Maalla, merellä ja ilmassa – Salon SM-viikko leviää ympäri kaupunkia Urheilupuistosta aina Vuohensaareen ja Kavilannummelle

0
Lacrossen SM-mitaleista pelataan Urheilupuiston alanurmella. Kuva viime syksyn SM-mitalipeleistä Turun Parkin kentältä. (Kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen)

Vuoden 2022 Salon suurimman urheilutapahtuman, SM-viikon, alkuun on 100 päivää. Suomen monipuolisimmassa urheilutapahtumassa ratkotaan peräti 28 eri lajin SM-mitalit.

Tapahtuman aikataulu ja kilpailupaikat julkaistiin keskiviikkona. Nelipäiväisen SM-viikon keskus on Urheilupuisto, jossa käydään suurin osa lajeista.

Kokonaisuudessaan tapahtuma leviää kuitenkin ympäri Saloa kuten muun muassa Viurilanlahdelle (varjoliito), Vuohensaareen (maratonmelonta), Halikon liikuntahallille (tankotanssi) ja Kavilannummen moottoriurheilukeskukseen (motocross, pienoisautoilu ja X-trial).

– Lajien kirjo Salon SM-viikolla on uskomattoman hieno ja monipuolinen. Näin suuren lajimäärän sijoittelu neljän päivän ajalle, suorituspaikkojen saavutettavuus ja aikataulujen synkronointi Ylen tuotanto- ja lähetysaikataulujen kanssa on onnistunut erinomaisesti, SM-viikon vastaava tuottaja Päivi Harri kertoi tapahtuman tiedotteessa.

– Paikallisten seurojen, lajiliittojen, Salon kaupungin, Ylen ja monen muun sidosryhmän kanssa koko talven ajan tehty yhteistyö on jalostumassa niin urheilullisesti kuin elämyksellisesti huipputapahtumaksi, Harri hehkuttaa.

Biljardi on yksi SM-viikon lajeista, joka järjestetään Salohallissa. Kuvassa Suomen huippupelaajiin kuuluva Petri Makkonen. (Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)

SM-viikko alkaa torstaina 30. kesäkuuta Salon suositulta iltatorilta. Avajaispäivänä torin ohjelmassa ovat leuanveto ja kahvakuulaurheilu. Torin laidalla Uskelanjoesta alkaa torstaina myös maratonmelojien kaksipäiväinen urakka.

Täydellä teholla tapahtuma alkaa perjantaina, jolloin urheillaan 17 eri lajissa niin maalla, merellä kuin ilmassa. Ennakkoon suosituimpia – tai ainakin trendikkäimpiä – lajeja ovat padel ja frisbeen pituusheitto. Padelin SM-mitaleista pelataan Urheilupuiston kentillä perjantaista sunnuntaihin ja frisbeen pituusheiton parhaat ratkotaan perjantaina Salo Golfin viheriöllä.

Perjantaina Urheilupuistosta alkaa myös ultrajuoksijoiden 100 kilometrin urakka.

SM-viikolla on mukana myös nelijalkaisia. Agilityn Suomen mestaruudet ratkaistaan lauantaina ja sunnuntaina Urheilupuiston tekonurmella, valjakkoajon SM-kilpailun kaksi ensimmäistä päivää käydään SJ-tallilla Halikossa ja päätöspäivä Urheilupuistossa Ratsastuskeskus Anisissa.

Parayleisurheilun SM-kilpailut ovat lauantaista sunnuntaihin Urheilupuiston yläkentällä.

Jäähalli on taas pyhitetty voimalle: perjantaina ja lauantaina on otevoimailun SM-kilpailu, lauantaina ja sunnuntaina ratkotaan Suomen vahvimmat miehet ja naiset.

Yleisöllä on vapaa pääsy kaikkiin kilpailutapahtumiin.

Agilityn SM-kilpailu käydään Urheilupuiston tekonurmella. Kuva viime vuoden SM-kilpailusta Turun Kupittaalta. (Kuva: TS-arkisto/Ari-Matti Ruuska)

Neljä päivää ja 28 lajia – Salon SM-viikon lajit, aikataulu ja kilpailupaikat

Agility (la-su): Urheilupuisto
Beach taekwondo (la): Urheilupuisto
Biljardi (pe-la): Salohalli
Bridge (pe-su): Salohalli
Digitaalinen rataajo (la): Salohalli
Frisbeen pituusheitto (pe): Urheilupuiston golfkenttä
Judo (la): Salohalli
Kahvakuulaurheilu (to-la): Salon tori (to) ja Salohalli (pe-la)
Kriketti (la-su): Urheilupuiston alanurmi
Lacrosse (la): Urheilupuiston alanurmi
Leuanveto (to-pe): Salon tori (to) ja Salohalli (pe)
Lippupallo (su): Urheilupuiston alanurmi
Maastojousiammunta (la-su): Jousiammunta Ascella
Maratonmelonta (to-pe): Salon tori (to) ja Vuohensaari (pe)
Motocross (pe): Kavilannummen moottoriurheilukeskus
Otevoimailu (pe-la): Jäähalli
Padel (pe-su): Urheilupuisto
Parayleisurheilu (la-su): Urheilupuiston yläkenttä
Petanque (pe-la): Moision kenttä (pe) ja Urheilupuisto (la)
Pienoisautoilu (pe): Kavilannummen moottoriurheilukeskus
Practicalammunta (la-su): Urheilutalo
Speedgolf (pe): Urheilupuiston golfkenttä
Tankotanssi (la-su): Halikon liikuntahalli
Ultrajuoksu (pe): Urheilupuisto (lähtö ja maali)
Vahvin SM (la-su): Jäähalli
Valjakkoajo (pe-su): SJ-talli (pe-la) ja Salon Ratsastuskeskus Anisi (su)
Varjoliito (pe): Viurilanlahti ja Urheilupuiston yläkenttä
X-trial (pe): Kavilannummen moottoriurheilukeskus
Salon SM-viikko alkaa torstaina 30. kesäkuuta ja päättyy sunnuntaina 3. heinäkuuta.
Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy
Tankotanssin SM-mitaleista kilpaillaan Halikon Liikuntahallissa. Kuvassa somerolainen Adeliina Frankberg, joka voitti viime vuonna lajin SM-hopeaa. (Kuva: SSS-arkisto/Tommi Loimovuori)

Mikä ihmeen SM-viikko?

Monilajitapahtuma SM-viikon ydinajatus on koota yhteen pienempiä urheilulajeja saman tapahtuman alle ja saada näin lajeille uutta yleisöä sekä lisää harrastajia ja medianäkyvyyttä.

SM-viikko on järjestetty vuodesta 2016 lähtien. Se sai inspiraationsa Ruotsissa järjestetystä SM-Veckanista.

Ensimmäiset kaksi SM-viikkoa käytiin Tampereella, kaksi seuraavaa Vantaalla ja vuonna 2020 Joensuussa. Viime vuoden SM-viikko jäi koronapandemian vuoksi välistä. Salo on siis tapahtuman neljäs isäntäkaupunki.

SM-viikko on osa Suomen Olympiakomitean palvelutarjontaa. Olympiakomitea tuottikin ensimmäiset SM-viikot, mutta vuodesta 2018 lähtien toteuttamisesta on vastannut KOKO Tapahtuma Osuuskunta.