Latkuttajien lumitalkoot jatkuvat kuntoportaissa – Tomi Paju ja Mikko Viitanen pitävät Uskelan portaita auki toista talvea

1
Mikko Viitanen ja Tomi Paju ovat puhdistaneet Uskelan portaat lumesta kahden talven ajan. Käytävien jää on niin paksua, että sille ei mahda käsityökaluilla mitään. Perjantaina miehet levittivät käytäville hiekkaa, jotta jää sulaisi nopeammin.

Jos Uskelan kuntoportaissa olisi mittari aktiivisimmille käyttäjille, Tomi Paju ja Mikko Viitanen olisivat tilastossa korkealla – mahdollisesti jaetulla ykkössijalla.

Kaksikko alkoi nousta portaita koronakeväänä 2020 Pajun 50-vuotissynttäritempauksessa. Silloin portaat noustiin porukalla 50 kertaa.

Porrasnousuja päätettiin jatkaa säännöllisesti. Aika pian todettiin, että portaille sataa lunta, eikä niillä ole talvikunnossapitoa.

Miehet päättivät ryhtyä lumitöihin, ja nyt kaksikko pitää portaita avoinna toista talvea peräkkäin.

– Ei tässä oikein mitään ihmeellistä ole. Olemme kumpikin sen ikäisiä ukkoja, että olemme tottuneet nuorina kolaamaan itse kaukalot ennen kuin pääsimme pelaamaan. Tämä on vähän sama juttu, Paju toppuuttelee.

Salo Golfin toimitusjohtaja Paju ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen paloesimies Viitanen vertaavat porrasnousua vesijuoksuun. Kumpikin on hyvää liikuntaa, mutta lajit säästävät polvia ja selkää.

– Jos tätä vertaa normaaliin kävelylenkkiin, syke nousee ja tulee hiki eri lailla. Pirun mukava harrastus, vaikka ei maksakaan mitään, Viitanen sanoo.

Kaksikko päätti Pajun synttäritempauksen jälkeen, että portaissa käydään kerran päivässä ja joka kerralla tehdään kymmenen nousua. Viime vuonna määrä nostettiin 11 nousuun.

– Ja jos haluaa olla oikein fitness, välillä voi tehdä vaikka 20 punnerrusta ja jatkaa taas, Paju yllyttää.

Tavoitteesta on pidetty kiinni. Huono sää ei kelpaa syyksi poissaoloon.

– Välillä on pitänyt herätä aamulla aikaisin ja tulla portaisiin ennen töihin menoa. Joskus tänne on ehtinyt vasta illalla myöhään, Mikko Viitanen myöntää.

Huippuhiihtäjä Iivo Niskanen heitti keväällä 2020 seuraajilleen kestävyysurheiluhaasteen, jossa piti kerätä 2 000 nousumetriä. Määrä vastasi Holmenkollenin 50 kilometrin hiihdon nousumetrejä.

Paju ja Viitanen laskivat, että määrä vaatii Uskelan portaiden nousemista 77 kertaa. Portaissa on nousua 26 metriä ja kaikkiaan 88 askelmaa.

Nousuhaaste toteutui juhannuksena 2020. Viime vuonna tavoitetta nostettiin sataan nousuun, ja Facebook-tapahtumalle annettiin nimi Juhannus100.

– Siihen meni 7,5 tuntia aikaa. Totesimme yhdessä, että nyt tavoitetta ei tarvitse enää lisätä. Tämä riittää, Tomi Paju nauraa.

Tapahtumat ovat olleet kaksikon mielestä hauskoja, ja mukana on ollut parhaimmillaan toistakymmentä nousijaa.

–  Ilpo Määttänen on ollut harjaamassa portaita tapahtumissa ja tehnyt huoltohommia, Paju kiittää.

Mikko Viitanen ja Tomi Paju levittivät perjantaina soraa Uskelan kuntoportaiden käytäville, jotta ne sulaisivat nopeammin.

Kaksikko ei ole laskenut talkootunteja, mutta Mikko Viitanen ynnää tehneensä Uskelan portaissa 15 kertaa lumitöitä tänä talvena. Useimmiten alkulämmöt on hankittu omassa pihassa, ja sitten on siirrytty portaisiin.

– Asun lähellä, ja tästä saa hyvän saunalenkin. Kun lähden kotipihasta, teen 11 nousua ja palaan takaisin kotiin, siinä menee 54 minuuttia, Tomi Paju laskee.

Miehet korostavat, etteivät he juokse portaissa vaan kävelevät rauhallisesti. Talviliukkailla kävellään mieluiten käytävien reunoja, jotta ei liukastuta.

Kaksikko ei hiekoita käytäviä, mutta portaista on hakattu varovasti jäät pois. Varovasti siksi, ettei rautakangella vahingoiteta kiviportaita.

Perjantaina käytävälle levitettiin poikkeuksellisesti hiekkaa. Sen tarkoituksena on vauhdittaa jään sulamista.

Paju ja Viitanen kutsua porrasnousua nimellä ”latkuttaminen”. Mistä nimi tulee, sille kumpikaan ei oikein keksi selitystä.

Kaksikko veistelee keksineensä uuden urheilulajin ja miettii, kuka alkaa ensimmäisenä kehittää lajiin varusteita.

Koska kaupat tarjoavat ”latkutuskenkiä”? Onhan kenkiä polkujuoksuunkin! Entäpä latkutussauvat?

Salon kaupunki kunnosti Uskelan portaat vuonna 2016 yhteistyössä seurakunnan kanssa.

Portaat ovat kuntoilijoiden suosiossa, ja niitä hyödyntävät esimerkiksi urheiluseurat.

Tomi Paju ja Mikko Viitanen ovat saaneet lumitöistään kiitosta ulkoilijoilta. Moni on tullut myös kertomaan, miten on juossut nuorena portaita urheiluseuran harjoituksissa.

Viitasella on ajatus, jolla kuntoportaista saisi vielä paremmat.

– Olen miettinyt, että pitäisi tehdä kaupungille aloite lähiliikuntapaikan saamisesta rinteeseen. Siinä voisi tehdä vähän lihasharjoituksia nousujen välissä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Varamatti
3 kuukautta sitten

Olette kovia!