Kisu Pikkulainen etsii Näkkärissä perhettään – lapsille on luvassa lauantaisin tanssia, sirkusta ja nukketeatteria

0
Kertomus Kisu Pikkulaisesta aloittaa Näkkärin kevään lapsille suunnatun ohjelmiston.

Nykytanssiesitys Kisu Pikkulaisesta aloittaa kulttuuritila Näkkärin Lasten lauantai -esityssarjan maaliskuun 12. päivänä. Näkkärissä on tarjolla joka kuukauden toisena lauantaina lapsille ja perheille suunnattua kulttuuritarjontaa.

– Tulossa on monipuolisesti eri taiteenaloja ja esityksiä, jotka sopivat myös ihan pienimmille ja erityisryhmille, lastenkulttuurista vastaava tuottaja Sini Lundgrén Salon kulttuuripalveluista kertoo.

Neljästä esityksessä kahdessa on mukana tanssia. Kisu Pikkulainen Vaarojen varjoissa on tanssisatu, jonka esittävät Mamia Companyn Nina Mamia ja Kasperi Nordman.

– Korona-aikaan on puhuttu paljon yksinäisyydestä, ja esityksessä käydään läpi samaa teemaa. Miten perhe on tärkeää, ja ketään ei saa jättää yksin, Lundgrén kuvailee.

Kisu Pikkulainen on perheensä kesäkissa, joka unohtuu yksin mökille. Kisu lähtee etsimään perhettään.

– Uskaltaisin veikata, että Kisulle käy hyvin. Kyseessä on hyvän mielen tarina, joka on samalla Kisu Pikkulaisesta kertovan sarjan ensimmäinen osa.

Huhtikuussa nähdään Viisas Matti ja muita juttuja -nukketeatteriesitys. Sen toteuttavat Aura of Puppets -ryhmään kuuluvat nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi ja muusikko Kari Mäkiranta.

Useista kansansaduista koostuva esitys on alkujaan suunniteltu puistoissa ja pihoilla nähtäväksi, ja se oli osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa vuonna 2021. Salossa esityspäivä on sattumoisin Mikael Agricolan päivä eli suomen kielen päivä 9.4.

– Lyhyet stoorit toimivat myös yhtenä koko tarinana sisätiloissa. Mukana on vähän absurdeja ja hölmöjä tarinoita ja hauskoja uudelleenversiointeja vanhoista kansantarinoista. Nukketeatteria on nähty Salossa aika vähän, ja on kiva tuoda sitä lapsille.

Värikkäät-esitys sopii myös aivan pienille lapsille. Kuva: Emilia Porali

Aivan perheen pienimmille sopii kevään kattauksesta parhaiten toukokuun 14. päivän Värikkäät – tanssiva sirkusseikkailu värien ihmeellisessä maailmassa. Lahtelaisesta Super-teatterista saapuvat Saloon esiintymään Kati Taitonen, Salla Santanen ja Mika Seppälä.

– Esitys on sanaton, joten se sopii myös perheille, joissa ei ehkä osata suomea kovin hyvin. Hauskassa esityksessä on mukana sirkusta, tanssia ja musiikkia, Sini Lundgrén luonnehtii.

Kauden päättää 11. kesäkuuta Grus Grus -ryhmään kuuluvan Sofia Molinin kertoma satu Koivuhiiri ja päästäinen. Alkuperäistekstin ovat kirjoittaneet Esko-Pekka Tiitinen ja Tuula Tiitinen ja sovittaneet Molin ja Ville Kurki.

– Sofia Molin on digiajan Kylli-täti. Kyseessä on visuaalinen satu, jossa Molin kertoo tarinaa samalla kun piirtää kuvaa livenä. Sadun aihe on universaali: erilaisuuden hyväksyminen, pelkojen voittaminen ja rakkaus.

Sofia Molin kertoo sadun Koivuhiirestä ja päästäisestä. Kuva: Grus Grus Teatteri

Lasten lauantaiden ohjelmisto on valittu avoimessa haussa tulleiden tarjousten joukosta, ja kaikki esiintyjät ovat ammattilaisia. Esitykset ovat pääsymaksullisia.

– Olen tosi tyytyväinen kevätkauteen. Esitykset ovat korkealaatuisia ja erilaisia, Sini Lundgrén iloitsee.

Esitykset kestävät puolisen tuntia Koivuhiiri ja päästäinen -satua lukuun ottamatta. Sillä on mittaa noin 50 minuuttia ja sen ikäsuositus on neljästä vuodesta ylöspäin. Muiden ikäsuositus alkaa kolmesta vuodesta, ja Värikkäät-sirkusseikkailussa ei ole suositusikärajaa.

Lasten lauantait jatkuvat syyskuussa, jolloin on vuorossa neljä uutta näytöstä.

– Syksyn ohjelmistossa on mukana myös paikallista osaamista, Lundgrén vinkkaa.

Lasten lauantait kulttuuritila Näkkärissä kuun toinen lauantai klo 13: 12.3. Kisu Pikkulainen Vaarojen varjoissa -tanssisatu, 9.4. Viisas Matti ja muita juttuja -nukketeatteriesitys, 14.5. Värikkäät – tanssiva sirkusseikkailu värien ihmeellisessä maailmassa, 11.6. Koivuhiiri ja päästäinen -lastenteatteriesitys. Näkkäri sijaitsee kansalaisopiston yhteydessä osoitteessa Ylhäistentie 2.