Kaksi miestä otettu kiinni epäiltynä pankkikorttivarkauksien sarjasta – yksi tapauksista Salossa

0

Lounais-Suomen poliisi on ottanut kiinni kaksi 35–40-vuotiasta miestä epäiltynä pankkikorttivarkauksien sarjasta. Lounais-Suomen poliisin mukaan rikossarjaan epäillään liittyvän tällä hetkellä yhteensä yli 60 varkautta, ja niillä saatu hyöty on noin 170 000 euroa.

Miehet tehtailivat rikoksia koko eteläisen Suomen pankkiautomaateilla, länsirannikolta Kotkaan ulottuvalla alueella. Yksi rikos tapahtui myös Salossa maaliskuussa 2020.

Epäillyt anastivat useiden vuosien ajan pankkiautomaatilla asioivilta henkilöiltä pankkikortteja ja nostivat heidän tileiltään rahaa. Teot kohdistuivat etenkin ikäihmisiin. Kaksikko teki ensimmäiset rikokset jo vuonna 2016 ja viimeiset vuoden 2022 maaliskuussa.

Rikoskokonaisuuden tutkinta on keskitetty Lounais-Suomen poliisilaitokselle. Poliisi tutkii tapauksia muun muassa törkeinä varkauksina ja maksuvälinepetoksina.

Kokonaisuuteen liittyviä tapauksia yhdistää poliisin mukaan niiden suunnitelmallinen ja harhauttava tekotapa. Ensin tekijät valitsivat sopivan uhrin ja urkkivat pankkiautomaatilla asioivan henkilön kortin pin-koodin tietoonsa. Sitten he veivät uhrin huomion hetkeksi pois ja vaihtoivat huomaamatta hänen pankkikorttinsa toiseen. Näin uhrin tililtä pystyttiin myöhemmin tekemään nostoja.

Lounais-Suomen poliisi pääsi kaksikon jäljille omien tutkintatoimenpiteidensä ja poliisilaitosten välisen yhteistyön avulla. Epäillyt otettiin kiinni maaliskuun alussa Hyvinkäällä. Kiinniotto tapahtui yhteisoperaatiossa Kanta-Hämeen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa.

Epäillyt ovat vangittuina. Lounais-Suomen poliisi jatkaa asian esitutkintaa.