Koirien lisäravinteet syntyvät Kemiönsaaressa ja Marttilassa – Alvar Pet toi markkinoille villikalaöljyn ja hamppuöljyn

0
Kotimainen Alvar Pet valmistuttaa koirille kuivamuonaa, lisäravinteita, säilykeruokaa ja herkkuja. Kuva: Alvar Pet

Suomalainen lemmikkialan start up -yritys Alvar Pet on tuonut markkinoille koirien lisäravinteet, jotka on tuotettu Kemiönsaaressa Salmonfarmilla ja Marttilassa Hamppufarmilla. Nivelten, ihon ja aivojen hyvinvoinnin tukemiseen suunnattu Villikalaöljy tehdään Kasnäsissä ja ihon ja turkin hyvinvointiin tarkoitettu Hamppuöljy Marttilassa.

– Salmonfarmin löysimme heti yrityksemme perustamisen aikoihin, kun etsimme kotimaista kalaöljyn valmistajaa, markkinointijohtaja Hanna Lemmetti kertoo.

– Hamppufarmilta puolestaan otettiin meihin yhteyttä. He olivat kokeilleet tuotteitamme omille koirilleen ja kysyivät kiinnostustamme.

Helsinkiläinen Alvar Pet on perustettu vuonna 2019. Yrityksen tavoitteena on minimoida koirien hiilitassunjälki yhdistämällä kasvava ympäristötietoisuus koirien ruokintaan.

Yrityksen aloittaessa toimintansa kotimaisen koiranruoan valmistus oli vähäistä, vaikka markkinat ovat suuret. Sittemmin kotimainen tuotanto on alkanut lisääntyä. Lemmetti pitää kehitystä erittäin myönteisenä.

– Ennen ihmiset eivät juurikaan ajatelleet, missä koiranruoka valmistetaan tai mitä se sisältää. Nyt tietoisuus on kasvanut. Koiranomistajat suosivat omassa ruoassaankin kotimaista, ja kiinnostus myös koiranruokien alkuperään on lisääntynyt. Ympäristön kannalta on hyvä huomioida kuljetusetäisyydetkin.

Alvarin valikoimassa on toistakymmentä nollapäästöistä kuivamuonareseptiä, erilaisia hukkaherkkuja kuten hukkapätkähirveä sekä säilykkeinä järvikalalisuketta ja maalaiskanalisuketta. Kaikkien tuotteiden pohjoismaisuusaste on 84 prosenttia ja nappuloiden pohjoismaisuusaste 73 prosenttia. Sekä Villikalaöljyllä että Hamppuöljyllä on Avainlippu, jonka saa Suomessa valmistettu tuote ja Suomessa tuotettu palvelu. Kalaöljy on myös MSC-sertifioitu eli kestävän kalastusyrityksen tuote.​

Villikalaöljy on peräisin Kemiönsaaresta Salmonfarmilta. Kuva: Alvar Pet

Suomen rannikkovesistä kalastetusta silakasta ja kilohailista Kasnäsissä tuotettava luonnonkalaöljy on Alvar Petin kartoittamista koirien kalaöljyvaihtoehdoista kestävin.

– Sen hiilijalanjälki on erittäin pieni, tuotannon jäljitettävyys ja läpinäkyvyys erinomaisia ja alueelliset kalakannat terveitä. Lisäksi näiden kantojen käyttö edistää Itämeren terveyttä.

Monet markkinoilla olevista koirien kalaöljyistä valmistetaan viljellystä lohesta, Alaskan luonnonvaraisesta lohesta tai Atlantin makrillista ja sardellista. Lohenviljelyn hiilijalanjälki on suuri, ja kuljetusmatkat kasvattavat sitä.

Alvar Petillä on neljä suomalaista valmistuskumppania. Kuivamuonat valmistetaan toistaiseksi Tanskassa, mutta niillekin etsitään kotimaista tekijää.

Yritys myy tuotteita omasta verkkokaupastaan kotiin tai noutopisteeseen toimitettuna.

– Koiranomistajina tiedämme, miten rasittavaa on raahata koiranruokapusseja kaupasta, Hanna Lemmetti naurahtaa.