Salon sairaalan yöpäivystys aiotaan sulkea yleisöltä yli kahdeksi kuukaudeksi kesällä – potilaat ohjattaisiin Turkuun

13

Salon sairaalan yöpäivystys aiotaan sulkea ensi kertaa väestöltä tulevana kesänä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen esittää piirin hallitukselle, että Salon seudun potilaat ohjattaisiin yöaikana T-sairaalan yhteispäivystykseen kesäkuun kuudennesta päivästä alkaen.

Päivystys olisi suljettuna 14. elokuuta saakka, minkä jälkeen päivystys jatkuisi ympärivuorokautisena ja kaikille avoimena.

– Kyse on väliaikaisesta ratkaisusta, Virolainen korostaa.

Mistä Salon sairaalan yöpäivystyksen sulkemisessa on kyse?

Petri Virolaisen mukaan esityksen alkusyy on lääkärisopimukseen tehdyissä muutoksissa. Se tiukentaa vaatimuksia lääkäreiden vuorokausi- ja viikkolevosta.

– Meillä on ilman muutoksia vaikeuksia tarjota päivystäville lääkäreille riittävää lepoa. Joko on lisättävä päivystysresurssia tai sitten toimittava näin, hän kertoo.

Päivystäjien lisääminen ei olisi hänen mielestään järkevää, eikä halukkaita päivystäjiä olisi välttämättä edes helppo saada keskikesälle.

Sairaanhoitopiiri rajoittaa leikkaustoimintaa keskikesällä. Toiminnan supistamisella mahdollistetaan henkilöstön lomien keskittäminen kesäaikaan.

Salon sairaalan lisäksi muutos vaikuttaa esimerkiksi kirurgisessa sairaalassa ja A-sairaalassa. Leikkaussalipäivystys keskitetään Tyksin T-sairaalaan.

Toiminnan supistaminen vähentää myös päivystävien lääkäreiden määrää. Päivystäjiä tarvitaan kuitenkin jatkuvasti, koska esimerkiksi Salon sairaalassa on valvontaa ja sisätautipotilaita.

Ratkaisu on, että päivystäjät keskittyvät sairaalan osastoilla oleviin potilaisiin, ja väestön päivystys keskitetään Turkuun.

– Nyt meillä olisi kesällä sama päivystäjäkapasiteetti kuin normaalisti, mutta vain sairaalan sisäiseen käyttöön, jotta pystymme turvaamaan riittävät lepoajat, Petri Virolainen selvittää.

Salossa päivystykseen kajoaminen on herättänyt huolta sairaalan tulevaisuudesta.

Sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen korostaa, että sairaalan toiminta palaa Salossa normaaliksi elokuun puolivälissä.

Sairaanhoitopiiri ei ole myöskään tinkinyt tavoitteestaan Salon sairaalan uudistamisesta. Hanke on mukana sairaanhoitopiirin kiinteistöjä koskevassa pitkän aikavälin tilasuunnitelmassa, jota käsitellään niin ikään piirin hallituksessa tiistaina.

– Tarkoituksemme on uudistaa Salon sairaala edelleen, ja se jatkaa päivystävänä maakunnan kakkossairaalana, Petri Virolainen sanoo.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hyvinvointialue
1 vuosi sitten

Lopun alku.
Väliaikainen ratkaisu?

Motto
1 vuosi sitten

Mitä Salossa ei ole, sitä ei tarvita.

Päkä
1 vuosi sitten

On se kumma, että matka Salosta Turkuun on lyhyempi kuin Turusta Saloon. Ollaan jo kuin Lapissa, missä on pitkä matka sairaanhoitoon.

Pitääkö tällainen hyväksyä? Maksamme verot Saloon emmekä saa sille vastinetta äkillisen sairauden iskettyä. Polttoaine maksaa ihan liikaa jo nyt, niin lähdepä ajamaan vaikkapa Suomusjärveltä Turkuun, 80 km. Ja päivystysmaksu päälle. Kiitos!

Hoitaja
1 vuosi sitten

Samalla kaavalla on lopetettu muutkin päivystykset kokonaan. Elokuussa todetaan, että halukkaita lääkäreitä ei ole vieläkään. No Turkuun on lyhyt matka ja polttoaine on edullista.

Täti Salosta
1 vuosi sitten
Reply to  Hoitaja

Ja vielä ihmetellään, miksi väki vähenee Salossa. Miksi ei ole muuttohalukkuutta Saloon? Jo muutamina vuosina on laajan Salon alueilla neuvolat suljettu vuorottain kesäkuukausina, jolloin asiakkaat ohjattu muualle.

Hammashoitoon ohjataan ja aikoja annetaan, mistä vapaata löytyy. Saa sitten miettiä, miten sinne menee. Terveyskeskuslääkärien ajoissa on viikkojen odottelua.

Ajomatka Turkuun lääkärille on monille toivoton, jos ei ole siellä aiemmin joutunut käymään. Mutta eihän sitä huomioida, kun tulosta halutaan.

Poitilas
1 vuosi sitten
Reply to  Täti Salosta

Milloin olet päässyt viikkojen odottelulla kiireettömään hoitoon? Kuukausia kestää.

Vasa
1 vuosi sitten

Ja Lääkäriliiton mielestä lääkäreitä koulutetaan liikaa.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Vasa

Ei Lääkäriliitto päätä koulutettavien lääkärien määrää, ja koulutus on toiseksi kalleinta Hornet-lentäjien jälkeen eli turha kouluttaa liikaa. Suomessa on väkilukuun suhteutettuna paljon lääkäreitä. Julkisen puolen työolosuhteet karkoittavat lääkärit yksityispuolelle, kuka lääkäri haluaa sihteeriksi?

Vasa
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Ei päätäkään, mutta on kautta aikojen ollut sitä mieltä.

Päkä
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Suomessa lääkärimäärät ovat Pohjoismaiden alhaisimmat, ja lääkärien koulutusmäärän taso on aivan liian matala. Kas, siinä yhtälö.

Voi olla kallista kouluttaa, mutta kalliimmaksi tullee jättää kouluttamatta.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Päkä

EU:n keskiarvo on noin 3,4 lääkäriä per 1 000 asukasta, Suomessa 3,8 per 1 000 asukasta. Suomessa lääkärit haluavat olla erikoissairaanhoidossa, eikä kuuntelemassa potilaita perusterveydenhuollossa. Työttömyys-, toimeentulo-, yms. murheet eivät kuulu lääkärille ja bonuksena terkkareissa sihteerin työt. Kuka kuvittelee seitsemän vuoden opintojen jälkeen kiinnostavan kuunnella taviksen nettidiagnooseja?

Eläköön elämä
1 vuosi sitten

Kaikki akuutin hengenpelastuksen vaativat sairaudet ja tapaturmat jäävät näin ollen ambulanssihenkilökunnan vastuulle. Toivottavasti autoja ajoihin ja hoitotaitoja riittää Turkuun asti kaahatessa. Sydänkohtauksen saanut ei autollaan ajele.

JTV
1 vuosi sitten

Yle:n alueuutiset uutisoi äsken sairaalan yöpäivystyksen kesäisestä sulkemisesta seuraavaa: ”Vastaava järjestely on tehty Salossa viime vuosina.”. Onko tosiaan näin vai puhuuko turkulainen Ylen toimitus palturia? En itse ainakaan muista tällaista tapahtuneen viime vuosina….