Miten toimia positiivisen koronatestin jälkeen? – Oireeton positiivisen tuloksen saanut salolaismies ihmetteli, kun joutui menemään töihin

4
Kotitestillä positiivisen tuloksen saanut ja hengitystieoireinen voi saada soittamalla tarvittavan sairauspoissaolotodistuksen työnantajaa varten. Oireettoman on mentävä töihin, jos työnantaja sitä vaatii.

Oireeton koronaviruksen saanut salolaismies hämmästyi. Työnantaja edellytti hänen tulevan töihin.
Koronatestin mies teki kotona. Perheessä oli koronaa oireettomana ja oireellisena muillakin, mutta ohjeet toimintatavoista olivat hänen kokemustensa mukaan ristiriitaisia.
Salon koronaohjeiden mukaan oireettoman koronapositiivisen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja viiden vuorokauden ajan.

Onko kotitestillä positiivisen tuloksen saaneen mentävä töihin? hän ihmetteli.
– Ongelmana on, että oireeton ei voi saada sairauslomaa, ylilääkäri Kaisa Ellä muistuttaa.
Hän sanookin, että oireettoman kotitestillä positiivisen tuloksen saaneen töihin meno on työnantajan varassa.
Ellä sanoo, että jos työnantaja edellyttää töihin menoa, yksittäinen ihminen ei voi tehdä muuta kuin pitää töissä kasvomaskia ja huolehtia muusta hygieniasta.

Mies meni töihin, mutta hän käytti kasvomaskia, sillä on tekemisissä työnsä kautta muiden ihmisten kanssa. Parin päivän päästä hän sai kuitenkin hengitystieoireita ja jäi kotiin.
Miten hänen tässä tapauksessa olisi pitänyt toimia?
– Kannattaa aina soittaa omalle terveysasemalle tai olla yhteydessä työterveyshuoltoon, Kaisa Ellä neuvoo.
Ellän mukaan hengitystieoireinen kotitestillä positiivisen tuloksen saanut voi saada puhelinarvion perusteella sairauspoissaolotodistuksen.
– Kokeneet terveydenhoitajat kyllä tunnistavat hengitystieoireet, hän vakuuttaa.

Salolaismies ei ollut soittanut terveysasemalle, mutta jo aiemmin hän oli yrittänyt kysellä ohjeita Valtioneuvoston yleisestä koronapuhelimesta. Nämä neuvot eivät häntä auttaneet, vaan lisäsivät vain tunnetta ristiriitaisista ohjeista.
Ellän ohje on hakea tietoa Salon kaupungilta, jolla on nettisivuillaan päivitetyt toimintaohjeet ja linkit muihin tahoihin, joista voi etsiä lisää koronaan liittyvää tietoa.

Myös perheen muiden koronatapausten ohjeistus ihmetytti miestä. Onko oireettomien lasten mentävä kouluun, vaikka kotitestit näyttävät heillekin positiivista tulosta?
Ellä sanoo, että kouluun ei saa mennä.
– Positiivinen oireetonkaan lapsi ei saa mennä minnekään. Silloin ollaan viisi vuorokautta omaehtoisesti eristyksessä, hän sanoo.
Sekaannusta saattaa aiheuttaa se, että oireeton altistunut lapsi voi mennä kouluun. Kyse ei siis ole positiivisen koronatestin saaneesta, vaan altistuneesta.
– On suositus, että kouluissa käytetään edelleen maskia viidennestä luokasta ylöspäin, Ellä lisää.

Salolaismiehen perheessä on myös vauva, jolla todettiin niin ikään korona kotitestillä.
– Hänelle nousi kova kuume ja lopulta meidän oli vietävä hänet päivystykseen, mies kertaa.
Varovaisesti koronaan suhtautuva perhe ei marssinut suoraan Salon päivystykseen, vaan soitti ovikelloa, vaikka ovi ei ollut lukossa.
Mies oletti, ettei sisälle pidä mennä ilman, että ilmoittaa etukäteen koronatapauksesta. Hänelle jäi tunne, että se oli turha toimi, sillä perhe ohjattiin muiden ohi odotustilaan, joka oli tarkoitettu lapsiperheille.

Miehelle jäi muutenkin sellainen käsitys, ettei koronatartunnan kanssa enää oltaisi varovaisia.
Kaisa Ellä oikaisee käsityksen.
– Kyllä päivystyksessä ohjataan koronapositiiviset eri tilaan, heidät on aina pidetty erillään muista ja suositeltu maskin käyttöä, Ellä sanoo.
Hän arvelee, että tunne huolettomasta suhtautumisesta saattaa johtua siitä, että hoitohenkilökunta on vain tarkoittanut, ettei taudista ole vauvalle mitään vaaraa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
3 kuukautta sitten

Jos on oireeton ja testi näyttää positiivista testitulosta koronaan, eikö hän olekaan tartuttaja? Tätä olen myös ihmetellyt, kun kuitenkin omikronin pitäisi olla herkästi tarttuvaa. Ei ihme, jos sairaaloissa koronapotilaat ovat lisääntyneet.

Päkä
3 kuukautta sitten

Luin artikkelin ja ihmettelen nykykäytäntöä. Jännä juttu, sillä koronatartunnat eivät ole vähentyneet, päinvastoin. Jutussa koko perhe oli sairastunut, ja isä mennyt töihin koronaan sairastuneena, alkuun oireettomana.

Ihmetystä ainakin minussa aiheutti ylilääkärin lausuma, että ongelma on, ettei koronatartunnan saanut oireeton voi saada sairauslomaa, ja että työnantaja sanoo, onko tultava töihin. Miten voi olla, että tartuntataudin leviämisen esto on annettu pelkästään työnantajan vastuulle?

Miksi perhe oli ohjattu lääkäriin muiden odotushuoneessa olevien ihmisten ohi paikalleen? Eipä olisi edes samasta ovesta noin puoli vuotta sitten voinut astua. On melko höveliksi koko koronan hoito ja esto mennyt.

Täti Salosta
3 kuukautta sitten
Reply to  Päkä

Mielestäni Salossa on ollut koronaan suhtautuminen ja siitä tiedottaminen jopa ylilääkärin taholta koko korona-ajan vähättelevää, mikä tämän päivän SSS:ssäkin olleesta kirjoituksesta iski taas silmiini.

Perhe olikin terveydenhoidosta apua hakenut, joka toimi väärin. Jotain tärkeää oli jäänyt kysymättä, kun asiakasta näin ohjattiin.

Päkä
3 kuukautta sitten
Reply to  Täti Salosta

Katselin juuri Salon koronatietoja eilisestä tähän päivään. Todella paljon tartuntoja eilisestä: 186. Että pitäisi varmaan jotain tehdä toisin? Ei kaikki sairasta tätä tautia oireettomana. Maskit vaan päällä koko kauppareissun ajan. Suojellaan toisiamme ja samalla itseämme.