”Seurakuntaliitos on tunnetasolla monelle iso asia”– infotilaisuus Salon ja Martinkosken seurakuntien yhdistymisestä herätti keskustelua taloudesta ja yhteistyön toimivuudesta

0
Salon kirkkovaltuuston jäsen Jouko Marjalaakso muistutti, että mahdollinen seurakuntaliitos rasittaa Salon seurakunnan kassaa.

Salon kirkossa järjestettiin sunnuntaina seurakuntalaisille avoin informaatiotilaisuus, joka liittyi Salon ja Martinkosken seurakuntien mahdolliseen yhdistymiseen. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on katsonut rakennemuutoksen suunnan olevan luonteva maantieteen, seurakuntaliitoskokemusten sekä resurssien perusteella.

– Taloussuunnitelma vuoteen 2030 osoittaa, että jo vuonna 2023 Martinkosken toiminnan tuotot ja verotulot eivät riitä kattamaan menoja, kertoi Salon kirkkoherra Timo Hukka.

Kosken ja Marttilan seurakunnat yhdistyivät Martinkosken seurakunnaksi 2019. Salon seurakunnalla on maantieteellinen yhteys Martinkosken kumpaankin keskukseen.

– Arkkihiippakunnan suurimpana seurakuntana Salolla on pitkäaikainen kokemus seurakuntaliitoksista. Lisäksi seurakunnalla on olemassa kiinteistö- ja taloushallinnon rakenne, joka mahdollistaa Martinkosken seurakunnan kiinteistöjen ja talouden hallinnoinnin. Varakas seurakunta pystyy pitämään huolta heikommistaan, valotti hiippakunnansihteeri Mika Piittala.

Samana päivänä aiemmin järjestetty infotilaisuus veti Marttilan kirkkoon isosti väkeä, mutta Salon kirkossa yleisöä oli vain kymmenkunta.

Salon kirkkovaltuuston jäsen Marjatta Hyttinen toivoo, että yhteistyö Martinkosken seurakunnan kanssa tulee sujumaan hyvin, vaikka Martinkosken seurakunta ei liitoksesta ilahtuisikaan.

Salon kirkkovaltuuston jäsen Marjatta Hyttinen ihmetteli, miten nopeasti tieto mahdollisesta liitoksesta on tullut. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli perusti tammikuussa ohjausryhmän ja pyysi molempia seurakuntia valitsemaan siihen edustajat, joiden tehtävänä on tehdä aloite seurakuntaliitoksesta.

– On tunne, että ylhäältä on komennettu ja luottamushenkilöt on unohdettu. Salolaiset voivat asian ehkä vielä ymmärtää ja hyväksyä, mutta miten Martinkosken seurakuntalaiset asian näkevät? Onko yhteistyö hyvää?

Piittala myönsi, että aikataulu on ollut harmittavan tiukka, mutta keskustelu ohjausryhmissä on ollut rakentavaa. Martinkosken kirkkoherra Tapio Hietalahden mukaan seurakuntaliitos on monelle tunnetasolla iso asia.

– Enemmän surua on itsenäisyyden menettämisestä. Asia ei ole helppo seurakuntalaisille, luottamushenkilöille eikä viranhaltijoille. Pitää kuitenkin nähdä kokonaisuus ja sitoutua noudattamaan sitä hyvässä hengessä. Tällä turvataan se, mikä on meille oikeasti hyvää ja arvokasta, summaa Hietalahti.

Salon kirkkovaltuuston jäsen Jouko Marjalaakso ilmaisi huolensa Martinkosken seurakunnan kiinteistöjen remonttivaikutuksista yhteiseen kassaan.

– Salon seurakunnalla on vahva kassa, mutta minkälaisia rasitteita siihen on tulossa muun muassa Kosken kirkon korjauksen ja muiden kiinteistöjen lämmitysjärjestelmien uusimisten mukana, kysyi Marjalaakso.

Martinkosken kirkkoherra Tapio Hietalahti muistutti, että Kosken kirkon peruskorjaus on aloitettu jo vuonna 2017, mutta toki kuluja on vielä edessä sisäremontin sekä muiden kiinteistöjen lämmitysjärjestelmien uusimisten osalta.

– Välttämättömimmät toimenpiteet olemme jo tehneet itsenäisenä seurakuntana. Rasitteeksi emme halua olla, vaan tuoda mukanamme yhteisöllisyyttä ja paljon kaikkea hyvää, kuten aktiivista seurakuntaelämää ja työhönsä sitoutuneita työntekijöitä, muistutti Hietalahti.

Salon kirkkoherra Timo Hukka (vas.), Turun arkkihiippakunnan hiippakuntasihteeri Mika Piittala ja Martinkosken kirkkoherra Tapio Hietalahti pitivät tiedotustilaisuuden seurakuntien mahdollisesta yhdistymisestä.

Martinkosken seurakunnassa oli joulukuussa reilut 3 300 jäsentä. Salossa jäseniä on yli 37 600. Toteutuessaan liitosneuvottelujen lopputuloksena Martinkosken seurakunta lakkautetaan 31.12.2022 ja se liitetään osaksi Salon seurakuntaa heti alkuvuodesta 2023. Laajentuvan seurakunnan nimi on Salon seurakunta. Myös seuraavat seurakuntavaalit toteutetaan yhtenä vaalialueena.

– Laajentuneen seurakunnan kirkkoherrana on Salon seurakunnan kirkkoherra. Martinkosken seurakunnan kirkkoherranvirka lakkaa, ja viranhaltija siirretään Salon seurakuntaan perustettavaan kappalaisen virkaan. Liitoksen toteutuessa Martinkosken seurakunnan päätoimiset viranhaltijat ja pysyväisluonteisessa päätoimisessa työsopimussuhteessa olevat työntekijät siirretään Salon seurakunnan palvelukseen, kertoi Hukka.

Arkkihiippakunnan tuomiokapituli käsittelee rakennemuutosta 11. toukokuuta. Lopullisen päätöksen mahdollisesta seurakuntaliitoksesta tekee kesäkuussa Kirkkohallituksen täysistunto.