Lounea kasvatti liikevaihtoaan selvästi viime vuonna – tulos ja voitto painuivat pakkaselle edelliseen katsauskauteen verrattuna

0
Salolaisyhtiö Lounea haluaa kasvaa enistä laajemmelle. Yrityksen toimialue ulottuu Salon Tehdaskadulta jo Kuusamoon saakka.

Lounea-konsernin vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi reilusti viime vuonna. Myös konsernin käyttökate parani, mutta liiketulos painui pakkaselle vuoteen 2020 verrattuna.

Lounean kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 59,7 miljoonaa euroa, kun vuotta aikaisemmin vastaava lukema oli 46,6 miljoonaa. ICT-yritys Canorama Oy (nykyisin Lounea Yritysratkaisut Oy) liittyi viime vuonna osaksi konsernia, mikä näkyy osaltaan liikevaihdon kasvussa. Luvuissa on mukana Canoraman puolen vuoden toteutuma viimeisimmältä katsauskaudelta.

Konsernin käyttökate parani vuoden aikana vajaalla miljoonalla eurolla (12,3M€–13,2M€). Liiketulos painui kuitenkin miinusmerkkiseksi vuoteen 2020 verrattuna: viime vuoden tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 6,8 miljoonaa euroa, vuotta aikaisemmin 7,6 miljoonaa.

Liiketulos heikentyi kasvaneiden poistojen vuoksi, konsernin tilinpäätöskatsauksessa kerrotaan. Katsauksessa uumoillaan, että käynnissä oleva kasvu- ja investointiohjelma tulee näkymään poistokuorman kasvuna myös tulevina vuosina.

Lounean perinteisen liiketoiminnan kasvu on ollut tiedotteen mukaan keskimääräistä markkinatahtia ripeämpää. Kertaluontoisen laitekaupan vähentyminen ja erilaiset muutosprojektit sen sijaan rokottivat liikevaihtoa. Myös Euroopan unionin terminointihinnoittelu aiheutti negatiivisen vivahteensa.

Lounea-konsernin liikevoitto painui kokonaistuloksen ohella pakkaselle vuoteen 2020 verrattuna. Liikevoittoa konserni kerrytti viime vuonna 3,3 miljoonaa euroa, kun vuotta aikaisemmin vastaava lukema oli 4,4 miljoonaa.

Lounea kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan, mutta konsernin liikevoitossa ja -tuloksessa oli laskusuhdannetta, Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Konsernin tiedotteessa kuvaillaan vuoden 2021 olleen kaikesta huolimatta positiivinen. Valokuituliittymien rakentaminen jatkuu edelleen kiivaana: Lounean rakennettu liittymäkanta oli vuoden lopussa 90 095 valokuituliittymää käyttöasteen ollessa 59 prosenttia.

Lounea on ulottanut toimialueensa muun muassa Keski-Suomeen ja Etelä-Pohjanmaalle. Merkittäviä uusia aluevalloituksia ovat myös muun muassa Akaa, Nokia ja Harjavalta. Asiakasmääräänsä konserni kasvatti viime vuonna useilla tuhansilla, tiedotteessa kerrotaan.

Lounea teki joulukuussa merkittävän kaupan, kun Härkätien Puhelimen teleliikennetoiminta liitettiin osaksi konsernia. Tällä toimenpiteellä vahvistetaan paikallisia teleliikenneyhteyksiä sekä -palveluja ja vankistetaan Lounean kasvustrategiaa, tiedotteessa kerrotaan.

Konserni odottaa yhtiön toiminnan kasvun jatkuvan sekä kuluttaja- että yritysliiketoiminnassa. Myös orastavia tummia pilviä on taivasalla: Valokuituverkkojen rakentamisessa kilpailutilanne on muuttunut viime syksyn jälkeen, jolloin uusien verkkojen käyttöönoton yhteydessä tuloutettavat liittymismaksut pienenivät merkittävästi. Tällä uskotaan olevan negatiivista vaikutusta yhtiön lyhyen tähtäimen kannattavuuteen.

Meneillään oleva Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo yhtäältä epävarmuutta kuluvan vuoden näkymiin, tiedotteessa todetaan.

Lounean avainlukuja katsauskaudelta 2021

  • Liikevaihto 59,7 miljoonaa euroa (vuonna 2020 46,6 milj.)
  • Liikevoitto 3,3 miljoonaa euroa (4,4 milj.)
  • Liiketulos 6,8 miljoonaa euroa (7,6 milj.)
  • Käyttökate 13,2 miljoonaa euroa (12,3 milj.)
  • Omavaraisuusaste 75,8% (74,4%)