Salossa ennätysmäärä koronatartuntoja – viikon ajanjaksolla liki 700 uutta tartuntaa

1
Koronaa on parhaillaan paljon Salossakin. Turun yliopistollisen keskussairaalan laboratorioon toimitettujen koronalaboratorionäytteiden positiivisuusprosentti on parhaillaan peräti 59. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salossa on tilastoitu nyt kaikkiaan 5 441 koronatartuntaa eli viikon aikana uusia tartuntoja on tullut peräti 679. Viime viikolla vastaavan ajanjakson luku oli 371. Luvut käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista.

– Tämä on vain jäävuoren huippu. Todellisuudessa tautia on väestössä jopa kolminkertainen määrä verrattuna virallisiin tilastoihin, sanoo ylilääkäri Kaisa Ellä.

Ellän mukaan tartuntamäärä on pandemia-ajan suurin Salossa.

– Trendi on ollut viime viikot selvästi nouseva. Kevät oli viime vuonnakin hankalaa aikaa. Toiveissa on, että kesäkausi olisi taas helpompi, hän sanoo.

Virallisten koronatartuntojen määrän nousua selittää Ellän mukaan testauksen lisääminen.

– Kaupungin hoivakodeissa on parhaillaan käynnissä epidemioita, minkä takia asukkaita ja henkilökuntaa testataan paljon. Lisäksi tartuntapäivärahaan vaikuttava lakimuutos on lisännyt testausta helmikuusta lähtien.

Sairausvakuutuslakiin tehty väliaikainen muutos mahdollistaa tartuntatautipäivärahan saamisen ilman lääkärin todistusta. Henkilön koronavirustartunta on kuitenkin todettava luotettavasti esimerkiksi laboratoriovarmennetulla testillä.

– Esimerkiksi työterveyden kautta on tehty aikaisempaa enemmän koronatestejä. Kyllähän tartuntoja löytyy, kun niitä etsitään, Ellä sanoo.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtavirus on tällä hetkellä omikron 2 -variantti, joka tarttuu jopa akuperäistä omikron-varianttia tehokkaammin. Monissa tapauksissa taudin käy läpi koko perhe.

– Jo yli puolet todennetuista tartunnoista on omikron 2 -varianttia, Ellä sanoo.

Oireenkuvat vaihtelevat tartunnan saaneilla paljon.

– Oireettomista voimakasoireisiin. Rokotukset suojaavat kuitenkin edelleen tehokkaasti vaikeilta tautimuodoilta, Ellä muistuttaa.

Ellän mukaan sairaalahoidon tarve on pysynyt vakaana, vaikka tartuntaluvut ovat kasvaneet roimasti. Tartuntojen määrä kasvaa kuitenkin parhaillaan etenkin yli 60-vuotiaiden ryhmässä, mikä voi johtaa sairaalahoidon tarpeen kasvuun.

THL:n tuoreen päivityksen mukaan maskia kannattaa yhä käyttää tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää ja tartuntariski voi olla iso.

Maakunnallinen koronanyrkki puolestaan totesi tiistaina, että alakouluissa voidaan luopua maskien käytöstä myös 5- ja 6-luokkalaisten osalta.

Ellä sanoo, ettei maskeista luopumisen aika ole vielä käsillä.

– Vielä ei kannata ottaa askelta taaksepäin maskisuosituksen kanssa. Maskien käytölle on tarvetta nyt, kun yhteiskunta on avautunut, hän sanoo ja jatkaa.

– Jokaisen pitää kantaa vastuu itsestä sekä myös läheisistä.

ROKOTUSKATTAVUUS 16.3.
Koronarokotteen ottaneet Salossa

Yli 18-vuotiaat

1. annos 90,6 %
2. annos 89,1 %
3. annos 68,6 %

5–17-vuotiaat

1. annos 51,9 %
2. annos 44,3 %
3. annos 0,6 %

Lähde: THL

Sotaa paossa oleville tarjotaan koronarokotuksia

Ukrainasta sotaa paenneiden on myös mahdollista saada koronarokotus Salossa.

– Olemme keskustelleet asiasta, ja meidän on tarkoitus informoida kaupunkiin saapuvia koronarokotuksista, ylilääkäri Kaisa Ellä sanoo.

Ellän mukaan koronarokotuksia on jo aikaisemmin tarjottu Salossa työskenteleville ulkomaalaisille.

– Koronarokotus on ollut jo aikaisemminkin esimerkiksi kausityöntekijöiden saatavilla.

Ellä sanoo Ukrainan koronarokotustilanteen olevan huomattavan kehno verrattuna esimerkiksi Suomeen.

– Tarkkoja lukuja minulla ei ole, mutta rokotuksia ei ole jaettu yhtä kattavasti kuin Suomessa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Yksi Täti
1 vuosi sitten

Salossa petrataan. Pienenä paikkana prosenttimäärät asukasmäärän paukkuvat.