Suomen Hoiva ja Asunto Oy Helsingistä rakentaa Salon 110-paikkaisen senioritalon

8
Salon uutta senioritaloa on suunniteltu Kirjolankadun varteen Alhaisiin. Alueella olevat vanhusten rivitalot puretaan tieltä pois. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Suomen Hoiva ja Asunto Oy Helsingistä tulee toteuttamaan Salon uuden senioritalon Alhaisiin. Salon sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hankinnasta yksimielisesti keskiviikkona.

Kaupunki sai urakkakilpailussa kolme tarjousta. Kaksi muuta jättivät MVH-Asunnot Oy ja Yrjö ja Hanna säätiö sr.

Suomen Hoiva ja Asunto Oy:n tarjous oli vertailun mukaan kokonaistaloudellisesti edullisin. Vertailussa painotettiin puoliksi hintaa ja laatua.

Hankinta koskee uuden 110-paikkaisen senioritalon toteuttamisen Alhaisiin. Talon paikoista 90 on tarkoitettu vanhuksille ja 20 kehitysvammaisille.

Ajatuksena on, että senioritalon asunnoista 30 on ikäihmisille tarkoitettuja esteettömiä vuokra-asuntoja. Tavalliseen palveluasumiseen tarkoitettuja asuntoja olisi 30, ja lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 30-paikkainen ympärivuorokautisen hoidon yksikkö.

Samaan pihapiiriin on suunniteltu ikääntyneiden kehitysvammaisten asumisyksikköä, johon tulisi 15 paikkaa ja viisi tuetun asumisen paikkaa.

Hankintapäätöksen mukaan Suomen Hoiva ja Asunto Oy suunnittelee ja rakentaa senioritalon, jonka se vuokraa pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Salon kaupungille. Kaupunki puolestaan vuokraa asunnot edelleen asiakkaille. Suuri osa talon toiminnasta siirtyy uudelle hyvinvointialueelle.

Suomen Hoiva ja Asunto Oy hakee hankkeelle korkotukilainaa ja investointiavustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.

Salon tavoitteena on, että uusi senioritalo suunnitellaan tämän vuoden aikana. Se rakennetaan vuosina 2023–2024, ja talon käyttöönotto tapahtuu vuoden 2024 lopussa tai 2025 alussa.

Senioritalon hankesuunnitelmassa rakennuksen kooksi suunniteltiin 4 900 bruttoneliötä. Sen rakennuskustannuksiksi arvioitiin viime joulukuun hintatasossa 13,1 miljoonaa euroa. Summaan eivät sisälly irtaimistohankinnat.

Kiinteistön vuokraksi arvioitiin asukastilojen osalta enimmillään 64 000 euroa kuukaudessa. Muita kuin asukastiloja olisivat muun muassa valmistuskeittiö, ruokasali ja kotihoidon tiimitilat.

Salon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Kalle Tekkala (kd.) on tyytyväinen hankkeen etenemiseen. Hän muistuttaa, että kaupunki pistää hankkeen nyt liikkeelle, mutta talon toiminta siirtyy suurelta osin uudelle hyvinvointialueelle.

– Sairaalaprojekti on vielä suurempi, mutta onhan tämä nyt Salon kannalta suuri projekti. Sitä on ollut hyvä ja helppo viedä eteenpäin, koska senioritalon tarve on koko ajan ymmärretty. Vanhustenhuollon päätökset eivät ole olleet helppoja, mutta hyvä, että tämä etenee yhteisymmärryksessä, Tekkala kiittää.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mamma maalta
1 vuosi sitten

Voi voi, kun Salossa seniorit halutaan kauas keskustasta. Millä ja miten sieltä esim tulee kesällä torille tuttuja tapaamaan tai kirjastossa käymään? Tai jos toivoa saa, niin kyyditys nimellisellä taksalla talon pualest !!!!!

Yrmy
1 vuosi sitten
Reply to  Mamma maalta

Mitäs puretaan torin laidalta, että saadaan noin iso palvelutalo siihen? Ja kuinka moni talon asukkaista on en enää siinä kunnossa, että poistuu omin voimin kylille?

bussia käyttävä
1 vuosi sitten
Reply to  Mamma maalta

Meneehän tuosta ykkös-bussireitti ihan vierestä. Ja pysäkki löytyy myös torin kupeesta, jos siellä haluaa käydä. Normaalisti puolen tunnin välein, kesällä/loma-aikoina tunnin välein.
Eli kyllä sieltä keskustaan pääse jos haluaa.

Karina Kaakinen
1 vuosi sitten

Muttei iltatorille eikä viikonloppuisin pääse yhtään mihinkään, paitsi taksilla. Salo palvelee vain auton omistajia, muut pysykööt kotona. Yrittäjät kiittävät.

Bussia käyttävä
1 vuosi sitten

Miksi bussilla ei muka pääsisi iltatorille, kun se reitti kumminkin menee torin vierestä ja torin kohdalla on pysäkki, missä pääsee pois? Toki kesällä bussi tosiaan menee vain tunnin välein, mutta kulkee kuitenkin. Eli kyllä Alhaisista pääse iltatorille bussilla, jos haluaa.

Tuosta olen kyllä samaa mieltä, että viikonloppuisin ei bussilla pääse millään vuorolla, mikä on todella valitettavaa, kun itsekin bussia käyttäisin, jos se vaan kulkisi myös viikonloppuisin.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Mamma maalta

Onko Salon keskustassa joskus ollut hoivakoti, ei ole.Mihin ollaan ketäkin häätämässä, ostakaa osake keskustasta, jos siellä haluatte olla. Ei missään asuteta vanhuksia keskustassa. Kaupat sitten periferiaan vai, milläs te sitten sinne pääsette, jos ette toiseenkaan suuntaan?

Yksi täti
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Ilolansalo on lähellä kaupungin kaikkia palveluita. Voimiensa mukaan ovat liikkeellä, koska Ilolansaloon ja myös senioritaloonkin voi muuttaa asumaan vuokralle tai ostamalla asunto ennen vanhuuden heikkoutta.

Sähköpyörätuolilla sitten, jos ei enää ajolupaa autolla tai jalat eivät kanna.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Yksi täti

Löytyy myös Piritan palvelutalo Cittarin vierestä.