Jättilaina vauhdittaa Evondosin kasvua

0
– Uskallan luvata, että kasvua tulee, toimitusjohtaja Eetu Koski lupasi kesällä 2018, kun hänet oli valittu Evondos Oy:n toimitusjohtajaksi.

Salolainen teknologiayritys Evondos lähtee hakemaan kasvua Pohjoismaiden ulkopuolelta. Tavoitetta vauhdittaa 42 miljoonan euron rahoitussopimus maailman suurimman varainhoitoyhtiön Blackrockin kanssa.

– Tämä on upea välietappi matkalla kohti kansainvälistä kasvua. Sopimus tuo työrauhaa muutamaksi vuodeksi, kun meidän ei tarvitse miettiä rahoituspaketteja koko ajan, Evondosin toimitusjohtaja Eetu Koski sanoo.

Evondosin lääkeannostelurobotteja ja pilvipohjainen etähoitojärjestelmä on käytössä kaikissa Pohjoismaissa. Viimeisin valloitus oli Islanti, jossa palvelun otti käyttöön Reykjavikin kotihoito.

Nyt salolaisyhtiö tähtää kauemmas Eurooppaan. Ensimmäisten lääkeannostelurobottien käyttö on alkamassa Barcelonassa Espanjassa, ja neuvottelut päänavauksesta Isossa-Britanniassa ovat Eetu Kosken mukaan pitkällä.

– Ajatuksenamme on hoitaa muutama markkina huolellisesti. Espanja ja Iso-Britannia ovat merkittäviä markkinoita, joissa kummassakin väkipohja on suurempi kuin Pohjoismaissa yhteensä.

Kasvu ja kansainvälistyminen vaatii rahaa.

Norjalainen sijoitusyhtiö Verdane osti Evondosin koko osakekannan pari vuotta sitten. Nyt Verdane auttoi yhdistämään salolaisyrityksen ja amerikkalaisen sijoitusyhtiön, joka hallinnoi maailmalla 300 miljardin dollarin pääomia.

”Evondos on kunnianhimoinen ja kasvuhakuinen terveysteknologiayhtiö, jonka ratkaisu on innovatiivinen ja vaikuttava. Olemme tyytyväisiä voidessamme olla mukana auttamassa Evondosin kansainvälistymisessä”, Blackrock Private Credit toteaa tiedotteessa.

Rahoitussopimus ei vaikuta Evondosin omistussuhteisiin.

Evondosin liikevaihto kasvoi viime vuonna 48 prosenttia 11 miljoonasta eurosta 16,6 miljoonaan euroon. Koski uskoo, että tänä vuonna liikevaihto voi rikkoa kahdenkymmenen miljoonan euron haamurajan. Se tarkoittaisi 35 prosentin kasvua.

– Asiakkaat ovat valtavan tyytyväisiä, ja myynti vetää.

Maailmanlaajuinen komponenttipulakaan ei ole ollut kasvun esteenä. Evondos alkoi varautua pandemiaan heti maaliskuussa 2020.

– Olemme pärjänneet toistaiseksi hyvin. Varastoja on kasvatettu valtavasti, ja meillä on hyvä pelivara, jonka ansiosta voimme luvata asiakkaille toimituksia heti, Koski sanoo ja koputtaa puuta.

Kilpailu vähistä komponenteista on tosin kiristynyt.

– Pitää olla todella nopea. Olemme vahvistaneet Salossa henkilöstöä osastolla, jotta saamme tarvittavat komponentit nopeasti.

Salon tehtaalla ja pääkonttorissa on nyt toistasataa työntekijää. Helsingissä, Norjassa ja Tanskassa on lisäksi joitain kymmeniä evondoslaisia. Terveysteknologiayritys tarvitsee osaajia, jotka hallitsevat lääkinnällisten laitteiden lainsäädännön.

Osa ammattilaisista työskentelee etänä eri puolilla Suomea.

– Salo on hyvä paikka olla, ja olemme siihen tosi tyytyväisiä, mutta ihan kaikkia osaajia ei Salon seudultakaan löydy, Koski toteaa.

Lisää ammattilaisia on haussa. Tarvetta on etenkin ohjelmisto-osaajille.