Salolaismiehet lähtevät Puolaan autot täynnä avustustarvikkeita

1
Salolaiset Johannes Nuotio (vas.) ja Mikko Virtanen lähtevät torstai-iltana viemään avustustarvikkeita Puolaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salosta lähtee torstaina kolmen tila-auton saattue kohti Puolaa. Tarkoituksena on viedä maahan avustustarvikkeita Ukrainasta tulleille ihmisille. Paluumatkalla autojen kyydissä on puolestaan tilaa sotaa paenneille ihmisille.

Salolaisten kaverusten Johannes Nuotion, Mikko Virtasen ja Timo Lehtosen suunnitelmana on lähteä huomenna iltalautalla kohti Viroa. Matka jatkuu ajaen Baltian maiden läpi kohti Puolaa. Kilometrejä yhteen suuntaan kertyy noin tuhat.

– Sama matka kuin Lappiin ajelisi, Nuotio vertaa.

Kolmikko tekee tiivistä yhteistyötä Salon Setlementti ry:n alla toimivan avustusorganisaation Mammat ja Papat -ryhmän kanssa. Mammat ja Papat ottaa salolaisilta vastaan lahjoituksina tarvikkeita, jotka matkaavat nyt Puolaan muun muassa salolaisten matkassa.

– Emme ole lähdössä yksin suin päin kohti tuntematonta vaan meillä on etukäteen tiedossa paikallisten avustusjärjestöjen paikat, jonne tavarat toimitetaan, Nuotio kertoo.

Puolaan toimitetaan salolaisten matkassa muun muassa hygieniatarvikkeita, taskulamppuja, kipulääkkeitä, haavanhoitotarvikkeita ja makuupusseja.

Salon Setlementti ry:n puheenjohtaja Paula Matikainen sanoi Salon Seudun Sanomien haastattelussa (SSS 1.3.), että tarvetta on kuivaruuasta, kuten annospuuroista ja kekseistä sekä pikkukattiloista, joilla voi keittää juomavettä.

Sotaa paossa olevat ihmiset kaipaavat myös muun muassa kertakäyttölautasia, -mukeja ja ruokailuvälineitä. Tarvetta on myös vauvoille tarkoitetuille tuotteille, kuten tuteille, maitokorvikkeille ja puuroille.

Apua tarvitseville viedään muun muassa lääkkeitä ja haavanhoitotarvikkeita, Johannes Nuotio näyttää. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Nuotion mukaan matkan pitäisi sujua suhteellisen mutkattomasti. Maiden rajoilla ovat käytössä EU:n normaalit rajakäytännöt.

– Perillä meitä odottavat ruuhkaiset tiet ja paljon ihmisiä, Nuotio tietää.

Reissuun on tällä hetkellä lähdössä Salosta kolme autoa.

– Raaseporista letkaan liitty yksi auto, jossa on kaksi naista. Matkaan on mukavampi lähteä yhdessä.

Salosta autoon nousee myös ukrainaa puhuva tulkki. Kaikkiaan Puolaan suuntaa avustustarvikkeiden kanssa kuusi henkilöä.

Idea avustusmatkasta syntyi, kun Nuotiolta kysyttiin, voisiko tämän tila-autoa käyttää avustustarkoitukseen.

– Mietin siinä, että miksen lähtisi itsekin mukaan. Tilanne on niin kamala ja haluan tehdä jotain konkreettista.

Samaa sanoo yrittäjä Mikko Virtanen, joka on vuokrannut toimitilat Salon keskustasta Mammat ja Papat -avustusorganisaatiolle.

– Pystymme varmistamaan, että salolaisten apu menee varmasti oikeaan kohteeseen, Virtanen sanoo.

Nuotion naapurissa asuvan ukrainalaisperheen ahdinko on vain lisännyt salolaismiesten halua auttaa.

– Heidän tuskansa on todellinen. Heillä on ystäviä ja sukulaisia sodan keskellä. Tämä matka tuntuu entistä tärkeämmältä, kun tietää, että voi olla avuksi.

Matkan aikataulut lyötiin lukkoon nopeasti, joten sponsoreita ei ole ehditty hankkia. Salolaismiehet lähtevät matkaan omilla autoilla ja polttoaineilla.

– Matkaan lähdetään ja kuluja maksetaan itse. Toki apuja otetaan vastaan, Nuotio sanoo.

Nuotion työnantaja Lounea suhtautuu työntekijänsä matkaan myötämielisesti.

– Kävin äsken hakemassa työnantajan piikkiin tuhannella eurolla tarvikkeita apteekista. Lisäksi saimme yritykseltä lainaan suuren kuomullisen peräkärryn, Nuotion kiittelee.

Salolainen Mikko Virtanen ilahtui isosta lahjoituksesta. Paikallinen yrittäjä lahjoitti yllättäen neljä aggregaattia tarvikkeineen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolaismiesten mukaan takaisin Suomeen on tarkoitus tulla viikonloppuna ja tuoda samalla Suomeen sotaa paenneita ihmisiä vastaanottokeskuksiin ja kotimajoituksiin. Yhteistyötä tehdään paikallisten viranomaisten kanssa.

– Autoihin mahtuu parikymmentä ihmistä, Nuotio kertoo.

Autoihin on lastattu myös lastenistuimia sekä syötävää ja tekemistä lapsille.

– Tiedän millaisia pitkät automatkat ovat lasten kanssa, sanoo viiden lapsen isä Nuotio.

Ukrainalaiset voivat olla Suomessa kolme kuukautta ilman viisumia. Tämän jälkeen pitää hakea oleskelulupaa.

Suomessa on parhaillaan toiminnassa 20 aikuisten vastaanottokeskusta. Lisäksi yksityiset ihmiset, kuten Suomessa asuvat ukrainalaiset ovat ilmoittaneet tarjoavansa sotaa pakoon tuleville kotimajoitusta. Suomessa asuu noin 7 000 ukrainalaista.

Nuotion ja Virtasen perheissä avustusmatkaan suhtaudutaan myönteisesti.

– Vaimo on tukenut ja näyttänyt matkalle peukkua. Tämä koskettaa meitä jokaista. Olemme puhuneet perheen kesken paljon Ukrainasta ja sodasta sekä siitä, miten ihmisiä voisi auttaa, Virtanen sanoo.

Entä pelottaako miehiä tuleva matka tässä maailmantilanteessa?

– Ei jännitä. Päinvastoin, Nuotio sanoo.

– Tämä tuntuu todella oikealta. Olemme lähdössä innokkaana matkaan, lisää Virtanen.

Mammat ja Papat ottavat lahjoitustavaraa vastaan tänään keskiviikkona klo 18–20 osoitteessa Salorankatu 8.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Liika auttaminen pahasta
1 vuosi sitten

Haluatko auttaa Ukrainaa? Safer Globen toiminnanjohtaja Maria Mekrin vinkit:

  • Älä lähde Ukrainaan tai lähialueille. Aiheutat enemmän harmia kuin hyötyä.
  • Anna rahaa isoille (kansainvälisille) apuorganisaatioille. Näin raha ei mene korruptiolle tai järjestäytyneelle rikollisuudelle.
  • Valmistaudu auttamaan ukrainalaisia perheitä Suomessa, kun on tarve. 
  • Viesti aktiivisesti rauhan puolesta ja osoita tukeasi Ukrainalle. Tämä luo painetta Venäjälle ja antaa jaksamista ukrainalaisille.
  • Vastusta russofobiaa. Tuomitse Putinin Venäjän toimet, mutta kunnioita venäläisiä sekä Venäjää ylipäätään.
  • Tue venäläisten vastarintaa Putinia vastaan, jos voit. Erityisesti tarvitaan sankaritarinoita venäläisistä, jotka sanovat ”ei” sodalle. 
  • Päivitä tietokoneesi ja ole kriittinen. Disinformaatiokampanjat ja kyberhyökkäykset ovat oletettavia täälläkin.