Kahden papin vihkiäisiin ovat tervetulleita kaikki – Paula Heinisuo ja Lasse Lindberg lupautuvat toisilleen morsiusmessussa

0
Lasse Lindberg ja Paula Heinisuo menevät naimisiin Uskelan kirkossa huhtikuussa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kun Paula Heinisuo ja Lasse Lindberg sanovat ”tahdon” huhtikuussa, Uskelan kirkkoon saavat tulla kaikki halukkaat.

Pappeina työskentelevät Lindberg ja Heinisuo haluavat vihkimisensä olevan avoin morsiusmessu, joka tuo seurakuntalaisia yhteen ehtoolliselle.

– Haluamme pitää ovet auki, ja kaikki kiinnostuneet pääsevät juhlimaan kanssamme. Meille on tulossa noin 100 kutsuvierasta, ja toiset sata saattaa tulla sen lisäksi. Tosin Uskelan kirkkoon mahtuu kyllä 800 henkilöä, Lasse Lindberg naurahtaa.

Paimiolaislähtöinen Lindberg ja Ylöjärveltä Pirkanmaalta kotoisin oleva Heinisuo tapasivat opiskellessaan teologiaa Helsingin yliopistossa. Pariskunnan yhteenmuuttoa vauhditti kaksi vuotta sitten korona.

Lindberg oli jo saanut paikan rippikoulutyöstä vastaavana pappina Salosta, Heinisuo asui vielä Helsingissä.

– Kun Uuttamaata oltiin sulkemassa, muutin Saloon. Se sinetöi jollain tavoin kohtaloni, ja jäin Saloon, Heinisuo kertoo.

Heinisuo sai töitä Turun Katariinan seurakunnasta aluksi nuoriso-ohjaajana ja valmistumisensa jälkeen seurakuntapastorina.

– Meillä molemmilla on käynyt hyvä tuuri tai johdatus, ensimmäisten tehtävien löytäminen ei ole aina itsestäänselvää, Lindberg sanoo.

Paula Heinisuon ja Lasse Lindbergin häät Uskelan kirkossa ovat kaikille avoimet. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pariskunnalle oli selvää jo seurustelun alkuaikoina, että he menevät naimisiin. Aivan yhtä varmaa oli, että vihkiminen etenee niin sanotusti pitkän kaavan mukaan, oikealta nimeltään morsiusmessuna.

Morsiusmessu on yleensä noin tunnin kestävä jumalanpalvelus, joka on lähtökohtaisesti kaikille avoin ja jossa jaetaan ehtoollinen. Tosin toisin kuin tavallisissa vihkimisissä, aviopari ei seiso alttarilla koko toimituksen ajan, vaan ainoastaan vihkimisen verran, Heinisuo kertoo.

Päätös morsiusmessusta juontuu sekä parin ammatista että yhteisestä uskonkäsityksestä.

– Annamme suuren arvon ehtoolliselle ja myös sille, että uskonelämässä on paljon yhteisöllisiä ulottuvuuksia. Ehtoollinen symboloi yhteistä juttua, jaettua ateriaa. Haluamme naimisiin mennessämme jakaa pyhän aterian kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat tulla kirkkoon, Lindberg sanoo.

Heinisuon ja Lindbergin häihin kuuluvat myös sormuslupaukset, joka on suomalaisissa häissä harvinainen elementti.

– Ne ovat suomalainen vastine televisiosta tutuille vihkivaloille. Ne voisivat olla Suomessa mukana jokaisessa vihkimisessä, mutta ehkä täällä porukka on ujompaa ja heille riittää, että pappi puhuu.

Messuun kuuluu tärkeänä osana musiikki, josta vastaavat Salon seurakunnan kanttorit Kaisa Suutela-Kuisma ja Matti Rantasalo. Lindberg ja Heinisuo ovat yhteislaulun ystäviä, joten virsiä lauletaan paljon sekä urkujen että yhtyeen säestyksellä.

– Virsikirjasta löytyy aivan uskomattomia helmiä. Monille tuttuja ovat vain Herra kädelläsi ja Päivä vain hetki kerrallansa – eikä niitä kuulla. Yhteislaulussa parasta on se, että nuotin vieressä on tilaa. Yhdessä laulaminen on yhteistä tekemistä, he kertovat.

Ennen morsiusmessun alkua kirkkokansa saa tuohukset, pienet kynttilät. Ne ovat mukana vihkimisen loppuvaiheessa.

– Vihkimisen jälkeen kuullaan lyhyt rukouslaulu, jonka sanat menevät näin: ”Missä rakkaus ja laupeus, missä rakkaus, siellä Jumala.”  Rukouslaulun aikana sytytämme kynttilät ja jaamme ihmisille liekkiä tuohuksiin, Heinisuo kuvailee.

– Haluamme jakaa rakkauden ja rukouksen tulta, Lindberg täydentää.

Hääparin päivä jatkuu läheisille tarkoitetussa kutsuvierastilaisuudessa, johon mahdolliset lahjat kuuluvat. Messuun ei lahjoja pidä tuoda, eikä messussa ole pukukoodia.

– Isot paukut halusimme laittaa messuun, mutta on tärkeää saada ystäviä ja sukulaisia ympärille syömään.

Juhlaohjelmassa on ainakin häävalssi.

Kesän suunnitelmissa siintää häämatka. Ehkä Roomaan, ehkä Pariisin tai kenties Ranskassa sijaitsevaan ekumeeniseen Taizé-luostariyhteisöön.

Lasse Lindberg ja Paula Heinisuo muistuttavat, että halutessaan kuka tahansa seurakunnan jäsen voi saada häihinsä morsiusmessun.

– Morsiusmessun voi järjestää pienemminkin. Se ei ole mikään pappien erikoisuus, vaan kaikille mahdollinen vaihtoehto.

Paula Heinisuo ja Lasse Lindberg vihitään Uskelan kirkossa lauantaina 23. huhtikuuta klo 13.