Salo vuokraa hyvinvointialueelle terveysasemia, hoivakoteja, paloasemia – kaikkiaan kymmenittäin erilaisia toimitiloja

14
Paukkulakodin kiinteistö säilyy kaupungin omistuksessa, vaikka palvelujen järjestäminen siirtyy hyvinvointialueen vastuulle. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hyvinvointialueesta tulee Salon kaupungille suuri vuokralainen. Varsinais-Suomen hyvinvointialue vuokraa Salon kaupungilta lähes 70 erilaista kaupungin omistamaa toimitilaa. Mukana on niin terveysasemia, hoivakoteja ja paloasemia kuin yksittäisiä vastaanottohuoneita.

Suurimpia kohteita ovat Salon pääterveysasema, Läntien terveysasema, Halikon terveysasema sekä Kukonkallion hoivakoti.

Vuokrattavien tilojen joukkoon kuuluu uutena myös osa entisestä ammattikorkeakoulusta Ylhäistentiellä. Kaupunki sijoittaa sinne perheiden palveluita, kaikkiaan noin 70 työntekijää (SSS 24.2.). He siirtyvät ensi vuodenvaihteessa hyvinvointialueen palvelukseen, ja myös heidän työtilansa siirtyvät vuokrasopimuksella hyvinvointialueelle.

Lain mukaan hyvinvointialueet vuokraavat kunnilta sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen tilat kolmeksi vuodeksi. Hyvinvointialue voi pidentää halutessaan aikaa neljäksi vuodeksi.

Jos hyvinvointialue arvioi, että se ei tarvitse jotain kunnan omistamaa rakennusta tai huoneistoa, se pääsee tiloista eroon aikaisintaan vuoden 2026 alussa.

Koko maassa kunnilta siirtyy Maakuntien tilakeskuksen mukaan hyvinvointialueille vuokralle noin 4 500 rakennusta, joissa huoneistoneliöitä on yli neljä miljoonaa. Maakuntien tilakeskus tarjoaa tilatietopalveluita hyvinvointialueille.

Palo- ja pelastustoimesta vastaa ensi vuoden alusta lähtien hyvinvointialue, mutta kaupunki omistaa edelleen paloasemat.

Salon kaupunkikehitysjohtajan Mika Mannerveden mukaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon tilakulut ovat noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Sisäisiä kuluja tästä on 2,8 miljoonaa euroa.

Kuntien ja hyvinvointialueiden väliset vuokrat määräytyvät kevään aikana annettavan asetuksen mukaan.

Läheskään kaikki Salon kaupungin toiminta ei tapahdu kaupungin omissa kiinteistöissä. Sosiaali- ja terveyspalveluilla on tällä hetkellä yli 50 vuokrasopimusta erilaisista tiloista. Suurin osa niistä on erityisryhmien asuntoja, mutta joukossa on myös muun muassa toimistoja.

Nämä vuokrasopimukset siirtyvät ensi vuodenvaihteessa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vastuulle.

Salo päätti viime syksynä vuokrata IoT Campukselta tilat vanhusten hoivakodille. Tämäkin vuokrasopimus siirtyy hyvinvointialueelle. Samoin hyvinvointialue vuokraa Ylhäisiin tulevasta senioritalosta ne tilat, joihin ilman sote-uudistusta tulisi kaupungin toimintaa.

Kuntien on tehtävä hyvinvointialueelle selvitys siirtyvistä toimitiloista, vastuista ja henkilöstöstä. Salon kaupunginhallitus totesi omalta osaltaan tällä viikolla, että selvitys on tehty.

Aivan selvää kaikki ei selvityksistä huolimatta ole.

– Tukiasunnot ovat selvityksessä mukana, mutta asumiseen liittyviä asioita ole tyhjentävästi ratkaistu. Ei ole varma siirtyvätkö ainakaan kaikkien asuntojen vuokrasopimukset. Siihen vaikuttaa muun muassa, kuinka tuettua asuminen on, sanoo Mannervesi.

”Erityisryhmien asuinrakennukset” -otsikon alla on Y-Säätiön asuntoja. Niitä on eri puolilla Salon keskustaa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen toimija, jolla on koko maassa tuhansia erityisryhmille tarkoitettuja vuokra-asuntoja.

Tilavuokrien lisäksi kaupungilta siirtyy hyvinvointialueelle lähes 400 erilaista sopimusta muun muassa palvelujen ostoista ja laitteiden vuokraamisesta.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta siirtyy ensi vuoden alussa kunnilta hyvinvointialueille. Henkilöstön, toimintojen ja omaisuuden siirtoa on valmistelu viime vuodesta lähtien.

Hyvinvointialueen poliittiset päättäjät aloittavat työnsä maaliskuun alussa. Aluevaltuuston ensimmäinen kokous on ensi viikolla.

Varsinais-Suomessa on 27 kuntaa. Samanlaisia vuokrasopimuksia ja sopimusten siirtoja kuin Salossa tehdään koko hyvinvointialueella moninkertainen määrä.

 

Poimintoja: Kaupunki vuokraa hyvinvointialueelle

 • Pääterveysasema, Läntinen terveysasema, Halikon terveysasema, Kiikalan lääkäritalo, Kuusjoen sosiaali- ja terveystalo, Suomusjärven sosiaali- ja terveystalo
 • Hintan hoivakoti, Halikkokoti, Rauha ja Toivo -koti, Kukonkallion hoivakoti, Pahkavuoren ryhmäkoti, Perniön hoivakoti
 • Isohärjänmäen asuntola, Perniön toimintakeskus
 • Lastensuojeluyksikkö Paavola
 • 11 paloasemaa

Kunnilta hyvinvointialueille omaisuutta ja sopimuksia

 • Sairaanhoitopiirien kuntayhtymät ja erityishuoltopiirit siirretään hyvinvointialueille suoraan lain nojalla, samoin niiden omaisuus ja vastuut.
 • Valtio takaa hyvinvointialueille siirtyvät lainat.
 • Hyvinvointialue vuokraa kunnilta niiden perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat omat tilat.
 • Siirtymäkauden vuokrasopimus on voimassa vähintään kolme vuotta vuoden 2023 alusta lähtien.
 • Kuntien nykyiset vuokrasopimuksen soten ja pelastuspalvelun tiloista siirtyvät hyvinvointialueille.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen toimintaan liittyvä kuntien irtaimisto siirtyy hyvinvointialueille.

Toimittajan kommentti: Rahan arvoinen siirto

Turun ammattikorkeakoulun Salon yksikkö muutti neljä vuotta sitten Ylhäistentieltä Meriniittyyn IoT Campukselle. Kaupunki menetti vuokralaisen, jolle talo oli varta vasten rakennettu vuosituhannen vaihteessa.

Tilojen tyhjenemistä ehdittiin hetki murehtia, mutta niitä tarvittiin saman tien Hermannin koulun sisäilmaremontin aikaisiksi väistötiloiksi. Hermanni palasi kotiin keskelle kaupunkia viime kesänä.

Rakennus jäi taas melkein tyhjäksi. Ylhäistentiellä toimiva kansalaisopisto tarvitsee vain pienen osan kiinteistöstä. Kaupungin perhepalveluiden muuton jälkeenkin tilaa on vielä käyttämättä.

Joka tapauksessa kaupunki on nyt tekemässä siirtoa, joka tuo isosta koulurakennuksesta kaupungille ihan oikeita eikä vain sisäisiä vuokratuloja ainakin vuoden 2025 loppuun.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
9 kuukautta sitten

Kaikki ongelmat, kosteus ja hengitysilma, ovat nyt hävinneet. Eihän kukaan tarjoaisi vuokralle huonokuntoisia kiinteistöjä, eihän?

MDI
9 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Ovatko ne oikeasti olleet huonokuntoisia vai onko kyseessä vain julkisen sektorin naisvaltaisista työpaikoista jatkuvine narinoineen? Minulla on tästä aika paljon kokemusta, ja oli aina vaikea pitää pokkaa, kun maakellarilta haiseva työntekijä tuli valittamaan homeesta tms. Koskaan se vika ei ollut siinä tasakattoisessa valesokkelilastulevyrivarissa tai pula-ajan rintamamiestalossa tai lemmikkieläimissä tai tupakanpoltossa. Myös päättyvä tai päättynyt parisuhde tuntui olevan varma merkki siitä, että kohta alkaa löytymään sisäilmaongelmia.

Etenkin opettajat ovat niin vähän työpaikalla, että voisi päätellä ongelmien olevan jossain muualla. Vähimmillään 16 tuntia viikossa ja noin 190 päivänä vuodessa.

Keijo K.
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Kautta aikainhan Salo on kunnioittanut ja pitänyt hyvää huolta työntekijöistään, niistä pahalle haisevistakin. Johtavassa asemassa olevathan eivät ole koskaan työpaikkansa hengitysilmasta tai muusta valittaneet.

Allan
9 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Mistä tiedät, että johtavassa asemassa olevat ovat niin pitkään työkohteissaan, että ehtisivät oireita saamaan?

Repa
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Juurikin näin, osuit kerrankin oikeaan.

Tammisiltalainen
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Eikö siis ole positiivista Salon kaupungin talouden kannalta, että kaupunki saa näistä itselleen tarpeettomista kiinteistöistä vuokraa, kunnes hyvinvointialueet saavat omat investointitarpeensa järjestykseen ja realisoitua? Olisiko Salon päättäjien pitänyt sanoa ettei käy, hankkikaa omat parakkinne, me annamme tilojemme mieluummin homehtua tyhjänä?

Kun hälytys tulee, niin avotaivaan alla olevilta hälytysajoneuvoilta ensiksi harjataan lumi ja skrapataan ikkunat. Tai sitten ne olisi siirretty Turkuun.

Olli
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Se pula-ajan rintamamiestalo, oikein päivitettynä on mitä mukavin talo asua, ja on vieläpä täysin homevapaa.

Älä aina mollaa ihmisiä asuinpaikasta, asunnoista tai vaatetuksesta, jokaisen oma asia.

MDI
9 kuukautta sitten
Reply to  Olli

Mutta kun suurin osa niistä on ”päivitetty” väärin, sauna ja kph muovimattoineen entiseen maa/puukellariin, seiniin lasikuitutapettia ja tietysti yläkertaan kylppäri muovimattoineen.

En mollaa mitään mutta en tiedä miksi yhteisiä verovaroja pitäisi käyttää jonkun parisuhdeongelmiin tai remonttivirheisiin. Myönnän, että vuosikymmeniä tätä napinaa kuunnelleena ja lukuisia homemittauksia nollatuloksin teettäneenä tässä vähän kyynistyy.

Vielä yksi huomio eli sellaista mittausmenetelmää tai väitellyttä mittaajaa ei ole, joka päihittäisi kahvihuoneessa ”mirkulta” kuullun ”varman tiedon”. Miksi muuten Venetsiassa on ihanaa, eikä home vaivaa?

Tammisiltalainen
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Miten tuo kommenttisi liittyy hyvinvointialueiden ja Salon kaupungin välisiin vuokrasopimuksiin?

Keijo K.
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Nyt putosin kyydistä, kun ollaan ihmisten yksityisten asuntojen kuntoa ja väärin tehtyjä remontteja sekä parisuhdeongelmia ymppäämässä tähän yhteyteen. Mikä on jäänyt noin mieltä kaivertamaan, kaupungin hommissako vielä?

MDI
9 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Kerroin vain vuosikymmenten kokemuksistani ”homeesta ja sisäilmaongelmista” sekä niiden syistä, harmi jos et ymmärrä lukemaasi.

Ongelmat tuntuvat kummasti keskittyvän julkisen sektorin naisvaltaisille työpaikoille ja kunnallisiin vuokra-asuntoihin. Miksei Nokialla ollut ongelmia? Jos esimerkiksi opettaja on työpaikallaan noin 760 tuntia vuodessa ja noin 8.000 tuntia jossain muualla, niin kuinka todennäköisenä pidät sitä, että ongelma on työpaikalla?

Opettaja
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Laurin entinen koulu esimerkkinä. Kaupunki väitti vuosia sen olevan kunnossa, vaikka koko roska oli jalkalistojen takaa maahan asti homeessa. Kaikki rakennusjätteet oli tungettu sokkelin alle ja viereen. Sitten korjattiin ja korjattiin ja sitten purettiin, ihanko huvikseen?

Tämä oli rakennusvalvonnan puute ja toimimattomuus Salossa.

MDI
9 kuukautta sitten
Reply to  Opettaja

Otitko ne jalkalistat irti ja katsoit? Ja sinne alapohjan allekin?

Opettaja
9 kuukautta sitten
Reply to  MDI

On otettu valokuvat ja tallella ovat. Niitä kuvia näytettiin myös kaupungin edustajille, kun vielä väittivät taloa terveeksi. No, kaikkihan näkevät missä on Laurin koulu nykyään, kaatopaikalla.