Kipinöitä kirjoista – Senioreiden kirjallisuuspiirissä jaetaan lukukokemuksia ja sosiaalisia hetkiä

0
Anne Järvinen kertoo kirjallisuuspiirissä kirjailija Meri Valkamasta ja hänen esikoisromaanistaan Sinun, Margot. Keskustelua kirjasta jatkavat yhdessä Veikko Kaski (oik.), Inkeri Kaski, Marjaana Meretoja-Pyy, Mailis Teiro, Irja Huolila, Aila Niinistö, Anja Laakkio, Riitta Lindqvist, Ulla Kakko-Paajanen, Heikki Teiro ja Erkki Pursiainen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon Esterinkadun kerhotilan on jälleen kokoontunut joukko aktiivisia senioreita kirjallisuuspiirin merkeissä. Keskustelun aiheena on esikoiskirjailija Meri Valkaman romaani Sinun, Margot.

– Valkama on helsinkiläinen tutkiva toimittaja, kirjailija ja viestinnän asiantuntija, taustoittaa kirjallisuuspiirin vetäjä Anne Järvinen.

Keskustelua jatkaa Anja Laakkio, jonka toiveesta kirja otettiin lukupiiriin lukulistalle.

– Halusin esitellä kirjaa, joka käsittelee monipuolisesti meille tuttua historiaa, DDR:ää ja Berliinin muuria. Kirja on tarina utopioiden karisemisesta ja ihanteiden kuolemisesta, kertoo Laakkio.

Ulla Kakko-Paajasen (vas.) ja Riitta Lindqvistin mukaan lukeminen on hyvä rentoutumiskeino arjen kiireiden keskellä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon kansalliset seniorit ry:n kirjallisuuspiiri on toiminut yhtäjaksoisesti jo 44 vuoden ajan. Yhdistys järjestää monipuolisesti erilaista toimintaa aina laulukerhosta pelikerhoon ja keilakerhosta elokuvakerhoon. Kirjallisuuspiiri on vanhin yhdistyksen kerhoista.

– Kerhon vetäjänä oli vuosien ajan lehtori Aino Nummila

. Halikon vanha kunnantalo eli Franssintalo oli peruskorjauksen jälkeen aina viime vuosiin asti kerhon kokoontumispaikkana. Nyt olemme jo useampana vuonna kokoontuneet Esterinkadulla, kertoo Laakkio.

Inkeri Kasken mukaan kirjallisuuspiirissä parasta on ystävien näkeminen, kirjoista keskusteleminen sekä kirjallisuuspiirin aiheiden monipuolisuus. Kirjat ovat iso osa Kasken arkea.

– Aina pitää lukea jotain. Muuten ei tulisi mistään mitään. Harrastuksen myötä tulee tutustuttua kirjoihin, mitä muuten ei ehkä valitsisi, kertoo aikoinaan kerhon toisena vetäjänä toiminut Kaski.

Kirjallisuuspiirissä on vuosien varrella nähty useita vierailijoita. Tutuksi ovat tulleet niin sarjakuvat kuin runotkin.

-–Sukututkimus oli mielenkiintoinen ja mukaansatempaava esittely, johon tutustuin kirjallisuuspiirissä, Kaski sanoo.

Anne Järvinen (vas.) toimii parhaillaan kirjallisuuspiirin vetäjänä. Marjaana Meretoja-Pyy, Erkki Pursiainen ja Inkeri Kaski ovat myös olleet vetovastuussa kerhosta. – Meillä on täällä koossa hyvä porukka, mutta uusiakin kerholaisia mahtuu mukaan, tietää Järvinen.

Koska kirjallisuuspiiriin voi samanaikaisesti osallistua yli kymmenen henkeä, kirjastosta ei läheskään aina löydy kaikille samaan aikaan samaa kirjaa luettavaksi.

– Silloin joku meistä voi esitellä muille lukemansa kirjan. Valkaman kirjoittaman kirjan kohdalla päädyimme ostamaan yhdistykselle kaksi hänen kirjaansa. Kirjastossa etenkin uutuuskirjojen jonot ovat pitkät, kertoo Järvinen.

Kirjallisuuspiirin osallistujat ovat kaikki ahkeria lukijoita, mutta kerran kuukaudessa puolitoista tuntia kerrallaan kokoontuva piiri antaa uusia näkökulmia omaan lukukokemukseen. Osallistujat ovat yhtä mieltä siitä, että parasta kirjallisuuspiirissä on ajatusten ja näkökulmien vaihto.

Riitta Lindqvist on ollut mukana kansallisten senioreiden toiminnassa heti eläkkeelle päästyään. Lukeminen tarkoittaa hänelle pysähtymistä arjen askareiden keskellä.

– Eläkkeellä tuli aikaa eri tavalla, mutta toki tässäkin kohtaa elämässä on omat kiireensä. Omat lastenlapset ja oma vanhempi isä vievät oman aikansa. Välillä kirjojen lukemiselle ei tahdo löytyä aikaa, mutta on kuitenkin tärkeää pitää omasta jaksamisesta huolta. Lukeminen vie ajatukset toisaalle, ja lukupiiri pitää lukemista yllä.

Kirjallisuuspiirissä käsiteltävä kirja kosketti Lindqvistiä erityisellä tavalla.

– Lähdin 70-luvulla ensimmäistä kertaa maailmalle kohti Saksaa. Olin yhdessä lapsiperheessä vuoden töissä. Kaitsin lapsia ja opettelin saksan kieltä. Lukupiirissä parhaillaan käsiteltävä kirja nosti näitä muistoja mieleen.

Kirjallisuuspiirin keskustelun aiheena ollut Meri Valkaman Sinun, Margot voitti viime vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon parhaasta suomenkielisestä esikoisteoksesta. Kuva: Otto Virtanen

Kirjallisuudesta löytyy jokaiselle jotakin kiinnostavaa, jolla avartaa maailmankuvaansa. Lisäksi lukeminen lievittää stressiä ja pitää aivot virkeänä.

Ulla Kakko-Paajanen on jo vuosia ollut mukana kirjallisuuspiirissä Särkisalossa. Myöhemmin hän liittyi myös Salon kansallisten senioreiden kirjallisuuspiiriin.

– Lukeminen on pitkään kuulunut elämääni. Mikäli lukeminen ei onnistu, aina voi kuunnella äänikirjoja. Olen jo vuosia kuunnellut niitä etenkin pitkillä automatkoilla, vinkkaa Kakko-Paajanen.

Iso osa kirjallisuuspiirin jäsenistä on ollut toiminnassa mukana jo lähemmäs kaksikymmentä vuotta.

– Mukaan mahtuu hyvin myös uusia kerholaisia. Seuraavan kerran aiheena Rosa Liksomin kirja Väylä, vinkkaa Anne Järvinen.

Lukupiirin seuraava kokous on 31.maaliskuuta klo 14 Esterinkatu 4:ssä.