Salon kirkko on nyt auki myös arkisin – tiistaisin rauhoittumishetki, torstaisin ehtoollinen tai veisuja

0
Salon seurakunnan hallintopappi Anna Knuutila (vas.), Tiina Pelli ja eläkeläiskanttori Riitta Helenius ovat olleet mukana järjestämässä Salon kirkon aukiolojen laajennusta. Heleniusta voi kuvailla projektin priimusmoottoriksi, sillä hän on toivonut arkikirkkoja jo yli kymmenen vuoden ajan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon kirkko laajentaa aukioloaan arkipäiviin. Tiistaisin pyhätössä on mahdollista viettää hiljaista rauhoittumishetkeä ja torstaisin luvassa on toiminnallisempaa ohjelmaa.

Eläkeläiskanttori Riitta Helenius on päätöksestä äärimmäisen hyvillään. Hän kertoo esittäneensä arkipäiväisten kirkonmenojen järjestämistä jo yli kymmenen vuotta sitten.

– Vuosittain tätä ideaa on tuotu jollain tavalla esille. Onneksi entinen rippikoulupappi tarttui tuumasta toimeen.

Helenius viittaa kiitoksessaan Anna Knuutilaan, joka toimii nykyisin Salon seurakunnan hallintopappina.

– Kirkko on paikka, jossa ihmiset voivat rauhoittua ja riisua naamionsa. Täällä ei tarvitse olla saavutettavissa, hän kiteyttää.

Salon seurakuntaan kuuluva Tiina Pelli esitti Heleniuksen ohella toiveen kirkon aukiolojen ulottamisesta arkipäiviin.

– Olen kertonut papeille, kuinka mukavaa olisi päästä kirkkoon vain ja ainoastaan rauhoittumaan. Nyt siihen tarjoutuu mahdollisuus myös keskellä viikkoa, hän iloitsee.

Anna Knuutila ja Riitta Helenius Salon kirkossa. Ensimmäinen tiistain arkikirkko on pian alkamassa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perinteiset kirkonmenot keskittyvät tyypillisesti sunnuntaipäiviin ja muihin pyhiin. Helenius näkee asetelmassa selkeän saavutettavuusongelman.

– Paikallisbussithan eivät kulje lainkaan sunnuntaisin. Jos asuu syrjäseudulla eikä omista autoa, kirkkoon pääseminen voi olla vaikeaa.

Salon kirkko on uusien järjestelyjen tiimoilta avoinna nyt siis kahtena arkipäivänä. Tiistaisin kirkkoon pääsee rauhoittumaan ja hiljentymään kello 12–13.30.

– Sen erikoisempaa ohjelmaa ei ole tulossa. Kyseessä on eräänlainen miniretriitti, pysähtymisen paikka ja hiljaisuuden keidas, Helenius kuvailee.

– Hiljaista taustamusiikkia saattaa olla, esimerkiksi urkujen soiton muodossa, hän lisää.

Torstaiset arkiehtoolliset alkavat ensi viikolla. Niitä järjestetään kahden viikon välein kello 13.

– Joka toisella viikolla veisujen laulantaa, Knuutila tietää.

Mikäli tiistaikirkkoon tulija haluaa keskusteluyhteyden pappiin, sellainen on tarjolla. Tällöin asiasta on ilmoitettava kirkossa päivystävälle henkilölle.

– Kirkon eteisessä on myös materiaalia kotiin vietäväksi, kuten Raamattuja ja katekismuksia, Helenius kertoo.

Tiina Pellille kirkko tuo rauhaa ja lohtua. Hän on toivonut arkikirkkoja jo pitkään. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon kirkon arkiset aukiolot jatkuvat ainakin vuoden loppuun saakka. Kesä-heinäkuussa vietetään kesätaukoa, kun kirkossa pidetään esimerkiksi rippikouluja.

– Seurakunnan tiekirkot ovat auki kesäarkisin. Esimerkiksi Uskelan ja Halikon kirkkoon pääsee siis suvenakin, Helenius ja Knuutila muistuttavat.

Arkikirkkojen ohjelmaa kehitetään tarpeiden ja palautteen mukaan, mutta tiistain konseptiin ei ole tulossa muutoksia.

– Tuolloin kirkkoon pääsee nimenomaan rauhoittumaan. Mitään keskustelukerhoja ei siis organisoida, Helenius painottaa.

Vaikka erityistä ohjelmaa ei olisikaan, Pelli näkee kirkon aukiolon itsessään tärkeänä asiana.

– Minulle kirkko tuo nimenomaan turvaa ja vastapainoa muulle elämälle. Jokainen on täällä itseään varten, hän toteaa.