Salon reserviläisyhdistyksissä ei pelätä Suomen puolesta – kaupungin suurimmassa alan jaostossa merkittävää jäsenmäärän kasvua

0
Salolaiset reserviläisyhdistykset eivät ole toistaiseksi muuttaneet käytänteitään Ukrainan kriisin vuoksi. Salon Seudun Reserviläiset ja Halikon Reserviläiset keskittyvät toiminnassaan urheiluun ja liikuntaan – erityisesti ammuntaan. Kuvituskuva. Reserviläisliitto.

Reserviläisliiton jäsenhakemuspiikki näkyy myös Salossa. Salon Seudun Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Jari Poskiparta kertoo, että yhdistys on saanut alkuvuoden aikana jo kymmenkunta uutta jäsentä.

– Ja uskoakseni lisää on tulossa, hän arvailee.

Reserviläisliitto tiedotti maanantaina, että se on vastaanottanut historiallisen suuren määrän jäsenhakemuksia 1.1.–25.2. välisenä aikana, yhteensä 1 230 kappaletta. Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola arvioi STT:lle, että helmikuun loppuun mennessä kyseinen luku oli noussut jo noin 2 000:een.

Reserviläisliitolla on yhteensä noin 40 000 jäsentä, joista Salon Seudun Reserviläisiin kuuluu arviolta 170 henkilöä.

– Olemme saaneet lyhyessä ajassa paljon uusia tulokkaita. Syyt ovat varmasti nimenomaan Ukrainan tilanteessa, Poskiparta pohtii.

Hän kertoo, että yhdistys ei ole käynyt meneillään olevia tapahtumia yhteisesti läpi.

– MPK (Maanpuolustuskoulutusyhdistys) antaa konkreettista turvallisuus- ja varautumiskoulutusta. Meidän toimintamme keskittyy ammuntaan ja muuhun urheiluun.

Poskiparta ei ole vielä järin huolissaan Suomen turvallisuustilanteesta.

– En usko siihen, että konflikti leviäisi tänne. Ukrainan-reissu tulee Venäjälle aika kalliiksi, hän kiteyttää näkemyksensä.

”Olemme saaneet lyhyessä ajassa paljon uusia tulokkaita. Syyt ovat varmasti nimenomaan Ukrainan tilanteessa.”

Salossa toimii Salon Seudun Reserviläisten lisäksi myös kaksi muuta Reserviläisliiton paikallisyhdistystä.

Halikon Reserviläiset ry:n sihteeri Reino Heikkilä kertoo, että yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut tammi-helmikuun aikana yhdellä. Nyt jäseniä on yhteensä 83.

– Tilannetta ei voi kuvailla poikkeukselliseksi, hän sanoo.

Halikon yhdistys ei ole järjestänyt erityistoimenpiteitä Ukrainan sodan vuoksi.

– Päätoimintaamme on urheilu, erityisesti ammuntalajit. Näin talvisin harrastetaan ampumahiihtoa, Heikkilä toteaa.

Poskiparran tapaan hänkään ei ole vielä menettänyt yöuniaan Euroopassa vellovan kriisin vuoksi.

– Ei huolestuta erityisesti. Suomessa on muita ongelmia, jotka ovat mielestäni akuutimpia.

Halikon Reserviläisten sihteeri Reino Heikkilä ei ole toistaiseksi menettänyt yöuniaan, vaikka Euroopassa soditaan. Kuva: SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Perniön-Särkisalon Reserviläiset ry kuuli perjantaina saaneensa uuden jäsenen, yhdistyksen puheenjohtaja Sami Karppinen kertoo.

– Siihen se sitten alkuvuoden ajalta jääkin, hän lisää.

Yhdistyksellä on kaikkiaan noin 55 aktiivista jäsentä.

– Joku tulee ja vastaavasti joku lähtee. Porukka vanhenee, joten luonnollistakin siirtymää tapahtuu, Karppinen kuvailee.

Yhdistys järjestää mahdollisuuksien mukaan kevät- ja syyskokouksensa maastossa.

– Muutoin toiminta on nykyään aika pientä, Karppinen sanoo.

Jäsenistö on käynyt Ukrainan sodasta epävirallisia keskusteluja.

– Mitään laajamittaista kriisikokousta emme ole pitäneet. On kuitenkin selvää, etteivät viimeaikaiset tapahtumat herätä luottamusta Venäjää kohtaan, Karppinen muotoilee.

– En silti ole erityisen huolissani Suomen asemasta ja rauhasta, hän mainitsee.

”Mitään laajamittaista kriisikokousta emme ole pitäneet. On kuitenkin selvää, etteivät viimeaikaiset tapahtumat herätä luottamusta Venäjää kohtaan.”