Salon seudun Suomi–Amerikka yhdistys lopettaa toimintansa – lahjoitti käyttämättömät varansa Salon kaupungille

0
Salon seudun Suomi–Amerikka yhdistyksen Leenakaisa Lehtola (oik.) ojensi lahjakirjan Salon kaupungin kansainvälisten asioiden asiantuntijalle Terhikki Lehtoselle. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon seudun Suomi–Amerikka yhdistyksen elinkaari on tullut päätökseensä. Liki 80 vuoden ikään ehtinyt yhdistys lakkauttaa toimintansa jäsenkatoon vedoten.

– Kun aikoinaan liityin itse mukaan, jäseniä oli vielä kolmisensataa. Sittemmin ajat ovat muuttuneet, some on mennyt yhdistystoiminnan edelle, Salon seudun Suomi–Amerikka yhdistyksen rahastonhoitajana, tiedottajana ja jäsenasiainhoitajana toiminut Leenakaisa Lehtola huokaisee.

– Toiminta on hiipunut hiljalleen mutta tasaisesti. Uusia jäseniä ei ole tainnut tulla vuosikymmeniin, hän muistelee.

Lehtola lisää, että aikoinaan matkustaminen Yhdysvaltoihin oli huomattavasti mutkattomampaa, jos kuului Suomi–Amerikka yhdistysten liiton (SAM) paikallisjaostoon.

– Nykyään sitäkään etua ei enää ole, hän kiteyttää.

Yhdistyksessä pitkään toimineen Leenakaisa Lehtolan (oik.) mukaan lakkautuksen syynä on jäsenkato ja hiipunut toiminta. Terhikki Lehtonen on surullinen lakkautusuutisesta, mutta yhdistyksen antama lahjoitus tuo myös mahdollisuuksia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon yhdysvaltalainen ystävyyskaupunki sijaitsee Minnesotan osavaltiossa. St. Anthony on pienehkö, vajaan kymmenen tuhannen asukkaan kunta, jonka kanssa Salon kaupungilla ja paikallisella Amerikka-yhdistyksellä on kuitenkin ollut paljon yhteistyötä.

– Olemme käyneet siellä, ja sieltäkin on porukkaa käynyt täällä. Yhteyttä paikallisiin ihmisiin on pidetty ihan näihin päiviin saakka, Lehtola toteaa.

Salolaisyhdistys on levittänyt suomalaisen kulttuurin ilosanomaa St. Anthonyn lapsille. Paikallisille kouluille on lähetetty esimerkiksi Mauri Kunnaksen kirjoja, jotka toki ovat englanniksi käännettyjä.

– Kiitosta on tullut. Lapset ovat tykänneet ja ilmeisesti aikuiset myös, Lehtola kertoo.

Lisäksi St. Anthonyssa on esitetty suomalainen, englanniksi käännetty satu sävelletyssä muodossa.

– Toivomme, että Salossa toteutettaisiin vastaavanlainen projekti, Lehtola mainitsee.

”Toiminta on hiipunut hiljalleen mutta tasaisesti. Uusia jäseniä ei ole tainnut tulla vuosikymmeniin.”

Musiikkispektaakkelin esittäminen koto-Salossakin on mahdollista, jopa todennäköistä. Toimintansa lopettanut yhdistys on nimittäin päättänyt lahjoittaa käyttämättä jääneet varansa Salon kaupungin kansainväliseen toimintaan. Lahjoituksen suuruus on 3 000 euroa.

– Musiikkisadusta on ollut puhetta. Yhdistyksen toive on, että lahjoitus käytettäisiin kulttuuritoimintaan, ja me kunnioitamme tätä toivetta, Salon kaupungin kansainvälisten asioiden asiantuntija Terhikki Lehtonen toteaa.

Hänen tuntemuksensa paikallisen yhdistyksen lakkauttamisesta ovat kaksijakoiset.

– Yhteistyömme on ollut hedelmällistä. Suomi–Amerikka yhdistys on ollut merkittävä linkki muun muassa ystävyyskaupunkitoiminnassa ja sen kehittämisessä.

– Kun katsotaan asiaa toiselta kantilta, voimme toteuttaa nyt lahjoituksen turvin jotain, mikä ei ole aikaisemmin ollut mahdollista. Yhteistyötä yhdistysväen ja St. Anthonyn kaupungin kanssa jatketaan edelleen.

On kyseessä sitten musiikkisatu tai jokin muu kulttuuriprojekti, lahjoitusrahat tullaan käyttämään johonkin suurempaan hankkeeseen.

– Hyvistä ideoista keskustellaan, pitkään yhdistystoiminnassa mukana ollut Leenakaisa Lehtola vakuuttaa.