Someron urheilukentän karsittu peruskorjaus etenee – aluehallintovirasto käsittelee uudestaan hankkeen valtionosuutta

1
Suunnitelmien mukaan urheilukentälle tehdään kansainvälisen mitoituksen mukainen jalkapallokenttä, jota kiertää kuuden radan juoksurataa. Kentän päätyihin sijoitetaan yleisurheilun kaikkien heittolajien sekä korkeus- ja seiväshypyn suorituspaikat. Pituushyppy- ja kolmiloikkapaikat sijoitetaan juoksuratojen ulkopuolelle pääkatsomon eteen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Urheilukentän peruskorjaushanke etenee Somerolla. Tekninen lautakunta hyväksyi uudet suunnitelmat ja noin 1,1 miljoonan euron kustannusarvion. Tekninen johtaja Marko Mäkinen toteaa, että seuraavaksi asia menee käsiteltäväksi Lounais-Suomen aluehallintovirastoon valtionosuuden saamiseksi.

Someron hanke on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkojen perustamishankkeiden tämän vuoden rahoitussuunnitelmassa keskusurheilukentän peruskorjaushankkeena. Rahoitussuunnitelman ja valtionavustushakemuksen asiakirjat pohjautuvat kuitenkin vuonna 2019 hyväksyttyihin laajempiin peruskorjaussuunnitelmiin, joita on karsittu. Uudet suunnitelmat eivät sisällä huoltorakennusta eivätkä katsomoa, ja kentän pääsuora jää 6-rataiseksi aiemmin suunnitellun kahdeksan radan sijaan.

Uudet suunnitelmat piti saada tämän viikon aikana aluehallintoviraston käsittelyyn, jotta valtionavustusta olisi mahdollista saada vielä tänä vuonna. Hankekohtaisen avustuksen määrä on 30 prosenttia arvioiduista kustannuksista.

Someron kenttähanke koostuu hieman nykyistä isommasta kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n, Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n ja Suomen Palloliiton hyväksymän kansainvälisen mitoituksen mukaisesta jalkapallokentästä, sitä kiertävästä, kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n sääntöjen mukaisesta 6-rataisesta juoksuradasta sekä kenttäpäädyistä, joihin sijoitetaan yleisurheilun kaikkien heittolajien sekä korkeus- ja seiväshypyn suorituspaikat.

Pituushyppy- ja kolmiloikkapaikat sijoitetaan juoksuratojen ulkopuolelle pääkatsomon eteen. Niiden ja keihäänheittopaikkojen vauhdinottoratojen pinnoitteeksi tulee IAAF:n hyväksymä, vettäläpäisemätön 20 millimetrin paksuinen pinnoite. Muut suorituspaikat päällystetään IAAF:n sertifioidulla, vettäläpäisevällä, joustavalla kestopäällysteellä, jonka minimipaksuus juoksuradoilla on 13 milliä ja hyppypaikoilla 20 milliä​. 105 metriä pitkä ja 68 metriä leveä jalkapallokenttä pinnoitetaan luonnonnurmella.

Urheilupuistoon rakennetaan myöhemmin erillisenä hankkeena urheilukenttää palveleva huoltorakennus. Erillisenä hankkeena tehdään myös pääsuoran eteen uusi katsomorakennus, jos vanha ja osittaisessa käyttökiellossa oleva katsomo saa purkuluvan.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuussa Someron yleisurheilukentän peruskorjaushankkeen investointisuunnitelmaan vuosiksi 2022–2023.

Uudet suunnitelmat on tehnyt ARK KS Oy. Urheilukentän suunnittelu pohjautuu N.E.O Ark Oy:n vuonna 2019 laatimaan Someron Urheilupuiston hankesuunnitelmaan. Kaupunki muutti suunnittelun lähtökohtia hankkeen viivästyessä, mutta pääsuunnittelijana ja arkkitehtinä on koko ajan toiminut arkkitehti Jarmo Seppä. Käyttäjät kuten urheiluseurat ovat saaneet kertoa toiveensa ja tarpeensa kentän peruskorjauksesta.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Autoileva Autoilia
1 vuosi sitten

Ja sitten alkaa valituskierre.