Sortuma-alue Vaskiontiellä pysyy suljettuna – ”Kallion tilanne on huonompi kuin osasimme ajatella”

0
Sortuma-alue Vaskiontiellä pidetään suljettuna, koska siellä on vaarallista liikkua. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vaskiontien asukkaiden tilanne Halikossa jatkuu entisellään vajaat kaksi viikkoa sitten tapahtuneen jättimäisen kivenlohkareen putoamisen jäljiltä. Salon kaupunki järjesti perjantaina alueen asukkaille puolitoista tuntia kestäneen infotilaisuuden, jossa käytiin läpi kalliorinteen kuntoa sekä tulevaisuuden suunnitelmia.

– Alue on todettu vaaralliseksi, ja kalliossa on useampia vyöhykkeitä, joissa on sortumavaara. Kallio on monin paikoin päässyt huonoon kuntoon. Meille kerrottiin, että tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun kaupunki on varsinaisesti selvityttänyt kallion kuntoa ja turvallisuutta, asukas Ulla Järvi kertoo.

Vaskiontien vaara-alue koskee tällä hetkellä viittä taloa. Sortuma-alue pidetään suljettuna, koska siellä on vaarallista liikkua.

– Kyllähän kallion tilanne on huonompi kuin mitä osasimme ajatella, varmasti myös huonompi kuin mitä kaupunki on arvioinut rakennuslupia myöntäessään. Kaupungin edustajat selvittivät hyvin asiat, joita olivat konsultilta saaneet. Meidät on luvattu pitää ajan tasalla, Järvi sanoo.

– Tapaamisen jälkeen välittyi kaupungin tahtotila, että kallio tehdään turvalliseksi, korjataan ja asuminen jatkuu. Kaikki riippuu tietenkin siitä, mitä kalliosta tulee vastaan ja miten käytännössä työ voidaan toteuttaa.

Järvi kuvailee arvioituja korjaustoimia järeiksi.

– Korjaussuunnitelmat kallion vahvistamiseksi ovat olemassa, mutta kyse on siitä, mistä se raha löytyy. Tilannehan vaikuttaa myös yleiseen turvallisuuteen alueella. Paikka on keskellä Halikon kirkonkylää, joten kyse on muustakin kuin muutamasta talosta, hän muistuttaa.

Järven mukaan Salon kaupungin lakimies oli kertonut, ettei vastaavasta ole olemassa mitään ennakkotapausta.

– Oikeustapaukset ovat olleet aiemmin sitä, että maata sortuu alta eikä niin, että maata sortuu päältä. On todella harvinaista, että luonnon muokkaamasta kalliojyrkänteestä putoaa noinkin isoja irtolohkareita. Kenelläkään ei ole vastauksia, että miksi juuri nyt kävi näin, Järvi toteaa.

Järvi sanoo, että kaupunki jatkaa selvityksiä kalliosta ensi viikolla.

– Myös tonttien raivaus aloitetaan ensi viikolla. Automme kyljessä oleva kivi saattaa painaa jopa 10 000 kiloa.