Puuta ja pastellisävyjä – kevään sisustustrendeissä näkyvät kestävät ratkaisut

0
Kukilla voi tehdä paljon ilmettä kotiin, vinkkaa sisustussuunnittelija Johanna Sulander-Hovila. Kuva: Eeeva Pettersson

Mintun värisiä tyynyjä ja roosan heleitä kynttilöitä. Näiltä näyttävät kevään sävyt.

– Kevään mukana sisustukseen tulevat jälleen pastellin eri sävyt, mutta mukaan mahtuu myös uusia trendejä, tietää sisustussuunnittelija Johanna Sulander-Hovila somerolaisesta Kotja Design -yrityksestä.

Korona-ajan vuoksi ihmiset ovat viettäneet yhä enenevissä määrin aikaansa kotona. Koti on tärkeä turvasatama, jonka viihtyisyyteen kannattaa panostaa. Mutta miten sisustaa kotinsa tähän hetkeen viihtyisästi ja trendikkäästi?

– Jo yhden seinän maalaaminen voi tehdä ison muutoksen huoneen tilaan. Aina ei kuitenkaan tarvitse muuttaa pintoja. Myös verhoilla, sohvatyynyillä, kukilla, koriste-esineillä tai kynttiläasetelmilla voi tuoda piristystä sisustukseen.

Muodissa ovat monet 1970-luvulta tutut kuosit ja värit. Kankaissa siirrytään koko ajan luonnollisempiin vaihtoehtoihin niin materiaalien kuin värienkin suhteen.

– Maanläheiset värit ja kankaista esimerkiksi pellava ja villa ovat suosittuja niin sohvakankaissa, matoissa, verhoissa kuin tyynyissäkin. Sametti on myös yksi suosittu kangasmateriaali. Tummanruskea ja vihreän eri sävyt kiinnostavat yhä useampia. Samaan aikaan väreissä suositaan kuitenkin myös sinistä ja keltaista.

Maanläheiset sävyt ovat kankaissa suosittuja. Niihin on helppo tyynyillä ja torkkupeitolla yhdistää erilaisia värejä vuodenaikojen ja sesonkien mukaan, tietää sisustussuunnittelija Johanna Sulander-Hovila. Kuva: Eeva Pettersson

Sulander-Hovila käy vuosittain sisustusmessuilla Ruotsissa, josta sen hetken trendit kulkeutuvat Suomeen yleensä muutaman vuoden viiveellä.

– Tällä hetkellä Ruotsin designpiireissä on nähtävissä vivahteita 1980- ja -90-luvuista. Neonvärejä, kaarimuotoja ja palapeilejä.

Sisustamisessa suositaan nyt myös kestävää ajattelua. Tämä voi Sulander-Hovilan mukaan näkyä esimerkiksi siinä, että halutaan aitoa puuta ja muovittomia maaleja.

Materiaaleista kierrätettävä puukomposiitti on yksi kasvava trendi, jota näkyy jo jonkin verran altaiden ja wc-istuinten materiaalina. Myös laatu ja kotimaisuus huonekalujen osalta kiinnostaa yhä useampia. Puuta käytetään nyt paljon paitsi lattiamateriaalina myös panelointina seinillä.

– Kasettipanelointia nähdään esimerkiksi sängyn päädyssä. Puun lisäksi suositaan muitakin luonnonmateriaaleja. Rottinkikalusteet ovat jälleen haluttuja.

Myös erilaiset kivisekoitteet näkyvät yhä enemmän erityisesti keittiön työtasoissa ja välitiloissa. Välitiloihin voidaan hakea entistä persoonallisempia ratkaisuja.

– Työtasojen paksuudella voidaan leikitellä, ja nykyään yleisilmeestä tehdään niiden avulla kevyempiä, vinkkaa Sulander-Hovila.

Keittiössä on jo pitkään luotettu valkoiseen värimaailmaan, mutta nyt se on väistymässä ja tilalle valitaan yhä enemmän murrettuja värejä, kuten hiekan ja vihreän sävyjä.

– Keittiön kaappien ovissa nähdään 70-lukua. Pähkinä ja tiikki ovat pitkän tauon jälkeen nyt trendikkäitä, kertoo Sulander-Hovila.

Kylpyhuoneen sisustusratkaisuissa suositaan nykyään tekstuurin omaavaa raitalasia, joka antaa näkösuojaa, mutta läpäisee hyvin valoa.

Kotiin voi tuoda helposti kevään värejä kynttilöillä ja erilaisilla koristeasetelmilla. Kuva: Eeva Pettersson

Entä sitten olohuone, jossa vietetään yleensä eniten vapaa-aikaa? Sulander-Hovilan mukaan olohuoneessa suositaan paljon luonnollisia värejä, kuten beigeä ja murrettuja mudan sävyjä.

Sisustajasta riippuen seinillä voi nyt näkyä myös värikästä kuviotapettia, tummanvihreää, sähkön sinistä tai murrettua sinistä. Lainemaisen muotoiset pöydät ja isot huonekasvit ovat nyt trendikkäitä. Sisustukseen voi saada valtavasti uutta ilmettä myös valaistuksella.

– Joskus pelkkä lattiavalaisimen lisääminen tilaan tuo paljon uutta tunnelmaa. Nykyään nähdään paljon myös epäsuoria valaistusratkaisuja, jotka on piilotettu ledinauhalla listan taakse. Valaistuksella on todella merkittävä rooli sisustuksessa, huomauttaa Sulander-Hovila.

Sisustamisessa tärkeintä olisi ottaa huomioon talon asukkaiden oma elämäntilanne.

– Koti on hyvin henkilökohtainen paikka. Yksikään koti ei ole samanlainen toisen kodin kanssa. Esimerkiksi lapsiperheessä suositaan enemmän käytännöllisyyttä. Halutaan pintoja, jotka saa helposti puhtaaksi. Pääasia on sisustaa koti sen asukkaille mieleiseksi ja tarpeisiin sopivaksi, muistuttaa Johanna Sulander-Hovila.