Neljä vuokrakerrostaloa Ollikkalasta aiotaan myydä – omistaja haluaa eroon 1970-luvun taloista

6
Kiinteistö Oy M2 Kotien omistamat kerrostalon ovat valmistuneet vuosina 1974 ja 1975. Yhtiöön mukaan talot vaatisivat peruskorjausta lähivuosina.

26Yleishyödyllinen Y-säätiö haluaisi pistää myyntiin toistasataa vuokra-asuntoa Ollikkalassa. Lähes kaikissa asunnoissa on vuokralaiset.

Säätiön omistama kiinteistöyhtiö M2 Kodit Oy on hakenut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta vapautusta kiinteistöjen käyttö- ja luovutusrajoituksista.

Hakemus koskee kolme kerrostaloa Isotuvankadulla ja Hämeenojankadulla. Yhtiö on pyytänyt Salon kaupungilta lausuntoa asiasta.

Y-Säätiön kerrostaloista Isotuvankatu 1:ssä on 30 asuntoa. Talo on valmistunut vuonna 1974, ja sen asunnoista on ollut kaksi tyhjillään yli kaksi kuukautta. Asuntojen käyttöaste on kiinteistöyhtiön ilmoituksen mukaan ollut keskimäärin 91 prosenttia.

Hämeenojankatu 2:n kerrostalossa on 30 asuntoa, joista kaksi on ollut tyhjillään yli kaksi kuukautta. Vuoden keskikäyttöaste on 95 prosenttia. Taloyhtiö on valmistunut vuonna 1974.

Isotuvankatu 5:n kaksi kerrostaloa ovat valmistuneet vuonna 1975. Molemmissa on 27 asuntoa eli yhteensä 54 asuntoa.

Kerrostalojen vuoden keskikäyttöaste on 92 prosenttia, ja yli kaksi kuukautta tyhjillään olevia asuntoja on yksi.

Kiinteistö Oy M2-Kotien mukaan vuokra-asuntojen kysyntätilanne on jatkunut Salossa pitkään haastavana. Sen mukaan kohteen sijainti ja rajoitukset vaikeuttavat vuokraamista.

– Salossa on hyvin tarjolla vuokra-asuntoja keskustan alueella, ja lähiöissä keskustan ulkopuolella sijaitsevat kohteet ovat vaikeimmin vuokrattavia, yhtiö kirjoittaa hakemuksessaan ARA:lle.

M2-kotien mukaan kerrostaloihin ei ole tehty laajempaa peruskorjausta. Remonttien tarve alkaa yhtiön mukaan olla ilmeinen lähivuosina. Talojen varustelukaan ei vastaa nykyajan vaatimuksia.

Salossa lausunnon ARA:lle antaa kaupunginhallitus. Asia on esillä maanantain kokouksessa.

Vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen esittää, että kaupunki puoltaisi M2 kotien anomusta.

Salon näkökulmasta asuntojen mahdollinen myynti ei heikennä vuokra-asuntojen saantia kaupungissa.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hämeenojankatua kulkenut
4 kuukautta sitten

Nämä kerrostalot ovat 1970-luvun vuokratonttirakentamispolitiikan tuotoksia. Kaupungin päättäjät jyräsivät uudet rakennukset aluerakentamisen voittaneelle valtakunnalliselle rakennusfirmalle, jolla oli samanlaiset piirustukset ympäri Suomea. Kyseinen yhtiöhän häipyi kuvioista laajemmissa konkurssikuvioissa.

Ellei rakennukset kestä 50 vuotta, onko silloin matkan varrella jotain tehty väärin tai jätetty tekemättä? Tuskin vuokratonteilla oleviin rapistuneisiin rakennuksiin syntyy valtavaa ostoryntäystä.

Nyt pitäisi kartoittaa koko alueen tilanne ja hahmottaa alueen todennäköinen tulevaisuus. Ei nykyinen tilanne paljon houkuttele asunnon ostajia liikkeelle.

Tavis torilta
4 kuukautta sitten

Eipä lähtenyt kaupunki sen suuremmin laajenemaan Ollikkalasta eteenpäin.

Vuokrataloilla alue sai myös kyseenalaista mainetta silloin vuosikymmeniä sitten, kun tehtaisiin tarvittavaa työvoimaa muutti maaseudulta kaupunkiin läheltä ja kaukaa.

Keijo K.
4 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Tarkoitatko, että huonosti käyttäytyvät maalaiset tulivat pilaamaan Salon kaupunkilaismainetta? Oletko tosiaan taviksena torilla tuota mieltä?

Yrmy
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Vanha Salo meni pilalle vuonna 1967, kun Uskela liitettiin siihen.

Hintaa tulee
4 kuukautta sitten

Tuon ikäisissä taloissa peruskorjaus voi maksaa melkein uuden verran.

Alkuasukas Ollikkalasta
4 kuukautta sitten

Ollikkalan alueen rakentamisesta vastanneet eivät enää ole puolustamassa päätöksiään. Olihan paikallinen kunnallispolitiikko rakennusliikkeen hallituksessa.

Muistossa myös, miten Somerontien eteläpuolelle rakennettiin omakotitaloja, joihin oli pakko rakentaa tasakatto. Vuosien varrella omistajille annettiin kuitenkin lupa muuttaa ne harjakattoisiksi. Tämä muutti huomattavasti alueen ilmettä parempaan suuntaan.

Kerrostalojen kohdalla taitaa vaihtoehto olla purku ja mahdollinen uusi rakennuskanta. Rakennukset tulivat sen ajan tarpeeseen, ja tarvetta on edelleenkin.

Nyt vain kuntapäättäjiltäkin jotain toimintaa, eikä kaikkia jätetä asuntoyhtiöiden hallitusten pikakokousten varaan.