Meidän markkinat täyttää Turun Vanhan Suurtorin – Toimintakeskuksissa tehdään paljon taidetta ja käsitöitä, joita suuri yleisö harvoin näkee

0
Ravattulan toimintakeskuksen Daniel Jantunen ja Paula Välimäki toivottavat kaikkien muidenkin toimintakeskusten taitajat tervetulleiksi Meidän markkinoille Turkuun. Kuva: Hilja Mustonen

Turun Vanhalla Suurtorilla vietetään toukokuussa ensimmäistä Meidän markkinat -tapahtumaa, jossa esiin nousevat erityistä tukea tarvitsevat käsityön tekijät ja kuvataiteilijat. Tapahtuman järjestää Taito Varsinais-Suomi, jonka toiminnanjohtaja Tiina Aalto sai idean markkinoista vieraillessaan Varsinais-Suomen Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen Ravattulan toimintakeskuksessa.

– Erityistaidetoiminnassa tuotetaan valtavat määrät käsitöitä ja kuvataidetta, mutta niiden näkyvyys on vähäistä ja saatavuus jää vain pienen porukan tietoon. Sama tapahtuu monen muun työ- ja toimintakeskuksen kohdalla, Aalto toteaa.

Toimintakeskusten työntekijät innostuivat Aallon esittämästä ideasta.

– Viesti on ollut selvä: tätä on kaivattu. Monet mukaan ilmoittautuneet ovat jo toivoneet, että tapahtumasta syntyisi jokavuotinen, kertoo Aalto, joka ottaa ilmoittautumisia vastaan.

Markkinoille osallistuminen on maksutonta. Jokainen tulijataho vastaa omista kuljetuksistaan, myyntikojuistaan sekä myynneistään.

Lotta Huttunen ja käsityötaidonnäytteensä. Kuva: Hilja Mustonen

Mukaan on ilmoittautunut jo kymmenkunta eri työ- ja toimintakeskusta. Varsinais-Suomen lisäksi tulijoita on Järvenpäästä, Espoosta, Tammisaaresta, Porvoosta ja Huittisista.

– Tapahtumasta haetaan myös sosiaalisia kontakteja eri puolilla toimivien keskusten ja asiakkaiden välillä, Aalto huomauttaa

Toiveita on tullut myös tapahtuman laajentamisesta muiden erityistaidetoiminnan aloille kuten teatteriin tai tanssitaiteeseen

– Tulevina vuosina mietitään ilman muuta laajempaa kokonaisuutta, mutta järjestelyihin tarvitsemme silloin lisää kumppaneita. Tähänkin tapahtumaan olemme saaneet arvokasta tietoa Kettuki ry:ltä, Aalto toteaa.

Kettuki ry toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Sen jäsenistöön kuuluu taiteilijoita, taiteen ja kehitysvamma-alan asiantuntijoita sekä muita erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taiteesta kiinnostuneita henkilöitä.

Meidän markkinat Turun Vanhalla Suurtorilla la 28.5. klo 12–15.