Salon seurakunta aloittaa luomun käytön

12
Seurakunnan aamupuuro on jatkossa luomua.

Salon seurakunta aloittaa luomun käytön ruuassaan ja liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan.

Luomua käytetään ensin muun muassa maitotuotteissa, hiutaleissa ja jauhoissa.

– Teemme aamupuuron luomuna. Meillä myös leivotaan paljon, saamme kesäleirien aamupalasämpylät kokonaan luomusämpylöiksi, kertoo Salon seurakunnan ruokapalvelu- ja siivousesimies Jaana Koli.

– Kesästä alkaen alamme käyttää myös vain suomalaista lihaa, lisää Koli.

Luomun käyttöä on tarkoitus laajentaa myöhemmin tänä vuonna. Kolin haaveena on tulevaisuudessa tehdä yhteistyötä myös paikallisten luomutuottajien kanssa.

– Syksyllä voisimme saada käyttöön omenoita ja muuta kotimaista luomusatoa. Myös luomujauhelihan käyttöä selvitellään, mutta vielä se on liian kallista meille.

Luomutuotteita seurakunta käyttää esimerkiksi Naarilan ja muiden leirikeskusten leireillä ja Yhteisessä pöydässä -tapahtumissa.

PORTAAT LUOMUUN -ohjelmasta seurakunta saa tukea luomun käytön lisäämiseen ja apua sopivien luomutuotteiden löytämiseen.

Valinta käyttää luomutuotteita ruokatarjoiluissa on seurakunnalle tehokas keino pienentää toiminnan ympäristökuormitusta ja tapa tukea luonnon monimuotoisuutta ylläpitävää ruoantuotantoa. Halu lisätä luomua on linjassa seurakunnan ympäristöarvojen kanssa ja ympäristöystävällisen ruoan lisääminen on tavoitteena myös Kirkon energia- ja ilmasto-ohjelmassa.

Kolme vuotta sitten Salon seurakunta liittyi Reilun kaupan seurakunnaksi.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Helipee
1 kuukausi sitten

Seurakunta voisi siirtyä kokonaan kasvisruokaan, se olisi kirkon eettisten että ympäristöarvojen mukaista.

Kasvispainotteisuuskin on jo hyvä alku
1 kuukausi sitten
Reply to  Helipee

Eikös se syysmarkkinoillakin myyty hernesoppa ole jo lähellä kasvisruokaa?

Veka
1 kuukausi sitten
Reply to  Helipee

Lähiliha on kyllä ympäristöystävällisempää kuin ulkomailta tuodut kasvikset ja soijat.

Helipee
1 kuukausi sitten
Reply to  Veka

Kyllä sitä kasviksia Suomestakin saa, myös proteiinia esim. härkäpavusta. Sitäpaitsi Suomeen tuodusta soijasta noin 95 % menee rehuteollisuuden käyttöön. Millään mittarilla liha ei ole kasviksia ympäristöystävällisempää. Eikä ainakaan eettisesti parempaa.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Helipee

Riistaa on metsissä, pelloilla ja puutarhoissa riesaksi asti, joten en voi käsittää puheita lihan epäeettisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä. Kalatkin ovat yhtä eläviä kuin muut eläimet, eikä niiden pyynti koskaan ole ollut eettinen ongelma.

Kirkon arvot eivät tue kasvisruokavaliota. Se on kasvaneen elintason myötä syntynyt ajatus, johon muutamat kuvittelevat yhteiskunnalla olevan varaa ja jota he kuvittelevat olevansa oikeutettuja vaatimaan.

Luomukin on hieno ajatus, mutta vain etuoikeutetussa asemassa olevien ulottuvilla. Nyt ajankohtainen tilanne maailman ruokatuotannossa on se, miten ruokaa saadaan riittävästi.

Kuuluuko tällainen reunaehtojen asettelu oikeasti kirkon arvoihin, sitä kannattaa tosissaan pohtia.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Luonto ei kasvata eläimiä ihmisten syötäväksi, ne ovat siellä lisääntyäkseen. Se, että on metsästetty hirviä harrastuksena ei tee siitä eettistä, ei ole koskaan ollutkaan. Metsästäjät kehuvat syövänsä eettistä lihaa, kun on itse metsästetty. Jos sallittaisiin kaikille suomalaisille metsästys, niin montako hirveä siellä metsässä on viikon päästä hengissä, kun noin miljoona ukkoa ja akkaa räiskii pitkin metsiä. Ekologinen liha loppuu siihen, ja alkaa paluu sianlihan syöntiin. Liha jokapäiväisenä ruokana on uusi keksintö, ei kasvisruoka. Palkokasveja on aina viljelty luomuna, kun ei tarvitse typpeä, argumenttisi ovat, Urpo, jokseenkin väärinpäin. Köyhällä on varaa perunoihin ja porkkanoihin, vaan ei lihaan ja loheen.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Kirkon ylimmässä oppikirjassa puhutaan lihansyönnistä, joten täkäläisen kulttuurin mukaan se on ok. Siten kirkollakaan ei ole syytä kasvisruokaan siirtyä. Ihminen on evoluution myötä kehittynyt nykyiselleen ”ahvenesta”. En tiedä, mistä vaiheesta laskien ihminen luokitellaan ihmiseksi. Osana luontoa tuo kehitys on silti tapahtunut, eikä ihminen ole siinä muun luonnon yläpuolella ollut. Sen sijaan lihapitoinen ruokavalio on ollut edellytys lajin kehittymiselle, kenties jopa säilymiselle. Aivan kuten nykyään petoina tunnetuilla eläinlajeilla. Cityvihreä idealismi ei tätä faktaa voi kumota, joten asia lienee nyt käsitelty loppuun. Kasvisruokaan saa kuka tahansa siirtyä, mutta sillä perusteella ei muille saa vaatimuksia esittää. Metsästyksen säätelyyn on olemassa järjestelmät, ei ole… Lue lisää »

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Vihreä ideologia,se on tullut Urpo sinun harmiksesi jäädäkseen, ei ole paluuta menneeseen. Luuletko maailmanlaajuisen ruokapulan hoituvan lihansyönnillä. Kaikille nälkäisille t-luu pihvi kouraan vai? Ei kannata puhua ekologisesta lihasta jos sitä ei ole tarjolla kaikille. Luomuviljely on kannattavaa, luonnolle ja ihmiselle, tehomaatalous tulee pikkuhiljaa tiensä päähän. En kuulu myöskään kirkkoon niin on aivan sama mitä juutalaiset kirjan kirjoittaessaan käskivät syömään.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Vihreää ideologiaa vastaan pitää tosiaan taistella, kun se ei aina kohtaa reaaliteetteja.

Mikään ongelma ei korjaannu yhteen asiaan vaikuttamalla. Ei maailmanlaajuinen ruokapulakaan lihansyönnillä.

Kaikki liha ei ole ekologista, mutta epäekologiseksi tai -eettiseksi lihaa ei pidä kutsua siksi, ettei kaikki ole ekologista tai eettistä. Ei ihmisetkään ole pankkirosvoja.

Kun et kuulu kirkkoon, silloinhan seurakunnan ratkaisut ei pitäisi sinua kiinnostaa.

Eläimet toisiaan myös
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Luonto kasvattaa kasveja, eläimiä, mm. maaeläimiä, kaloja, hyönteisiä, muiden kasvien ja eläinten ravinnoksi. Ihminenkin on eläin. Eläimet luonnossa useimmiten tulevat toisten eläimien syömiksi, eikä välttämättä millään tuskattomalla tavalla. Yleensä vain ravintopyramidin huipulla olevat pedot saattavat kuolla vanhuuteen. Useimmiten kuitenkin jo ennen, muiden petojen kanssa kilpaillessaan.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Veka

Ei ole edes sitä. Naudanlihan tuottaminen vie suomessa noin 7000-8000 litraa vettä per tuotettu lihakilo + rehut. Lisäksi tulee paljon muuta päälle. Eläinten kasvattaminen teollisesti pelkästään syötäväksi on melko hirvittävää touhua, eikä mitenkään pakollista.

Naudankasvattaja EVP
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Ymmärrätkö, kuinka paljon sinulla on suuruusluokkavirhettä tuossa. Lihanauta juo 20-50 litraa päivässä. Vuosikasvu silti on kilon päivässä viherrehupainotteisella rehulla.