Salon tautitilanne ei ole vielä taittunut – kun rajoitukset on poistettu, korostuu ihmisten oma vastuu, muistuttaa ylilääkäri Kaisa Ellä

0
Kasvomaskin käyttöä ei enää edellytetä kaikissa kaupungin palveluissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon koronatartuntatilanne jatkuu tasaisena.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Salossa on todettu viime viikon keskiviikon jälkeen 140 uutta koronatapausta, kun edellisellä viikon seurantajaksolla määrä oli 230. Todellinen tartuntamäärä on kuitenkin paljon suurempi, sillä virallisia koronatestejä tehdään enää vain sote-alan työntekijöille, riskiryhmäläisille, raskaana oleville ja laitoshoidossa oleville.

– Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tilaston mukaan koronan ilmaantuvuus on yhä korkea, eikä se ole vielä lähtenyt taittumaan. Tykslabissa tutkituista näytteistä noin joka toinen näyte on positiivinen, eli positiivisuusaste on ennätyskorkealla, toteaa Salossa tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä.

– Tautia on Salossa hyvin paljon, mutta valtaosalla sairastuneista se on lievä, hän lisää.

Suurin osa todetuista tartunnoista on Ellän mukaan edelleen 30–45-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Luvuissa korostuvat työikäiset, koska sote-työntekijöitä testataan. Lisäksi osa pääsee testiin työterveyden kautta, hän toteaa.

Virallisista luvuista jäävät kokonaan pois tartunnat, jotka todetaan pelkästään kotitesteillä. Esimerkiksi lasten tartunnat eivät siis useimmiten enää päädy tilastoihin.

– Salolaisissa kouluissa ei ainakaan ennen hiihtolomaa näyttänyt olevan sairauspoissaoloja enempää kuin normaalisti, Ellä kertoo.

Nyt kaikki koronarajoitukset on käytännössä purettu lukuun ottamatta maskisuositusta.

– Nyt korostuu yksityishenkilöiden vastuu estää omalla käytöksellään omaa ja lähipiirin tartuntoja, Ellä sanoo.

Rokotuskattavuuden ei myöskään odoteta enää merkittävästi muuttuvan. Viime viikkoina rokotustahti on ollut jo hyvin hidasta. Ellä toteaa, että Salossa kolmansia rokotteita on otettu varsin hyvin.

– Mutta jos se vielä jostakin syystä on jäänyt ottamatta, niin kannattaa käydä ottamassa. Se on tehosterokote, joka tarvitaan muun muassa ulkomaille matkustettaessa, jotta koronapassi olisi voimassa, hän muistuttaa.

Koronarokotteen saaneet Salossa

Yli 18-vuotiaat

1. annoksen on saanut 90,7 %
2. annoksen on saanut 89,1 %
3. annoksen on saanut 68,2 %

5–17-vuotiaat

1. annoksen on saanut 52,0 %
2. annoksen on saanut 38,5 %
3. annoksen on saanut 0,6 %

Lähde: THL