Salo hakee jo kolmatta kertaa kesäsijaisia sote-palveluihin – jos työntekijöitä ei löydy, asiakaspaikkoja joudutaan vähentämään kesäksi

4
Salon kaupunki hakee kesäsijaisia muun muassa Hintan hoivakotiin. Hinttaan haetaan lisäksi vakinaisia lähi- ja sairaanhoitajia.

Salolla on suuria vaikeuksia löytää kesäsijaisia sosiaali- ja terveystoimeen ensi kesäksi.

Kaupunki hakee parhaillaan laajalla haulla lähihoitajia, sairaanhoitajia, hoiva-avustajia ja laitoshuoltajia vanhuspalveluihin, terveyspalveluihin ja sairaalapalveluihin. Lisäksi paikkoja on avoinna kehitysvammahuollossa.

Vanhuspalveluissa tarvetta on sekä kotihoidon että ympärivuorokautisen hoivan työntekijöille.

Hakukierros uusitaan jo kolmatta kertaa. Se tarkoittaa, että työntekijöiden saaminen on ennen näkemättömän vaikeaa.

– Tilanne on todella haastava, Salon henkilöstöjohtaja Christina Söderlund vahvistaa.

Sosiaali- ja terveystoimessa on ollut hankaluuksia löytää sijaisia aiemminkin. Nyt tilanne on pahentunut entisestään.

– Yksin vanhuspalveluissa kesäsijaisista puuttuu 40 henkilöä. Terveyspalveluissa on sama tilanne, ja molemmissa joudutaan harkitsemaan yksiköiden sulkemisia, Christina Söderlund sanoo.

Terveyspalveluissa yksiköiden kesäsulut ovat tulleet tutuiksi jo monena kesänä. Käytännössä ne tarkoittavat, että osa yksiköistä suljetaan kesälomien ajaksi ja palvelut keskitetään esimerkiksi pääterveysasemalle ja läntiselle terveysasemalle.

Nyt kaupunki joutuu miettimään, pitääkö kesällä sulkea aiempaa useampia yksiköitä.

– Sen pystyy ratkaisemaan vasta lähempänä kesää, kun näemme tilanteen tarkemmin, Söderlund sanoo.

Salon vanhuspalveluiden johtajan Salla Lindegrenin mukaan vanhuspalveluissa kokonaisia yksiköitä ei ole mahdollista sulkea, koska vanhukset tarvitsevat hoivaa kellon ja vuoden ympäri.

– Joudumme miettimään kyllä, että aavistuksen asiakaspaikkoja joudutaan vähentämään kesän ajaksi. Meillä se tarkoittaa, että joudumme varautumaan muutokseen jo kevään aikana ja jättämään vapautuvia paikkoja täyttämättä. Mistään radikaalista määrästä ei kuitenkaan puhuta.

Salossa on kaupungin ja yksityisten yritysten paikat yhteen laskettuna noin 540 ympärivuorokautisen hoivan paikkaa.

– Jos niistä puuttuu hetkellisesti 15–20, ei puhuta kovin isosta prosentista. Lakisääteisesti paikkaa pitää tarjota kolmessa kuukaudessa, ja meillä luku oli viime vuonna 34 vuorokautta. Tämäkään ei tuota ongelmaa, Lindegren vertaa.

Kotihoidossa pula kesäsijaisista tarkoittaa, että uusien asukkaiden ottamista palveluiden piiriin joudutaan ehkä rajoittamaan.

– Kotihoidon palveluiden piiriin pääsee Salossa nyt tosi nopeasti. Tähän voi tulla pientä viivettä, mutta ei merkittävää, Salla Lindegren sanoo.

Salon vanhuspalveluissa on noin 500 hoitotyötä tekevää hoitajaa. Heidän lomiensa pitäminen vaatii noin 100–120 kesätyöntekijän palkkaamista.

– Olemme löytäneet aiemmin ihan hyvin sijaisia. Viime vuonna tarvittiin ensi kertaa kolme hakukierrosta, ja nyt tilanne on tosi haastava ja kriittinen.

Pula sosiaali- ja terveystoimen työntekijöistä on maanlaajuinen. Kaupunki on yrittänyt helpottaa tilannetta lisäämällä koulutusta yhteistyössä Salon seudun ammattiopiston kanssa.

Salossa aloitettiin vuoden alussa hoiva-avustajien oppisopimuskoulutus, ja syksyllä on tarkoitus käynnistää lähihoitajien oppisopimuskoulutus. Kumpikin on uutta toimintaa.

Christina Söderlundin mukaan sosiaali- ja terveystoimen kesäsijaistilannetta käsitellään Salon henkilöstöjaoston seuraavassa kokouksessa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keinot ratkaisevat
8 kuukautta sitten

Ei varmasti löydykään työntekijöitä, jos paikat vain ilmoitetaan avoimiksi työvoimatoimiston sivuilla. Sote-alalla avainsana on oppilaitosyhteistyö, eli mennä käytännössä markkinoimaan näitä työpaikkoja niihin sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksiin, joista on tänä keväänä valmistumassa sopivia henkilöitä työelämään.

Hoitaja
8 kuukautta sitten

Terveydenhuollon ongelmiin ei ole haluttu puuttua ajoissa. Nyt on jo myöhäistä. Laiva uppoaa. Viimeinen sammuttaa valot.

Perusasiat kuntoon
8 kuukautta sitten

Ei ole mikään ihme, ettei saa saada. Palkanmaksu tökkii, sijaiset saavat odottaa palkkojaan joskus toistakin kuukautta, kun sopimus- ja palkanmaksujärjestelmissä on aina jotain häikkää. Laittakaa nyt vaikka tämä ensiksi kuntoon, niin ehkä alkaa kiinnostusta löytymään. Yksityisellä puolella palkan saa ajallaan.

Hämmästynyt
8 kuukautta sitten

Tuo on paha.
Laskuissa kun tuppaa olemaan eräpäivä, niin duunari tarvitsee palkkansa ajallaan.