”Suurin syy huoleen on talous, ei turvallisuus” – Risto E.J. Penttilä kehottaa suomalaisia valmistautumaan hintojen nousuun

0
Risto E.J. Penttilä näkee, että Ukrainan sota tulee aiheuttamaan pitkän huonon ajan eurooppalaiselle taloudelle. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomalaisten ei tarvitse tällä hetkellä olla huolissaan turvallisuudestaan, vaan taloudestaan, sanoo Nordic West Officen toimitusjohtaja, filosofian tohtori Risto E.J. Penttilä.

– Lähtökohta numero yksi on, että Suomi on turvassa. On täysin epätodennäköistä, että Venäjä uhkaisi meitä, sillä 70 prosenttia sen asevoimista on tällä hetkellä kiinni Ukrainassa ja siellä menee huonosti. Mutta se, mistä meidän pitäisi olla huolissamme, on Ukrainan tulevaisuus ja talouden tilanne, Penttilä toteaa.

Penttilä vieraili alkuviikolla Salossa, Salon kauppakamariosaston vieraana, puhumassa Ukrainan sodan vaikutuksista. Hän varoittaa, että kaikkia koskettava vaikutus tulee olemaan inflaatio. Energia ja elintarvikkeet, elämä kaiken kaikkiaan, tulee kallistumaan.

– Se on hyvin todennäköistä, koska eurooppalaiselle energia- ja ruokahuollolle on tehty niin paljon tuhoa. Yritysten arjessa nämä vaikutukset näkyvät jo nyt energian ja komponenttien hinnoissa. Tavallisten ihmisten arjessa se tulee näkymään elinkustannusten kohoamisena lähiviikkoina ja lähikuukausina.

– Jokaisen perheen kannattaa vähän nyt miettiä talousasioita, hän kehottaa.

Penttilä näkee, että maailman talous tulee ottamaan Ukrainan sodasta kovaa iskua. Paras vaihtoehto eli nopea sota ja nopea paluu normaaliin eivät enää ole mahdollisia.

– Myös pahin vaihtoehto, jonka aiheuttaisi sodan laajeneminen muihin maihin, näyttää sekin epätodennäköiseltä. Mutta keskimmäinen vaihtoehto on todennäköinen, eli pitkä huono aika eurooppalaiselle taloudelle.

Penttilä uskoo, että seuraavat kuusi viikkoa ovat ratkaisevat. Sen verran on aikaa 9. toukokuuta Venäjällä vietettävään Voitonpäivään.

– Yleinen arvio on, että siihen mennessä Putin vaatii jonkinlaisen voiton Ukrainan kampanjassa.

– Venäjä yrittää nyt pakottaa Ukrainan hyväksymään sellaiset ehdot rauhalle, jotka säilyttäisivät Putinin kasvot.

Penttilän mukaan lännen Venäjälle kohdistamilla talouspakotteilla on ollut suuremmat vaikutukset kuin uskottiin. Hän ei lähtisi lisäämään pakotteita.

– Tärkeintä on pitää lännen yhtenäisyys ja pikkuhiljaa kiristää ruuvia. En ehkä puuttuisi energiatoimituksiin ennen kuin siinä tapauksessa, että Venäjän sotatoimet Ukrainassa tulisivat vielä rumemmiksi. Jatkaisin nyt tällä tiellä ja varmistaisin, että Kiina lähtee tulemaan kohti lännen liittoumaa ja siitä saataisiin painostusvoimaa.

– Jos energiapakotteita vietäisiin pidemmälle, vaikutukset olisivat Suomelle vaikeat, hän muistuttaa.

Entä sitten pitäisikö Suomen liittyä Natoon? Siihen kysymykseen Penttilä siteeraisi nyt Veikko Vennamoa.

– Siihen voi sanoa, että kyllä kansa tietää. Kansan mielipiteessä tapahtunut muutos on niin suuri, että parlamentaarisessa päätöksenteossa pidän todennäköisenä, että Suomi lähtee hakemaan Nato-jäsenyyttä. Ja hyvä niin, hän lisää.

– Sitten kun olemme Natossa, olemme todella turvassa. Sitten meillä on sekä vyö että henkselit. Mutta se asia pitää hoitaa, koska Venäjä ei lähde tuosta mihinkään ja luottamus on mennyt, Penttilä summaa.