Passiruuhka lykkää asiointiajat kuukausien päähän – Jos passi ei ole voimassa ja haluaa kesällä reissuun, asialla alkaa olla kiire

1
Salon poliisiaseman lupapalveluissa oli torstaiaamuna runsaasti asiakkaita. Palvelua saa sekä ajanvarauksella että ilman ajanvarausta, mutta seuraavat vapaat varattavat ajat passia hakeville ovat vasta toukokuussa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet pahoin Varsinais-Suomessa.

Passia hakeville seuraava vapaa asiointiaika on Salossa toukokuun puolivälissä ja Turussa vasta heinäkuussa.

Kemiönsaaressa ei ole tarjolla yhtään vapaata aikaa tulevina kuukausina, ja palvelupiste on keväällä hetkellisesti myös kokonaan suljettuna.

– Kysyntä on nyt suurta. Esimerkiksi Turussa oli maanantaina ajanvarausasiakkaiden lisäksi päivän aikana 114 asiakasta, sanoo lupapalvelusektorin johtaja, ylikomisario Petri Kangas Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Jonot ovat Salossa arkea, kertoo lupaesimies Tuija Heinonen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Täyteen varatun ajanvarauskalenterin asiakkaiden lisäksi Salossa palvellaan 20–30 ilman ajanvarausta paikalle tullutta asiakasta päivittäin. Heitä palvellaan ajanvarausasiakkaiden lomassa aikataulun sen salliessa.

– Toimitila on aika pieni, mikä tuo oman haasteensa, Heinonen sanoo.

Salossa ei ole keskiviikkoisin asiakaspalvelua, ja silloin Salon virkailijoita työskentelee Turussa purkamassa jonoja. Esimiestehtävissä oleva Heinonen on itsekin ryhtynyt tekemään töitä asiakaspalvelutiskillä.

– En muista, koska viimeksi olisin itse tätä tehnyt.

Heinonen kertoo ruuhkan syyn löytyvän koronasta: keväällä 2020 vanhaksi menneitä passeja ei uusittu silloin, ja nyt edellisestä tunnistautumisesta on kulunut yli kuusi vuotta.

Passi ja henkilökortti ovat voimassa viisi vuotta kerrallaan, mutta tunnistautuminen on voimassa kuusi vuotta.

Passi- ja henkilökorttien käsittelymäärät ovat kasvaneet rutkasti viime vuoteen verrattuna.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella käsiteltiin viime vuoden helmikuussa noin 7 000 passi- ja henkilökorttiasiaa. Nyt luku on 11 000–12 000 kuukausittain.

– Resurssi on mikä on, eikä henkilökunnan määrä ole muuttunut, sanoo Petri Kangas.

Kangas neuvoo laittamaan passihakemuksen vireille verkkopalvelussa. Menettely takaa sen, että kaikki tarvittava materiaali on kasassa ja asiointi lupapalveluissa sujuu mutkattomasti.

Verkkopalvelu myös tunnistaa, milloin on tarvetta käydä poliisiasemalla. Tietyissä tapauksissa passin voi uusia myös kokonaan verkossa.

Käyntiä poliisiasemalla ei aina tarvita

  • Kun hakee passia verkkopalvelussa, poliisiasemalla ei tarvitse käydä, jos nämä kolme ehtoa täyttyvät: 1) Olet käynyt passivirkailijan tunnistettavana ja antamassa sormenjälkesi passi- tai henkilökorttihakemusta varten enintään 6 vuotta sitten. 2) Nimesi on sama kuin edellisessä passissasi. 3) Lupavirkailija pystyy toteamaan, että uusi passikuvasi esittää samaa henkilöä kuin edelliset passikuvasi.
  • Jos edellä mainitut ehdot eivät täyty, hakemuksen voi tehdä sähköisesti mutta se käsitellään vasta poliisiasemalla. Samalla otetaan uudet sormenjäljet. Sähköisen hakemuksen pienempi maksu pysyy voimassa, vaikka käynti poliisiasemalla tarvittaisiin. Verkkopalvelu kertoo, tarvitaanko käyntiä poliisiasemalla.
  • Aiemman passin ei tarvitse olla voimassa uutta hakiessa.
  • Lähde: Poliisi
Salolainen Jani Mäkinen haki torstaina Salon poliisiasemalta perheelleen uudet passit. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Toiveissa pitkästä aikaa ulkomaanmatka

SSS | Talvikki Salin

Torstaiaamuna Salon poliisiaseman lupapalvelujen ovi avautui kello yhdeksältä ja tilat täyttyivät nopeasti asiakkaista.

Yksi heistä oli salolainen Jani Mäkinen , joka kävi noutamassa perheelleen uudet passit. Nouto sujui nopeasti, samoin kuin passihakemusten tekeminen viikko sitten.

– Kävin täällä viime viikon tiistaina heti aamusta ilman ajanvarausta, ja silloin ei ollut yhtään jonoa. Ajanvaraukset olisivat menneet toukokuulle, Mäkinen kertoo.

– Keskiviikkona tämä toimisto oli kiinni, ja nyt torstaiaamuna täällä on taas paljon ihmisiä, hän jatkaa.

Mäkinen pitää hyvänä järjestelmänä, että passia voi hakea verkkopalvelun kautta. Poliisiasemalle ei tarvitse jalkautua, jos on käynyt passivirkailijan tunnistettavana enintään kuusi vuotta sitten. Nyt tuo kuusi vuotta on monella passia uusivalla ylittynyt.

– Korona on sotkenut kaiken. Nyt tämä toimisto voisi olla mielestäni enemmän auki ja siellä voisi olla enemmän työntekijöitä, Mäkinen sanoo.

Mäkisen perheessä passit menivät vanhaksi korona-aikana, eikä niitä lähdetty uusimaan viime vuonna, koska tarvetta ei ollut. Nyt uusiminen päätettiin tehdä, sillä toiveissa on jälleen matkailu.

– Lauantaina lähdemme katsastamaan uuden Viking Gloryn. Siinä ei passia tarvitse, mutta toivomme, että pääsisi taas normaaliin elämänrytmiin ja myös ulkomaanmatkalle, Jani Mäkinen sanoo.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Hellu
6 kuukautta sitten

Ymmärrettävä asia Suomessa ja naapurimaissa. Jos naapuri ei rauhoitu, on täältäkin lähdettävä. Katsotaan, mitä apua saadaan USA:lta.