Seurakunnat keräävät kolehtia, järjestävät keskusteluapua ja tarjoavat vapaita tiloja ukrainalaisten majoittamiseen

0
Salon ja Someron seurakunnissa kerätään Ukrainaan kolehtia, jonka tuotto ohjataan Kirkon ulkomaanavun kautta. SSS-arkisto/Minna Määttänen

Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut Salon ja Someron seurakuntien toimintaan. Molemmissa seurakunnissa kerätään kolehtia Ukrainaan, ja sodan jaloista pakenevia ukrainalaisia ollaan valmiita auttamaan muutenkin.

Salon kirkkoherra Timo Hukka sanoo, että seurakunnalla on valmiudet pakolaisten majoittamiseen, mutta arvelee, että sen tiloille ei ole tarvetta.

– Meillä on sekä tyhjiä asuntoja että leirikeskuksia, joita voitaisiin ottaa majoituskäyttöön, hän kertoo.

– Viimeksi isojen pakolaisaaltojen tullessa ilmoitimme valmiudestamme SPR:lle, mutta tiloja ei tarvittu. Silloin Salossa oli riittävästi muita tyhjiä tiloja, ja tilanne on nyt varmaan aika lailla samanlainen.

Someron seurakunnalla ei ole tiloja pakolaisten pidempiaikaiseen majoittamiseen.

– Leirikeskusta voisi ajatella majoituskäyttöön huhti–toukokuuksi, mutta se sijaitsee melko kaukana kaikista palveluista, Someron kirkkoherra Jaakko Knuutila toteaa.

Kirkkohallitus on mukana sisäministeriön perustamassa poikkihallinnollisessa ryhmässä, joka koordinoi Suomeen tulevaa muuttoliikettä. Ryhmässä ovat edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi muun muassa Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti.

Turussa on valmius ottaa pakolaisia seurakuntien leirikeskuksiin, ja myös muissa isoissa kaupungeissa kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Joensuussa ja Oulussa suunnitellaan seurakuntatilojen käyttöönottoa ukrainalaisten asuttamiseen.

Yksityisetkin ihmiset voivat tarjota omia asuntojaan majoituskäyttöön. Yksityismajoitusta koordinoi Kotimajoituksen​ tuki ry. Sen toiminnanjohtaja Terhi Aaltonen kertoo, että useammasta Salon seudun kunnasta ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja tarjonneet kotimajoitusta Ukrainasta odotettaville pakolaisille. Yksityismajoituksesta ei makseta korvauksia.

Salon seurakunta jatkaa yhteydenpitoa venäläiseen ystävyysseurakuntaansa.

– Olemme yhteydessä entuudestaan tuntemiimme ihmisiin. Monet tavalliset venäläiset vastustavat valtion politiikkaa, Timo Hukka korostaa.

Kirkkohallitus muistuttaa seurakunnille lähettämässään ohjeistuksessa, että Suomessa olevia venäläisiä ei saa kohdella syrjivästi, vaikka Venäjä on hyökkäävä osapuoli. Kirkkohallituksen asiantuntija Ulla Siirto toteaa, että Suomessa asuvat venäläiset ovat osa maamme yhteisöjä.

– Monet venäläiset kärsivät sotatoimista, ja rauhaa on tärkeää rakentaa paikallisesti. Seurakunnat ovat avainasemassa sillanrakentajina.

Sekä Salon että Someron seurakunnissa tarjotaan Ukrainan tilanteen takia myös keskusteluapua ja järjestetään rukoushetkiä.

– Tilanne on aiheuttanut ahdistuneisuutta. Seurakuntalaisille järjestetään mahdollisuuksia kokoontua purkamaan huolestuneisuuttaan, Timo Hukka huomauttaa.

Seurakunnat aikovat antaa katastrofiapua ukrainalaisille eri järjestöjen kautta. Kirkollisveroilla pystytään tukemaan hyökkäyssodan uhreja Ukrainassa ja lähialueilla sekä Suomeen tulevia sotapakolaisia. Useilla paikkakunnilla järjestetään lipaskeräyksiä.