsin satamasta.
Aseman päätehtäviä ovat rajavalvonta ja meripelastus, mutta työntekijät tekevät myös paljon muuta. Työntekijöitä on kymmenkunta.
– He avustavat virka-apuna pelastustoimea, poliisia ja ensihoitoa. Lähtökohtaisesti toiminta mitoitetaan omiin tehtäviin, mutta kannamme hieman enemmän vastuuta, sanoo Tuominen.
Asema on perustettu 1950-luvulla. Tiloihin on tehty hiljattain pieniä korjaustöitä kuten ikkunoiden vaihto, mutta asema vaatisi Tuomisen mukaan peruskorjaustoimenpiteitä.
Rajavartiolaitos on asemalla valtion omistaman Senaatti-kiinteistöjen vuokralaisena, ja Tuomisen arvion mukaan myös vuokratason tarkistus lisännee kustannuspaineita.
– Minun näkökulmastani huoli on siinä, että jos me joudumme lyömään seiniin joidenkin arvioiden mukaan jopa kolmen henkilön palkan, se tarkoittaa kolmea henkilöä vähemmän töissä. Se tarkoittaa, ettemme pysty antamaan samaa palvelua kuin nykyisin. Seinät eivät auta yhtään saaristolaista vaan ne ihmiset.
Rajavartiolaitos käy samaa pohdintaa parhaillaan muuallakin Suomessa. Akuutein tilanne on Oulun ja Vaasan edustalla, jossa toiminta on jo siirretty sisäilmaongelmien vuoksi väistötiloihin.
– Rajavartiolaitoksella on aika merkittävä kiinteistövelka, kun ei ole ollut rahoitusta korjaamiseen ja kiinteistöt ovat päässeet huonohkoon kuntoon. Eivät meidän eivätkä Senaatti-kiinteistöjen resurssit riitä, sanoo Tuominen.
Merivartioasemaverkkoa on myös supistettu: viimeisimmät muutokset tehtiin vuoden 2019 alusta, jolloin Kemin, Kalajoen sekä Kaskisten asemat lakkautettiin Pohjanlahden alueelta.
Yhtenä vaihtoehtona tulevissa pohdinnoissa on uuden merivartioaseman perustaminen Kemiönsaareen mantereen puolelle.
Toimintamalli saattaisi kuitenkin olla erilainen kuin nykyisin, eikä asema olisi välttämättä aina miehitetty. Rajavartiolaitoksen ja Kemiönsaaren kunnan neuvotteluissa on käytetty sanaparia ”liikkuva läsnäolo”.
– Meitä huolestuttaa, että mitä se liikkuva läsnäolo tarkoittaa. Jos ei ole kiinteää paikkaa, mitä se sitten arjessa tarkoittaa? miettii Erika Strandberg. Hän sanoo kunnan kuitenkin olevan yhteistyöhaluinen.
– Olemme avoimesti sanoneet, että kunta on valmis olemaan mukana kaikissa kuvioissa ja etsimään vaihtoehtoisia kiinteistöjä, jos tämä on kiinteistökysymys. Toivomme edelleen, että asema pysyisi Hiittisissä, mutta en tiedä onnistutaanko siinä.