Salossa ei ole yleistä väestönsuojaa – kaupungin kiinteistöissä kaikkiaan liki 50 suojaa

15
Salon kauppakeskus Plazan ylläpitopäällikkö Ismo Tabell esittelee kauppakeskuksessa olevan väestönsuojan työkalulaatikkoa. Takana näkyy pieni ovi, joka toimii varauloskäyntinä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Varsinais-Suomessa ei ole lainkaan yleisiä väestönsuojia, eikä niitä näin ollen löydy Salostakaan. Asuin- ja liikekiinteistöjen yhteydessä olevia väestönsuojia Salosta sen sijaan löytyy arviolta joitain satoja.

Pelkästään Salon kaupungin kiinteistöissä on kaikkiaan 48 väestönsuojaa 35 eri rakennuksessa ja esimerkiksi kauppakeskus Plazasta väestönsuojia löytyy viisi.

– Väestönsuojia on yleensä esimerkiksi kerrostalojen, kauppakeskusten, isoimpien työpaikkojen ja kunnan hallinnoimien rakennusten yhteydessä, sanoo suunnittelija Mika Lehestö Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Lehestön mukaan viranomaisten vastuulla olevia yleisiä väestönsuojia on Suomessa vain suurimmissa kaupungeissa.

– Muista väestönsuojista vastaavat rakennusten omistajat ja haltijat, ja ne on tarkoitettu rakennuksissa sillä hetkellä oleville tai siellä asuville, hän sanoo.

Kaupungintalon väestönsuojasta löytyy muun muassa savunpoistoikkuna, huoltomies Jouni Töyry esittelee. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salossa kaupungin hallinnoimia väestönsuojia on kiinteistöpäällikkö Jarno Mustosen mukaan muun muassa terveysasemien, sairaalan, koulujen ja kirjastojen yhteydessä sekä esimerkiksi kaupungintalolla.

– Kartoitimme väestönsuojat viimeksi viime vuonna. Niistä pidetään huolta, ja esimerkiksi niissä tarvittavat välineet käydään läpi, hän kertoo.

Väestönsuojasta pitää löytyä muun muassa ensiaputarvikkeita, taskulamppuja ja työkalupakki.

Salon kauppakeskus Plazan ylläpitopäällikkö Ismo Tabell kertoo, että Plazan viiteen väestönsuojaan mahtuu kaikkiaan 908 ihmistä.

– Vanhalla puolella suojia on neljä ja uudella yksi. Väestönsuojat ovat parkkihallitasossa, Tabell kertoo.

Plazan väestönsuojat toimivat normaalioloissa varastoina.

– Ne on kuitenkin helppo tyhjentää lain vaatimassa ajassa, Tabell sanoo.

Väestönsuojassa tulee olla yksi tai useampi käsi- ja sähkökäyttöinen ilmanvaihtokoje. Kuvassa kaupungintalon ilmanvaihtojärjestelmä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Väestönsuoja on tarkoitettu ensisijaisesti väestön suojaamiseen, mutta suojia voi käyttää normaalioloissa esimerkiksi varastoina.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että lain mukaan suoja tulee voida ottaa käyttöön 72 tunnin sisään viranomaisten käskystä, Lehestö huomauttaa.

Väestönsuojien rakentamisesta ja ylläpidosta säädetään pelastuslaissa. Väestönsuoja tulee rakentaa yli 1 200 neliömetrin suuruiseen uudisrakennukseen, mikäli siellä asutaan tai oleskellaan pysyvästi.

Teollisuusrakennuksen yhteyteen on tehtävä väestönsuoja, jos kerrosala on vähintään 1 500 neliömetriä.

Maaseudulta ja omakotialueilta ei yleensä löydy väestönsuojia, jolloin asukkaiden tulee itse vastata suojatoimista.

– Ohjeistus on, että yleisen hälytysmerkin soidessa pitää siirtyä välittömästi sisätiloihin sekä sulkea ovet ja ikkunat, Lehestö sanoo ja jatkaa.

– Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu sellaista uhkaa, että ihmisten turvallisuus olisi vaarassa, vaikka tilanne onkin muualla maailmassa haastava, inhottava ja jopa pelottava.

Sisäministeriön mukaan vuoden 2020 alussa Suomessa oli kaikkiaan noin 54 000 väestönsuojaa ja niissä oli yhteensä 4,4 miljoonaa suojapaikkaa.

Väestönsuojasta tulee löytytä muun muassa raivaustyökaluja ja ensiapuvälineitä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

4,4 miljoonaa suojapaikkaa

Väestönsuojat otetaan käyttöön sotilaallisen uhan aikana

Väestönsuojat antavat väestölle suojaa erityisesti sotilaallista uhkaa vastaan siellä, missä ihmiset normaalistikin liikkuvat, käyvät töissä ja asuvat.

Väestönsuojat suojaavat räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennusten sortumilta, paineaalloilta, säteilyltä sekä terveydelle vaarallisilta aineilta.

Vuoden 2020 alussa Suomessa oli 54 000 väestönsuojaa ja niissä oli yhteensä 4,4 miljoonaa suojapaikkaa.

Pääosa suojista on asuin- ja liikekiinteistöjen yhteydessä olevia yksityisiä, talokohtaisia teräsbetonisuojia.

Useimmiten väestönsuojat ovat normaalioloissa muussa käytössä, esimerkiksi liikuntahalleina, metroasemina ja parkkihalleina.

Lain mukaa suoja pitää pystyä tyhjentämään ja laittamaan käyttökuntoon 72 tunnissa.

Lähde: Sisäministeriö

Saloon suunniteltiin suurta suojaluolaa

Saloon suunniteltiin vielä 2000-luvun alussa kallioluolaa yleiseksi väestönsuojaksi. Kallioluolaa suunniteltiin rakennettavaksi kolmeen paikkaan: sairaalanmäen kallioon, Mustamäenpuiston kallioon tai Pahkavuoreen. Tarkoitus oli kehittää väestönsuojalle hyödyllistä käyttöä normaalioloissa.

Sairaalanmäen kallion väestönsuojaa olisi voitu käyttää esimerkiksi sairaalan paikoitustiloina ja Mustamäenpuiston kallion väestönsuojaa Urheilupuiston paikoitukseen.

Huonosti sotaan varautuneen kauppalan ensimmäinen kalliosuoja valmistui Salon Lukkarinmäkeen vasta vuonna 1941. Helmikuussa 1944 kauppalanhallitus sopi yleisen väestönsuojan rakentamisesta Rauhalanmäkeen Raivaajankadulle. Luola ehdittiin louhia, mutta sota päättyi ennen kuin kalliosuoja ehdittiin sisustaa.

Kalliosuojassa on toiminut muun muassa Viipurin Kala Oy:n varasto vuoteen 1964 saakka. Tämän jälkeen luola toimi ammunnan harrastajien treenipaikkana. Sittemmin luola on toiminut lähinnä laittomana kaatopaikkana.

Lukkarinmäki-seurasai Raivaajankadun väestönsuojan hallintaoikeuden vuonna 2018.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lukkarinluola
9 kuukautta sitten

Nyt olisi ainutkertainen mahdollisuus kaivaa koko Lukkarinmäki auki ja tehdä sinne väestönsuoja (lue: kaatopaikka).

Tavis torilta
9 kuukautta sitten
Reply to  Lukkarinluola

Äkkiä ennen kuin juna tulee!

Rakennustyöt käyntiin
9 kuukautta sitten

Tämä, jos mikä on sinisilmäisyyttä, ettei koko Varsinais-Suomessa ole ainuttakaan yleistä väestönsuojaa. Turussa omakotiasukkaita neuvotaan kyselemään muun muassa läheisiltä kauppakeskuksilta, olisiko niiden väestönsuojissa tilaa tai paremman puutteessa maanalaista parkkihallia.

Sammutuspeitteiden ja palovaroittimien kanssa pelastustoimi on tarkka, mutta pommisuojien suhteen jäädään oman onnen nojaan. Tällaista valuvikaa en voi valtion tasolla ymmärtää. Saati aluevaltuustotasolla.

Urpo
9 kuukautta sitten

Juurihan vaatimuksia höllennettiin rakentamismääräyksissä, kun tarvetta väestönsuojille ei nähty. Näin tilanteet muuttuvat parissa päivässä.

Tammisiltalainen
9 kuukautta sitten

Tavallinen maanalainen parkkihalli on kuolemanloukku, kun sisäänkäynnille osuu joku räjähde. Paineaalto ei pääse mistään purkautumaan ulos. Turussa Louhen parkkiluolaa aikanaan mietittiin väestönsuojaksi, mutta ei toteutettu. Nuoruudenkodissani yhden kerrostalon alla oli väestönsuoja, panssariovena 5 cm terästä niin, ettei sirpaleet suoraan siihen olisi osuneet ja sitten ohut painetiivis ovi. Mitoituksena 0.5 m2 per laskennallinen asukas. (Jatkosodassa ollut isäni toimi taloyhtiön suojeluvastaavana). En tiedä paljonko Salossa on asukkaita ilman väestönsuojaa, mutta 10000-15000 m2 varmaan tarvittaisiin sirpale- ja kaasusuojattua tilaa mukaan lukien tarvittavat yleiset tilat (ilmanvaihto, vesi, ruoka, hygienia…).

Antero
9 kuukautta sitten

Väestönsuojatilat on varattu niille, joiden on pakko jäädä pitämään yhteiskuntaa pystyssä. Loput evakuoidaan alueelta. Siksi kaikille ei ole suojapaikkaa eikä tarvitse ollakaan.

Tammisiltalainen
9 kuukautta sitten

Turussa on ainakin Varissuon jäähalli kiven sisällä ja Kaarinassa on Vapari, joka myös normaalisti on urheilukäytössä.

En oikein tiedä, mikä ero on väestönsuojalla ja yleisellä väestönsuojalla, mutta nuo mainitsemani isot suojat on kuitenkin tarkoitettu alueen asukkaiden suojiksi.

Evakko
9 kuukautta sitten

Eivät salolaiset tarvitse väestösuojaa – salolaisille on määritelty evakuointipaikka maaseudullta.

Jokainen pärjätköön omillaan
9 kuukautta sitten
Reply to  Evakko

Maaseudun porukka ei salolaisia huoli, pysyköön keskustassa. Täältä reuna-alueilta on palvelut viety, me emme tarvitse tänne mitään evakkoja kriisitilanteessa. Minun perunoita ei ainakaan kannata tulla norkoilemaan.

Marko
9 kuukautta sitten

Voit pitää perunasi näin rauhanaikana, sodan sattuessa valtio raapii perunasi ja syöttää armeijalle. Saat sinäkin sitten pysyä siellä missä lienet, eikä kannata tulla kaupunkiin hakemaan palveluja. Veivätkö muuten tavalliset salolaiset asukkaat ne teidän palvelunne, kannattaa kiukutella päättäjille ja rahamiehille, jotka tämän ovat junailleet, eikä tavallisille ihmisille.

Paikkoja kyllä löytyy
9 kuukautta sitten

Taisi Halikon sairaalassakin olla väestönsuoja, mutta nyt annetaan rakennusten homehtua pystyyn, kun psyykkisesti sairaat siirretään betoniviidakkoon. Paikkaan, mihin varmasti pommitetaan ensin.

Halikon sairaalassa on myös pitkä tunneliverkosto. Joku saisi siitä hyvän piilopaikan, siis jos jotain kiinnostaisi ostaa rakennukset itselleen.

Salon sopulit
9 kuukautta sitten

Ei yllätä, että Salossa on sopulimentaliteetti valloillaan. Teillä ei ole mitään hätää siellä saven täyttämässä saarekkeessa.

Hyvät tavat
9 kuukautta sitten
Reply to  Salon sopulit

Tuliko parempi mieli, kun kirjoitit tämän?

Aika rauhassa saa olla
9 kuukautta sitten
Reply to  Salon sopulit

Kieltämättä aika rauhassa saa olla. Vähän töitä, harrastuksia yms. Kaupassa käyntiä. Aika perus.