Pieni joukko tekee suurimman osan omaisuusrikoksista Lounais-Suomessa – Ja tässä yksi esimerkki taparikollisten toiminnasta: veivät autosta takapyörän Perniössä

3
Taparikolliset eivät piittaa tekojensa mahdollisista seurauksista. Rikokset kumpuavat kulloisenkin hetken tarpeesta.

Pieni joukko rikoksentekijöitä tekee suurimman osan omaisuusrikoksista Lounais-Suomessa. Viitisenkymmentä taparikollista tekee vähintään kolmekymmentä omaisuusrikosta vuodessa.

Varkaat selittivät korjaavansa autoa, kun perniöläismies tapasi heidät irrottamassa henkilöautosta vasenta takapyörää.
– Mitä te teette? silminnäkijä oli kysynyt.
Kaksi miestä oli nostanut Fordin takapyörän autoonsa ja lähtenyt. Kuskina heillä oli ollut nainen.

VARKAUS Perniön kirkonkylässä pari vuotta sitten on osa kymmenien omaisuusrikosten sekalaista vyyhtiä, josta Varsinais-Suomen käräjäoikeus on nyt tuominnut kolme naista ja neljä miestä.
Seitsikosta kuudella on pitkä rikosrekisteri. Aiempia juttuja on satamäärin. Yksi heistä on ehditty tuomita runsaan vuoden aikana peräti seitsemässä eteläisen Suomen käräjäoikeudessa. Hänellä on aiempia rangaistuksia myös Ruotsissa.

Seurueen jäsenet ovat kiertäneet Varsinais-Suomea eri kokoonpanoissa: välistä yksin, joskus kahdestaan ja toisinaan kolmen kimpassa. He ovat tankanneet maksamatta, varastaneet syötävää kauppaliikkeistä ja väkijuomia Alkon myymälöistä.

Seitsemästä syytetystä vain kaksi ilmestyi oikeudenkäyntiin Salon käräjäsalissa helmikuussa, mutta hekin olivat jo myöntäneet tekonsa poliisin kuulusteluissa.
– Rangaistusta mitattaessa on koventamisperusteena otettava huomioon hänen aikaisempi rikollisuutensa, aluesyyttäjä Pekka Tiensuu vaati vastaaja vastaajalta.

Syyttäjä muistutti, että osa seurueesta oli vuoden sisällä ehtinyt tehtailla jälleen toistasataa uutta anastusrikosta.

 

POLIISI puhuu taparikollisista. He ovat niin sanottuja poliisin vanhoja tuttuja. Taparikollisina pidetään ihmisiä, jotka syyllistyvät rikoksiin toistuvasti. Virallista määritelmää ei ole, paljonko on toistuvasti ja montako rikosta pitää jossain ajassa tehdä.

– Jokaisen mielestä rikoksentekijä on varmasti taparikollinen, kun hän tekee vähintään kolmekymmentä rikosta vuodessa, rikoskomisario Kirsi Alaspää Lounais-Suomen poliisista toteaa.

Se oli lähtökohta, kun Lounais-Suomen poliisi analysoi 9 000 selvittämäänsä omaisuusrikosta vuoden ajalta. Laskenta paljasti, että viisikymmentä aktiivisinta taparikollista oli tehnyt neljäsosan kaikista omaisuusrikoksista Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.
Kun alaraja oli vähintään viisi omaisuusrikosta vuodessa, tietojärjestelmästä löytyi noin 550 rikoksentekijää.
Puolentuhatta rikollista tekee siis suurimman osan omaisuusrikoksista yli 400 000 asukkaan alueella, joka ulottuu Kemiönsaaren reunalta Etelä-Pohjanmaan rajalle Karviaan.

Lounais-Suomen poliisin analyysi ei kerro koko totuutta. Suurin osa omaisuusrikoksista on piilorikollisuutta, joka ei edes tule viranomaisten tietoon.
Poliisille ilmoitetuista omaisuusrikoksista puolestaan selviää vain nelisenkymmentä prosenttia. Lounais-Suomessakin jää pimeäksi tuhansia juttuja joka vuosi.
Perniön takapyörävarkauskin olisi arvattavasti jäänyt selvittämättä, ellei kerrostalon parvekkeella sattumalta seissyt silminnäkijä olisi taltioinut tekijöiden auton rekisterinumeroa.

 

VARKAAT ehtivät karkuun, mutta poliisi sai heidät myöhemmin kiinni ja löysi myös varastetun autonpyörän. Rikoksen uhrin neljä vuotta vanhaan autoon tuli kovakouraisessa tunkkauksessa vaurioita, joiden korjaaminen maksoi tuhat euroa.

Vanhempi varkaista oli tekohetkellä 25-vuotias. Salon Seudun Sanomat pyysi hänestä tietoja myös Ruotsin oikeuslaitokselta. Örebron käräjäoikeus toimitti tuomiot törkeistä rattijuopumuksista, huumausainerikoksesta, varkaudesta ja kortitta ajoista.

– Päihteet liittyvät jatkuvasti omaisuusrikoksia tekeviin tavalla tai toisella. Se on joko alkoholi tai huumeet tai sekä että, rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisista sanoo.
Mies sai Ruotsissa lyhyen vankilatuomion 20-vuotiaana. Perniössä hänen rikoskumppaninaan oli nuorukainen, joka oli hiljattain täyttänyt kaksikymmentä.

Siinä missä ammattirikolliset suunnittelevat tekonsa etukäteen ja miettivät rikoksen tuottoa, taparikolliset vain ajelehtivat ongelmasta toiseen. He eivät ajattele kiinni jäämisen riskiä eivätkä piittaa mahdollisista seurauksista. Rikokset kumpuavat kulloisenkin hetken tarpeesta.

Sakot, ehdollisen vankeuden koeajat tai vankilassa istuminen eivät yleensä pysäytä rikoskierrettä.
– Pieni joukko työllistää eniten. Se on osa tätä työtä, eikä tähän työhön voi suhtautua suurella tunteella tai palaa loppuun, aluesyyttäjä Tiensuu sanoo.
– Se nyt vain on näin ja sitä on siedettävä, rikoskomisario Alaspää muotoilee.
– Totta kai se on turhauttavaa, rikosylikomisario Riiali tokaisee.

 

SALON poliisi on arvioinut, että Salossa ja Somerolla häärii joitain kymmeniä taparikollisia. Poliisille ilmoitettiin Salossa ja Somerolla 1 800 omaisuusrikosta viime vuonna.

Kaikista vankilaan tuomituista rikoksentekijöistä useampi kuin joka toinen päätyy takaisin vankilaan. Moninkertaisilla vangeilla on suuri riski syyllistyä uusiin rikoksiin, ja nuoret palaavat vankilaan todennäköisemmin kuin vanhat.

– Uusimisriskiä lisää vielä päihdeongelma, joka näillä henkilöillä yleensä on, Rikosseuraamuslaitoksen erikoistutkija Sasu Tyni huomauttaa.

Omaisuusrikollisia on Tynin mukaan tutkittu varsin vähän. Väkivalta- ja seksuaalirikollisista tiedetään paljon enemmän kuin varkaista.

– Eivät kaikki seksuaalirikollisetkaan ole pelkästään raiskaajia tai pedofiilejä, he voivat välillä tehdä myös väkivaltarikoksia. Omaisuusrikosten tekijätkään eivät ole kaikki samanlaisia. Ryhmän sisällä on muuntelua, Tyni toteaa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi seitsikolle rangaistukset, jotka vaihtelevat päiväsakoista neljän kuukauden vankilatuomioon.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
VK
3 kuukautta sitten

Vuoden aikana tuomittu seitsämän kertaa, ja silti vaan saavat hääräillä vapaana? Mitä ihmeen tuomioita tuollaiset ovat, nuhtelua ja päähän taputteluako?

Sitä saa mitä tilaa
3 kuukautta sitten

On kyllä ihmeellistä ettei näistä rikoksista rangaista pelkkä päänsilittely ei auta. Pitäisi saada vähintään yhdyskuntapalvelurangaistus ja velvoite korvata aiheuttamansa vahingot täysimääräisesti.

Tarmo
3 kuukautta sitten

Millä tuollaiset ihmiset korvaavat yhtään mitään, kun ei ole muuta omaisuutta kuin repullinen tavaraa? Valtion vahingoksi useimmiten jää.