Latte purjehti napapiirin ympäri – Pive Toivonen ideoi ja kuvitti tosipohjaisen tarinan poikkeuksellisesta laivakoirasta

1
Laivakoira Latte -kirjan ideoinut ja kuvittanut taiteilija Pive Toivonen on kotoisin Sauvosta. Kuva: Markku Pitkänen

Espanjalainen kulkukoiran pentu päätyy kiertämään suomalaispariskunnan veneellä sekä Luoteisväylän että Koillisväylän –  siis pohjoisnavan ympäri.

Kuulostaa elokuvan käsikirjoitukselta, mutta on oikeasti totta. Latte-koiran isäntäväen purjevene Sarema oli ensimmäinen suomalainen huvivene Luoteisväylällä vuonna 2010 ja kolmas Koillisväylällä muutamaa vuotta myöhemmin. Luoteisväylä kiertää Amerikan mantereen pohjoispuolelta, Koillisväylä on Venäjän pohjoispuolinen reitti.

Sauvolaislähtöinen kuvataiteilija Pive Toivonen löysi tarinan lehti-ilmoituksesta. Kun Latte täytti 15, sen omistajat keräsivät Helsingin Sanomissa olleella ilmoituksella rahaa jääkarhujen suojeluun. Toivonen kiinnostui heti.

– Latte näytti ilmoituksen kuvassa ihastuttavalta. Ajattelin, että olisi hirmuisen hauskaa piirtää koiraa ja kertoa tämä uskomaton suoritus.

Pariskunta ei ole antanut ainutlaatuisesta matkastaan haastatteluja eikä halunnut mitään julkisuutta. Koiran käyttäminen päähenkilönä sopi heille.

– Latte oli loistava venekoira. Ei mikään viisas, mutta sopeutuvainen. Se oli veneessä aivan elementissään.

Laivakoira Latte -kirja ilmestyi viime vuonna Litoralen kustantamana. Se on suunnattu lapsille, mutta mukana on myös paljon tietoa muun muassa arktisesta alueesta, pohjoisilla vesillä kulkemisen historiasta ja purjehdussanasto.

Tarinan kirjoittajaksi Toivonen pyysi Auli Irjalan, joka on tunnettu suomalainen matkapurjehtija ja kirjailija. Irjala on kirjoittanut matkakirjoja omista purjehduksistaan ja purjehdusaiheisia tietokirjoja.

Myös Toivonen harrastaa matkapurjehdusta. Häneltä ilmestyi vuonna 2015 Atlantin viemää -kirja, joka kertoi Toivosen ja hänen puolisonsa purjehduksesta Atlantin saarille.

– Auli tunsi pariskunnan ja hän haastatteli heitä. Minä sain piirtää Latten hahmoa arktisissa maisemissa. Purjehtimisen kuvittaminen on ydinosaamisalueeni. Haluan välittää suurta luontokokemusta väreillä ja muodoilla, se on minulle luontevaa ja hyvää.

Toivonen käytti kuvitusten tukena purjehtijapariskunnan ottamia kuvia ja virtuaalimatkaili koko purjehduksen reitin. Hän tutki reitin tarkasti kartasta ja tarkisti tietoja ja kuvia netistä. Hän piirsi kuvat käsin.

Latte-koira kiersi purjeveneellä sekä Koillisväylän että Luoteisväylän. Koiran seikkailuista kertova kirja perustuu todellisiin tapahtumiin. Kuvitus kulkee aukeamien yli yhtenäisenä aaltona.

Kirjasta valmistui ensiksi kuvakäsikirjoitus, sitten teksti kuvajaon mukaisesti.

– Kuvittajana saa yksinkertaistaa ja korostaa: luonnonmuotoja, aallonmuotoja, että tunnelma tulee esille.

Toivonen halusi, että kuvitus kulkee yhtenäisenä aaltona koko kirjan läpi. Se tiesi myös odottamattomia haasteita taittovaiheessa, kun aallot piti saada jatkumaan katkeamattomana ketjuna.

– Aallot teetättivät hirveästi ylimääräistä työtä.

Toivonen myös kirjoitti Latte-koiran sanomat lauseet, joissa Latte kommentoi tosipohjaisen kuvan tapahtumia. ”Jääkarhu vahtii rantaa, ei kiinnosta mennä maihin.”
Lattea kuvittaja ei ehtinyt koskaan tavata. Iäkäs koira kuoli vuonna 2017.

Maaliskuussa Toivonen on ollut huolehtimassa ystävänsä talosta ja koirasta Högsårassa Kemiönsaarella.

– Aamut ovat kauniita, on tyyntä ja meren päällä ohut jääkerros. Se sulaa päivän aikana pikkuhiljaa, ja seuraavana päivänä kaikki alkaa uudestaan. Tekee mieli vain istua ja katsella, ideoida jotain abstraktia.

Toivosella on Sauvossa ateljee ja sen yhteydessä toimiva galleria Kettu. Galleriassa on kesäisin esillä sekä Toivosen että hänen kutsumansa vierailevan taiteilijan töitä. Toivonen asuu nykyisin virallisesti Helsingissä, mutta jakaa aikansa kahden paikkakunnan kesken.

Parhaillaan Toivosella on työn alla kuvitus Kemiönsaaressa sijaitsevaan lastenkulttuurikeskus Sagalundiin, johon häneltä valmistui viime kesäksi iso seinämaalaus. Toivosen taidetta on tulossa esille Wiurilan kesä -taidekatselmukseen.

– Ilmaisuni on erilaista, kun teen töitä taiteeksi enkä kuvitukseksi. Molempien tekeminen on yksinäistä, mutta minulle on olennaista, että työt tulevat nähtäville.

Kuvituksen ja taiteen välimaastossa liikkuu Toivosen pitkäaikainen projekti. Hän piirtää kuvan jokaisesta saunasta, missä hän saunoo. Kohteita on koossa 80 ja tavoitteena on täysi 100.

Pive Toivosen edellinen pitkä purjehdusreissu suuntautui Ahvenanmaan kautta Pohjois-Ruotsiin. Sen teemana oli pyhiinvaellus.

Toivonen ja hänen miehensä etsivät laituripaikan mahdollisimman läheltä Pyhän Olavin reittiin kuuluvaa kirkkoa, pukivat päälleen pellavavaatteet ja kävelivät kirkolle.

– Aina ne eivät olleet kauhean lähellä. Piirsin kuvan jokaisesta kirkosta.

Parin haaveissa siintää uusi purjehdus kaukomaille, ja meneillään on valtamerikelpoisen veneen etsintä.

Kuvataiteilija näkee selvän yhteyden työnsä ja harrastuksensa välillä.

– Akvarellien tekeminen ja piirtäminen paperille on aika yksinkertaista ja ekologista työtä. Purjealuksilla tehdyissä matkoissa minua kiehtoo ekologisen elämän ja matkanteon aspekti.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tammisiltalainen
1 vuosi sitten

S/Y Sareman hieno blogi on edelleen luettavissa netissä. Kippari valitettavasti menehtyi 2020, vuosi sen jälkeen kun saapuivat Turkuun viimeiseltä pitkältä purjehdukselta.

Blogi kuvaa matkapurjehdusta paremmin kuin mikään yksittäinen haastattelu voisi.