Laulu kantaa läpi elämän: neljä omakustannelevyä julkaissut Sinikka Suominen tulkitsee tanssimusiikkia

0
Sinikka Suominen laulaa, laulattaa, levyttää ja keikkailee. Youtubesta voi kuunnella useita hänen tulkintojaan vanhasta tanssimusiikista. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomusjärveläinen Sinikka Suominen sanoo laulun antaneen voimaa ja kantaneen häntä läpi elämän. Liedossa syntyneen Suomisen lauluharrastus alkoi muutaman vuoden iässä.

– Isä hankki gramofonin ja olin kuin sen neulalla rokotettu! Opin ensimmäiseksi Emma -valssin ja Villiruusun, ja vasta koulussa lastenlaulut tulivat tutuiksi, hän nauraa.

Pikkutyttönä laulaja oli niin ujo, ettei avannut suutaan laulutunneilla ensimmäisen syyslukukauden aikana lainkaan. Kevätlukukaudella hän uskaltautui laulamaan ja saikin sen jälkeen esittää yksinlaulua jokaisessa koulujuhlassa.

– Äiti osti aina uuden mekonkin esiintymisten takia päätösjuhliin, Suominen muistelee.

Sinikka Suominen päätyi Suomusjärvelle avioliiton myötä vuonna 1977. Hän liittyi pian kirkkokuoroon, jota Yrjö Teuri veti. Yhteistyö on jatkunut näihin päiviin, sillä Suominen tekee edelleen laulukeikkoja myös Teurin kanssa.

Sinikka Suominen tapailee pianolla uusien kappaleiden melodioita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suominen kävi alkuun Veli Kotilaisen lauluopetuksessa ja myöhemmin Heidi Pihakiven yksinlaulutunneilla. Myös edesmennyt Kalervo Helenius ehti opettaa hänelle laulua.

– Kannustavat laulunopettajat ovat ihania!

Suominen lauloi erilaisissa lauluryhmissä kuten Suomusissa ja esiintyi kokoonpanossa Kalervo Helenius ja tytöt. Nyt hän on keskittynyt yksinlauluun. Suominen sanoo lauluopettajan kuvanneen hänen ääntään lyyriseksi sopraanoksi.

Neljä omakustannelevyä julkaissut Suominen päätyi taltioimaan tulkintojaan levylle jättääkseen jäljen tekemisistään. Hannu Määttänen on hoitanut äänitykset Salossa ja Timo Salmenoja tehnyt taustat Mellilän studiollaan.

– Timolla on tuottajan vastuu, Suominen sanoo.

– Olen hankkinut levyihin radiosoittoluvat. Järviradiossa kappaleita on soitettu enemmän tai vähemmän.

Ensimmäisen levyn nimikappale on Veikko Ahvenaisen säveltämä Tavallinen tyttö.

– Kappaleesta pitävä yleisö on antanut sen lempinimekseni, 69-vuotias naurahtaa.

Neljän viime vuoden aikana Sinikka Suominen on tehnyt neljä omakustannelevyä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ensimmäisen levyn kymmenen kappaleen joukossa oli myös savonlinnalaisen Jorma Simolan sävellys Lumikukkien maa. Savola innostui Suomisen levytyksestä niin, että alkoi tarjota tälle uusia ja ennen julkaisemattomia sävellyksiään. Simolan sävellyksiä ovat aiemmin levyttäneet muun muassa Tarja Ylitalo, Tuulikki Eloranta, Esko Rahkonen, Pasi Kaunisto, Matti Esko, Reijo Kallio ja Souvarit.

Simolan ja Suomisen yhteistyöstä syntyi viime vuonna kymmenen kappaleen levy Meidän yhteinen hetki. Tänä vuonna on ilmestynyt kaksi uutta kappaletta sisältävä julkaisu.

Sinikka Suominen esiintyy merkkipäivillä, muistotilaisuuksissa ja vaikka kotiseutupäivillä.

– Suomusjärvi-päivillä lauloin ensimmäisen kerran vuonna 1993 ja sen jälkeen lähes joka vuosi.

Keikkoja on myös kahviloissa, Ilolansalossa ja vanhusten palvelutaloissa. Aiemmin Suominen teki pieniä tanssikeikkojakin esimerkiksi Karjalohjan kylpylähotelli Päiväkumpuun, mutta nykyään laulajalle riittää esiintyminen senioreille.

– Laulaminen on kantanut minua ja hienoa, jos siitä on iloa muillekin.

Omien esiintymistensä ohella Suominen käy vetämässä yhteislaulutilaisuuksia.

– Tykkään innostaa muitakin laulamaan. Laulaminen on kaikille hyväksi!

Suominen on kiertänyt myös seniorilaulukilpailuissa.

– Mieheni lähti aina niille reissuille mukaan. Hänen kuoltuaan en ole enää lähtenyt kauemmas kisoihin.

Laulu soi omaksi ja muiden iloksi. Tanssimusiikkia tulkitseva Sinikka Suominen lauloi ja laulatti yhteislauluja kahvila Kultaisessa Tuoksussa Salossa. Viime viikon keikalla säestyksestä vastasivat harmonikansoittajat Seija Paju (kesk.) ja Veea Peranto. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suominen käy keikoilla useampien eri säestäjän kanssa. Monet heistä ovat Salon Seudun Harmonikkakerhosta. Joulun alla Suominen esiintyi Antti Vainion säestämänä Salon palvelutaloissa.

– On hienoa, että säestäjiä löytyy, Suominen sanoo ja kertoo nauttivansa yhteistyöstä taitavien muusikkojen kanssa.

Tehdas- ja hoivatyössä päivätyönsä tehnyt Sinikka Suominen aloitti eläkkeelle jäätyään pianotunnit, mutta harrastus hiipui ajan puutteeseen:

– Talosta hajosi lämmitysjärjestelmä ja alakerta oli kuin höyrysauna. Minun piti lähteä takaisin töihin tienaamaan remonttirahoja.

Suominen jatkaa edelleen hoivatyökeikkojen tekoa Hintan hoivakodissa. Sinnekin hän vie mielellään musiikkia asukkaiden iloksi.

Viime viikolla Sinikka Suominen veti yhteislauluja Eläkeliiton Salon yhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa. Seuraava laulukeikka on perjantaina 25. maaliskuuta Halikossa Ikäkeskus Majakassa, jossa Suomista säestää Yrjö Teuri. Torstaina 7. huhtikuuta Suominen esiintyy Salossa kahvila Kultaisessa Tuoksussa, jossa häntä säestävät Seija Paju ja Veea Peranto.