Luvassa tuulinen lauantai – puuskat saattavat yltää jopa myrskylukemiin

0
Kova tuuli voi riepotella lauantaina sateenvarjoja ja muutakin irtaimistoa. Kuva: SSS-arkisto

Lauantai on Lounais-Suomessa navakkatuulinen, mikäli sääennusteisiin on uskominen. Paikoitellen saatetaan ylittää jopa myrskytuulen raja, joka on 21 metriä sekunnissa.

Forecan ja Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan Salon keskimääräinen tuulennopeus on noin kymmenen metriä sekunnissa keskipäivästä iltakuuteen saakka. Yksittäiset tuulenpuuskat saattavat kuitenkin yltää jopa kaksinkertaisiin lukemiin. Ilmatieteen laitos ennustaa, että iltapäiväkolmelta puuskat ovat kovimmillaan, jopa yli 20 metriä sekunnissa.

Tuulta mitataan perinteisesti 10 minuutin keskiarvona, jolloin yksittäisien puuskien vaikutus on pieni. Maa-alueilla nimenomaan puuskat aiheuttavat vahinkoja, ja siksi niitä käytetään maa-alueiden tuulivaroituksissa, Ilmatieteen laitoksen sivuilla kerrotaan.

Tuuli, joka puhaltaa 8–13 metriä sekunnissa, on suuntaa antavan asteikon mukaan navakkaa. Kyseisen olosuhteen vallitessa pienehköt lehtipuut ja suuret oksat voivat heilua. Mereltä taasen voi kuulua laajamittaista kuminaa.

14–20 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on kovaa. Tällöin tuulta vasten kulkeminen on vaikeaa ja puiden oksat saattavat jo katketa. Merellä aaltojen harjat nousevat verrattain korkeiksi.

Myrskyolosuhteissa puut voivat katketa, heikot rakennukset vaurioitua ja esimerkiksi kattotiilet irrota.

Kaatuneita hopeapajuja Satamakadulla. Kuva viime kesäkuulta, jolloin tuuli yltyi myrskylukemiin. Kuva: SSS-arkisto

Kova tuuli on aiheuttanut aamupäivällä jonkin verran sähkövikoja Salossa ja lähikunnissa. Puolen päivän aikaan 350 lounaissuomalaista taloutta oli sähkökatkojen piirissä, Carunan häiriökartta kertoo. Kemiönsaaressa näistä sijaitsee 151, Salossa 100 ja Somerolla 52.

Tuntia myöhemmin sähköttömiä talouksia oli jo joitain tuhansia. Salon seudulla tilanne ei kuitenkaan ollut merkittävästi muuttunut.

Vaikka tuuli saattaakin Salossa yltyä kovaksi, vesisadetta ei Forecan ja Ilmatieteen laitoksen mukaan ole lauantaina luvassa.

Juttua täydennetty 26.3.2022 klo 12.56. Lisätty tietoa Varsinais-Suomen sähkökatkoista.