Salo valmistautuu humanitäärisen avun antamiseen Ukrainalle – ystävyyskaupunkisuhde venäläisen Rzhevin kanssa jäihin

2

Salon kaupunki on päättänyt jäädyttää ystävyyskaupunkitoimintansa venäläisen Rzhevin kaupungin kanssa. Lisäksi Salo valmistautuu humanitäärisen avun antamiseen Ukrainalle.

Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtajaneuvosto kokoontui maanantaina valtuuston kokouksen jälkeen keskustelemaan Ukrainan tilanteesta. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Heikki Tammisen (ps.) mukaan neuvosto oli yksimielinen ystävyyskaupunkisuhteen keskeyttämisestä.

– Asiasta tehtiin virkamiespäätös, mutta halusimme silti keskustella siitä puheenjohtajaneuvostossa. Olimme samanmielisiä, joten kantamme on selkeä.

Toiminnallaan Salo seuraa Turun viitoittamaa tietä, sillä maakuntakeskus ilmoitti maanantaina jäädyttävänsä ystävyyskaupunkitoimintansa Pietarin kanssa. Tamminen muistuttaa, että myös Kuntaliitto on suositellut ystävyyssuhteiden keskeyttämistä venäläiskaupunkien kanssa.

Koronatilanteesta johtuen Salon kaupungilla ei ole tällä hetkellä käynnissä erityisiä tapahtumia tai hankkeita Rzhevin kanssa. Uusia yhteistyötoimintoja tai -hankkeita ei myöskään suunnitella tai aloiteta keskeytyksen aikana.

Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen (ps.) kertoo Salon puheenjohtajaneuvoston olleen toistaiseksi hyvin yksimielinen Ukrainaan liittyvissä kysymyksissä. Kuva: SSS-arkisto.

Suomen suurimmat kaupungit ovat päättäneet tukea Ukrainaa humanitaarisella avulla. Kaupunkien avustukset tullaan antamaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestöjen tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kautta.

Salon kaupunki valmistelee asiaa omalta osaltaan ja osallistuu rahalliseen avustukseen mahdollisuuksiensa mukaan, kaupungin tiedotteessa todetaan. Mahdollinen rahallinen avustus edellyttää kaupunginhallitukselta ja kaupunginvaltuustolta erillistä päätöstä.

Tamminen kertoo, että maanantaina kokoontunut puheenjohtajaneuvosto keskusteli potentiaalisen raha-avustuksen suuruudesta.

– Monet saman kokoluokan kaupungit menevät ”euro per pää” -periaatteella. Tässä tapauksessa avustuksemme olisi noin 50 000 euroa.

Tamminen korostaa, että puheenjohtajaneuvosto ei tee päätöksiä raha-avustuksesta tai sen suuruudesta.

– Alustavaa keskustelua on käyty, ja haluamme olla samassa linjassa muiden suomalaiskaupunkien kanssa, hän toteaa.

”Monet saman kokoluokan kaupungit menevät ”euro per pää” -periaatteella. Tässä tapauksessa avustuksemme olisi noin 50 000 euroa.”

Salo valmistautuu myös mahdollisten pakolaisten vastaanottamiseen Ukrainasta. Tammisen mukaan kaavailut ovat kuitenkin vasta alkuvaiheissa.

– Meidän täytyy tietää, kuinka paljon pakolaisia on tulossa. Tuolloin selviää myös tilantarve.

Mahdollisia pakolaisten sijoituspaikkoja voisivat olla esimerkiksi kaupungin omistamat vuokra-asunnot. Myös Märynummen entinen vastaanottokeskus on esiintynyt keskusteluissa.

– Kaupungin toimielimet tekevät näistä asioista päätöksiä, kun pöydällä on enemmän konkretiaa, Tamminen muotoilee.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ollutkin väärä suunta
1 vuosi sitten

Olen alun alkaen ihmetellyt sitä, miksi Salolla ja Turulla on ystävyyskaupunkeja juuri Venäjällä. Tänä päivänä olisi jo nuorille koululaisille huomattavasti hyödyllisempää ylläpitää ystävyyskaupunkitoimintaa jonkin englanninkielisen alueen, kuten Yhdysvaltojen kanssa, jotta kaikkialla tarvittava englannin kieli kehittyisi mahdollisimman sujuvaksi.

Tammisiltalainen
1 vuosi sitten

Oletko niin nuori, ettei lyhenne YYA kerro sinulle mitään? Tai kuvat Kekkosesta vaihtamassa poskisuudelmia Moskovassa Breznevin kanssa, kun piti käydä varmistamassa oma uudelleenvalinta presidentiksi?

Olen 70-luvun lopulla kesätöissä kytkenyt emp-suojattuja antenninvaihtokoteloita Turussa Neuvostoliittoon rakennettaviin ”troolareihin”. Mihinkähän tarkoitukseen ”troolarilla” piti olla 20 radioantennin kytkentämatriisi?