Salon akkutehdas lomauttaa työntekijöitä – syynä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa

0
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheuttanut tuotantokatkoksia Valmet Automotiven Salon akkutehtaalla.

Autoteollisuuden komponenttipula pakottaa Valmet Automotiven lomauttamaan työntekijöitä Salon akkutehtaalla. Muutosneuvottelut ovat käynnissä, ja työt ovat loppumassa näillä näkymin ainakin yli sadalta vuokratyöntekijältä.

– Tällä hetkellä emme voi muuta kuin kuunnella asiakasta ja seurata tilannetta lähes tunneittain ja tehdä tarvittavat toimenpiteet nopeasti, jos tilanne muuttuu, tehtaanjohtaja Kimmo Suupohja sanoo.

Valmet Automotive pyrkii välttämään vakituisten työntekijöiden lomauttamisen, mutta heidänkään asemansa ei ole vielä varma. Työntekijöillä on ollut mahdollisuus ottaa palkatonta vapaata ja työajan lyhennysvapaita eli niin sanottuja pekkasia.

Akkujen kysyntä on vähentynyt eurooppalaisten autonvalmistajien kouristellessa komponenttipulassa. Ukrainan sota on kärjistänyt autonosien toimitusvaikeuksia entisestään.
Valmiiden akkujen varasto Salossa alkaa olla jo täynnä.

Muutosneuvotteluja käydään parhaillaan sekä Salon että Uudenkaupungin akkutehtailla. Valmet Automotiven viestintäpäällikön Mikael Mäen mukaan neuvottelut eivät koske toimihenkilöitä.

Salon tehdas työllistää kaikkiaan 860 ihmistä, joista noin 750 tekee kolmivuorotyötä tuotannossa. Valmet Automotive haluaa uskoa, että vuokratyövoimaa vähennetään vain väliaikaisesti.
– Puhutaan ehkä viikoista. Tavoite on saada samat henkilöt takaisin, kun tuotantoa voidaan taas nostaa ylös, Mäki toteaa.

Vakinaisen väen kohtalo riippuu neuvotteluista, joita tehdas käy koko ajan asiakkaidensa kanssa. Lopputulokseen vaikuttaa se, mitä akkuja ostavat autonvalmistajat tilauksistaan päättävät. Tilanne voi Mäen mukaan muuttua päivässä.
Salon tehtaalla on jo ollut tuotantokatkoksia ja lisää on tulossa.
– Tuotantokatkoksia pyritään käyttämään mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi henkilökunnan koulutuksiin, Mäki sanoo.

Toissaviikolla Valmet Automotive ilmoitti aloittavansa muutosneuvottelut Uudenkaupungin autotehtaalla komponenttipulan vuoksi. ”Puutteen taustalla ovat viimeaikaiset toimintaympäristöön liittyvät globaalit häiriöt komponenttien toimitusketjuissa”, yhtiö muotoili tiedotteessa 18. maaliskuuta.
Katkos toimitusketjussa oli yhtiön mukaan tapahtunut nopeasti. Sen seurauksena Mercedes-Benzin A-sarjan tuotanto joudutaan tilapäisesti keskeyttämään. Tehdas valmistaa myös Mercedes-Benzin GLC-katumaasturia, jota ongelmat eivät koske.
Autotehtaan yt-neuvottelut ovat vielä kesken. Valmet Automotiven mukaan neuvottelut eivät johda irtisanomisiin, mutta sadat Uudenkaupungin työntekijät voivat joutua lomautetuksi heinäkuulle asti.

Salon akkutehdas on sopimusvalmistaja, jonka tuotanto ja tuotekehitys perustuu Aasiasta valmiina tuleviin kennoihin. Akkutuotannosta ylivoimaisesti suurin osa on 48 voltin litiumioniakkuja. Valmet Automotive ei kerro, kenelle ne menevät.

Sodan runtelemassa Ukrainassa on brittiläisen talouslehti Financial Timesin mukaan lähes neljäkymmentä tehdasta, jotka valmistavat autonosia. Eurooppalaisille autotehtaille Ukraina on esimerkiksi tärkeä johdinsarjojen toimittaja.
– Ukraina on merkittävä valmistaja ajoneuvoteollisuuden komponenttien valmistusketjussa, eikä ukrainalaisten alihankkijoiden vaihto käy helposti, Kimmo Suupohja toteaa.

Komponenttien valmistukseen tarvitaan Suupohjan mukaan erikoistyökaluja, joiden valmistusaika on pitkä. Valmiit työkalut ovat sodan takia jumissa Ukrainassa, eikä niitä saada siirrettyä toisille valmistajille.
Venäjän hyökkäyssodan takia on suljettu autotehtaita eri puolilla Eurooppaa. Volkswagen, BMW ja Porsche ovat ilmoittaneet seisokeista, Audi on toistaiseksi keskeyttänyt joidenkin malliensa valmistuksen ja Mercedes-Benz on kertonut vähentävänsä tuotantoa.

– On vaikea ennustaa, koska tämä epävarmuus on ohi, mutta uskon, että pahin romahdus on jo saavutettu ja tilanne alkaa purkautua. Autotehtailla on kokemusta tällaisten tilanteiden ratkaisemisista, Suupohja sanoo.

Autoteollisuus on kärsinyt osien saatavuusongelmista ja häiriöistä toimitusketjuissa jo koko koronakriisin ajan. Pandemia on heiluttanut myös Salon akkutehtaan kysyntää ylös ja alas, mutta Valmet Automotiven mukaan vaikutukset ovat lopulta jääneet varsin pieniksi.