Someron kaupunki varautuu pakolaisiin – Uusi vastaanottokeskus lisää tarvetta palveluille.

0

Someron kaupunki on jo ryhtynyt miettimään uuden vastaanottokeskuksen aiheuttamaa tarvetta palveluille. Todennäköisesti kaupunkiin tulee lapsia, joille tarvitaan päivähoito- tai koulupaikkoja.

– Haastava puoli on palvelujen järjestäminen, mutta vaakakupin toisella puolella on muiden palvelujen kysyntä, osa saattaa kotiutuakin Somerolle, kaupunginjohtaja Sami Suikkanen sanoo.

Hän näkeekin vastaanottokeskuksen tulon myönteisenä asiana, vaikka syy pakolaisten tuloon on ikävä asia.

Ukrainasta tulevat voivat myös työllistyä Somerolla, jossa on terveydenhuoltoalan lisäksi työntekijätarvetta muun muassa metalliteollisuudessa ja maatalousalalla.

Vastaanottokeskuksen tulosta Somerolle Suikkanen sai kuulla vasta tällä viikolla. Tilanne on tullut eteen äkkiä ja on uusi, sillä Somerolla ei aiemmin ole ollut vastaanottokeskusta. Nyt toiminnan on määrä alkaa jo huhtikuun alkupuolella.

Järjestelemistä riittää. Esimerkiksi varhaiskasvatustarpeeseen kaupunki ei voi Suikkasen mukaan varautua ilman uusia järjestelyjä.

– Meillä ei ole normaalioloissakaan vapaata kapasiteettia, hän sanoo.

Hän olettaa, että henkilökuntaa saadaan palkattua.

Edessä on myös kesäkausi, jolloin koulutkin ovat kiinni.

– Kesäaikaista toimintaa on myös mietittävä, Suikkanen muistuttaa.

Hän sanoo, että tässä täytyy tehdä entistä enemmän yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Somero varautuu Suikkasen mukaan myös siihen, että pakolaisia voi tulvahtaa kaupunkiin yllättävää kautta.

– Voi olla, että tänne tulee itsenäisesti esimerkiksi bussilastillinen pakolaisia, hän sanoo.

Perustettava pakolaiskeskus saa asukkaansa hallitusti, sillä he tulevat Maahanmuuttoviraston ohjaamina ja heille on tiedossa majoitus.

Mahdollisiin hallitsemattomasti saapuviin kaupunki varautuu siten, että etsii etukäteen paikan, mihin heitä voisi sijoittaa. Myös valmius nopeaan kalustamiseen varmistetaan.

Vastaanottokeskuksen asunnot pääosin kerrostaloissa


Somerolle tulevan hajasijoitetun vastaanottokeskuksen asunnot on saatu vapailta markkinoilta keskustaajaman alueelta.

– Ne ovat pääasiassa kerrostaloasuntoja, mutta joukossa on jokunen rivitaloasuntokin, kertoo vastaanottokeskuspalvelut järjestävän Kotokunta Oy:n toimitusjohtaja Lari Christensen .

Torstaihin mennessä asuntoja oli noin 40, joiden arvioitiin riittävän vajaalle kahdellesadalle pakolaiselle. Someron vastaanottokeskuksesta tulee 230-paikkainen.

Kotokunta Oy on ryhtynyt ripeästi järjestämään vastaanottokeskusta, kun Maahanmuuttovirasto otti yhteyttä vajaat kuukausi sitten. Maahanmuuttovirasto on sopinut Kotokunta Oy:n kanssa kahdesta uudesta vastaanottokeskuksesta, joista toinen tulee Riihimäelle.

– Ryhdyin heti varaamaan kalusteita, joiden saatavuudessa alkaa jo olla ongelmia, Christensen sanoo.

Hän sanoo, että kaikkea ei enää saada Suomesta, mutta hän sanoo suhteiden kautta saaneensa tilattua kalusteita myös ulkomailta.

Yritys kalustaa itse asunnot eikä halua lahjoituksia ainakaan tässä vaiheessa.

– Siitä tulee hallitsematonta, hän sanoo.

Hän suhtautuu varauksellisesti lahjoituksiin. Tosin hän lisää, että sitten kun pakolaiset ovat jo asettuneet asumaan, syntyy niin sanotusti normaaleja kanavia, joita myöten lahjoituksia saatetaan ottaa vastaan.

Somerolle tarvitaan myös yksitoista työntekijää, joiden haku on käynnissä täyttä päätä. Hakemuksia otetaan vastaan mahdollisimman paljon. Pulaa työntekijöistä ei näytä tässä vaiheessa tulevan.

– Näyttää hyvältä ja perusmiehityksellä kyllä päästään liikkeelle, Christensen sanoo.

Tulkkauspalvelut viranomaisten kanssa käytäviin tilanteisiin yritys hoitaa ostopalveluina. Arkiset asiat hoidetaan puhelimessa olevan käännössovelluksen avulla.