Käteisnostot eivät ole lisääntyneet Salon seudulla Venäjän sotatoimien takia

0
Someron Säästöpankissa seurataan tilanteen kehitystä tiiviisti päivittäin. -Jatkamme lainojen lyhennysvapaiden myöntämistä niin kauan kuin niille on tarvetta, sanoo toimitusjohtaja Petri Siviranta. Kuva: Tiina Tervo

Joditablettien hamstraamisen lisäksi suomalaisten muunkinlainen varautuminen poikkeustilanteisiin voi kasvaa. Käteisellä rahalla varustautumista ei ole toistaiseksi huomattu Someron Säästöpankin eikä Lounaismaan Osuuspankin konttoreissa.

– Ainakaan minun korviini ei ole tullut, että käteistä olisi nostetuttu tavallista enempää. Siihen ei ole mitään syytäkään Suomessa, sanoo Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Petri Siviranta ja toivoo suomalaisille jäitä hattuun.

– Varautuminen on tietenkin fiksua, mutta käteisen suhteen ei ole ongelmaa. Olisi todella poikkeuksellista, jos eurot alkaisivat loppua.

Siviranta toivoo, että Venäjän Ukrainaan kohdistamat sotatoimet nostavat Suomessa aiempaa enemmän esille omavaraisuuden ja huoltovarmuuden tärkeyden.

– Se parantaisi myös suomalaisen maatalouden ja teollisuuden asemaa.

Lounaismaan Osuuspankin pankinjohtaja Jukka Tuominen sanoo, että toistaiseksi Venäjän sotatoimien ja länsimaiden pakotteiden vaikutus ei ole näkynyt paikallisessa pankkitoiminnassa.

– Tilanne on aika lailla normaali, mutta tulevaa on vaikea arvioida. Käteisen osalta konttoreissamme ei ole nähtävissä lisääntynyttä kysyntää.

Petri Siviranta toteaa, että paikallispankilla ei ole mitään siteitä itään. Pankin näkökulmasta tilanne vaikuttaa eniten vientisektorilla toimivien yritysten rahaliikenteeseen.

– Koville joutuvat ne, joiden toimintaan liittyy suora tai välillinen Venäjän-kauppa. Pakotteet vaikuttavat varmasti eniten metallialan yrityksiin, Siviranta arvioi.

– Saa nähdä, miten kauan Venäjän talous kestää. Venäjän keskuspankki nosti maanantaiaamuna ohjauskorkonsa 20 prosenttiin.

Ohjauskoron nostolla pyritään jarruttamaan ruplan kurssisyöksyä.

– Pörssit tulevat sakkaamaan.