Jorma Tenhunen maalaa utuisia aamuja ja sinisiä hetkiä

0
Maisema Syväriltä. Jorma Tenhusen oma suosikki näyttelyn maalauksia on vuonna 2020 syntynyt Heijastuksia, joka on maalattu Syvärillä otetun valokuvan mukaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolainen Jorma Tenhunen on pitänyt yksityisnäyttelyjä viiden vuoden välein siitä lähtien, kun täytti 50 vuotta. Nyt on vuorossa 80-vuotisjuhlanäyttely, jonka Tenhunen ripusti tiistaina perniöläiseen Galleria Levolaan.

Sininen hetki esittelee kolmisenkymmentä akvarellia, joiden aiheet Tenhunen on ammentanut luonnosta. Läheisimpiä hänelle ovat tunturimaisemat, meri ja järvet.

Merimaisemat ovat jääneet lähtemättömästi Kemissä syntyneen Jorma Tenhusen mieleen. Hän toteaa kalastelleensa Perämerellä paljon. Tunturit ovat miehelle mertakin rakkaampia.

– Asuin yhteensä 40 vuotta Lapissa; Tornionjokilaaksossa ja Utsjoellakin.

Järvimaisemat puolestaan tulivat läheisiksi Kuopion vuosina. Saloon Tenhunen muutti jäätyään eläkkeelle erityisopettajan työstään.

– Olen harrastanut akvarellimaalausta nelisenkymmentä vuotta, mutta vasta Salossa aloin saada opetusta. Olen ollut kansalaisopiston akvarellipiirissä kohta 12 vuotta, Tenhunen kertoo.

– On hienoa, että jokaisella on mahdollisuus opiskella taideaineita kansalaisopistossa. Salossa on monipuolinen tarjonta.

Jorma Tenhusen viime vuonna maalaama näkymä Salon Vuohensaaresta.

Salon seudulta Jorma Tenhusen maalauksiin on tallentunut muun muassa Vuohensaaren perinnemaisemaa ja järviltä maalarin omien sanojen mukaan ”joitain utuisia aamuja”. Hän sanoo käyttävänsä niin paljon sinistä väriä, että nimesi näyttelynsäkin sen mukaan.

– Harrastan myös luontokuvausta ja käytän valokuviakin ideoiden lähteenä. Luonto tarjoaa aiheita, jotka sopivat akvarelliväreihin ja laveeraukseen.

Viiden vuoden välein pitämiensä yksityisnäyttelyiden lisäksi Tenhunen on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin. Hän kuuluu Perttelin Taideseuraan ja Salon Seudun Taideharrastajiin. Omia näyttelyjä hän on pitänyt Galleria Levolan lisäksi Ilolansalossa ja Café Riossa.

– Maalaukset ripustetaan näytteille, jotta muutkin saavat nähdä työn tuloksia. Kaikkihan tahtovat esitellä yleisölle tekemistään; niin urheilijat kuin taiteilijatkin, Tenhunen toteaa.

Hän sanoo pyrkineensä maalaamaan kauniita teoksia.

– Harrastajana minulle ei ole tärkeää, mitä töistäni sanotaan, mutta saavatpahan muutkin nähdä, miten Tenhunen on iltaisin tehnyt, hän naurahtaa.

Tenhunen asuu Tupurissa.

– Mäeltä on hyvät näkymät kaupunkiin.

Jorma Tenhunen ripusti juhlanäyttelynsä eilen Galleria Levolaan. Akvarellimaalaus Kaamos on vuodelta 2020. Ripustuksessa auttaa Kaisa-Leena Kaarlonen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sininen hetki. Jorma Tenhusen 80-vuotisjuhlanäyttely 27.3. asti Galleria Levolassa (Perniöntie 1719, Salo). Avoinna to–su klo 13–17.