Salossa laitetaan työnhakijat bussiin ja lähdetään kiertoajelulle yrityksiin – ”Työvoimapula on tosi paha”

0
Mathildedalissa sijaitseva Kyläravintola Terho on yksi yrityksistä, jotka ovat mukana rekrytapahtumassa. Kuva: TS arkisto/Lilli Jokela

Salossa pyritään ratkomaan matkailu- ja ravintola-alan työvoimapulaa uusin keinoin.

Salon seudun ammattiopistolla järjestetään ensi tiistaina tunnin mittainen rekrytapahtuma, jonka jälkeen kolme bussia lähtee kiertämään alan yrityksissä.

Kehittämispäällikkö Maija Pirvola Yrityssalosta kertoo, että monella matkailu- ja ravintola-alan yrityksellä on parhaillaan vakavia rekrytointiongelmia.

– Se on tosiasia, että nyt on työntekijöiden markkinat. Työvoimapula on tosi paha etenkin reuna-alueilla, joissa ei ole asuntoja ja joihin täytyy kulkea omalla kyydillä, sanoo Pirvola.

– Kun olen keskustellut alan yrittäjien kanssa, moni kertoo jo maksavansa työehtosopimuksen ylittäviä palkkoja.

Työnhakijoita yritetään haalia parhaillaan monin keinoin. Te-palveluiden mol.fi-sivuston listauksesta Salosta löytyy tällä hetkellä yhteensä noin 40 määräaikaista ja pysyvää ravintola-alan työpaikkaa.

Rekrytointiongelmien taustalla on yleisesti hyvän työpaikkatilanteen lisäksi se, että korona-ajan rajoitusten aikana osa työntekijöistä lähti alalta.

Tiistain tapahtumaan osallistuu kaikkiaan kaksikymmentä yritystä.

Bussilinjoja on kolme: yksi kiertää Salon keskustan läheisyydessä ja Halikossa, yksi suuntaa moottoritietä Piihovin ja Muurlan kautta Lahnajärvelle, ja yhden bussin matka kulkee Mathildedaliin.

Kyytiin saa nousta kuka tahansa matkailu- ja ravintola-alaa uravaihtoehtona pohtiva tai työtä hakeva. Pirvola toivottaa myös yläkoululaiset ja lukiolaiset tervetulleiksi.

– Tapahtuma on tarkoitettu myös kesätyön etsijöille.

Salon matkailuala on ollut viime kesät hyvässä vireessä. Yksi vetovoimainen kohde löytyy Wiurilasta, jossa on tarjolla kesäisin laaja kattaus nykytaidetta. Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Rekrytointiongelmien lisäksi matkailu- ja ravintola-alan tulevaisuudensuunnittelua varjostaa Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

Visit Finland on jo ilmoittanut keskeyttävänsä matkailumarkkinoinnin Venäjällä ja peruvansa Venäjän matkailumarkkinaa koskevat tapahtumat.

– Jo Krimin valtaamisen aikoina matkailijamäärät esimerkiksi Yhdysvalloista kääntyivät selvään laskuun, ja niin tulee todennäköisesti tapahtumaan myös nyt. Valitettavasti amerikkalaiset eivät ole ainoita, joita arveluttaa Suomen sijainti Venäjän kyljessä, vaan tämä tulee haittamaan myös muualta Eurooppaan suuntautuvaa matkailua, arvioi johtaja Kristiina Hietasaari Visit Finlandin tiedotteessa.

– Tilanne vaikuttaa varmasti jollain tavalla, mutta miten? Uskaltavatko ihmiset matkustaa ja mitä tapahtuu ilmatiloille, miettii Maija Pirvola.

Myös korona-aika on koetellut matkailu- ja ravintola-alaa, mutta lisääntynyt kotimaanmatkailu on paikannut menetyksiä. Salossakin matkailun kesäkausi oli viime vuonna historiallisen hyvä.

Rekrypäivä ensi tiistaina

  • Ammattiopistolla esittelyssä matkailu- ja ravintola-alan opiskelupaikkoja sekä työntekijöitä etsiviä yrityksiä klo 13–14.
  • Bussikierrokset alan yrityksiin klo 14–17. Yrityksissä voi halutessaan kiertää myös omalla kyydillä.
  • Tapahtumassa mukana olevat yritykset: Hotel & Cafe Mathildedal, Ravintola Rikalanmäki, Wiurilan ravintola Engel, Ravintola Bizarre, Hotel Fjalar, Kyläravintola Terho, Taukopaikka Lahnajärvi (ravintola ja leipomo), Taukopaikka Lahnajärven tilapuoti, Rock Hotel Salo, Päntsdrunk Lifestyle Shop, Design Hill Shop, Matildankartano, Mathildan Marina, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO, ABC Piihovi, Ravintola Ruukinkrouvi, Ismo Rouvinen Oy/TB Kivihovi, Shell Halikko Helmisimpukka, Natura Viva/Teijon kansallispuiston Luontotalon kahvila, Muurla Design Marketing/kahvila-ravintola.
  • Tapahtumaan voi ilmoittautua Yrityssalon verkkosivuilla www.yrityssalo.fi/tapahtumakalenteri