Teboil Kivihovin kauppias lopettaa, korona ja Teboil-boikotti veivät pohjan liiketoiminnalta – ”Taloudellisesti ei ole mitään mahdollisuutta päästä plussan puolelle”

0
Teboil Kivihovia kuritti ensin korona ja sen jälkeen Venäjän aloittama sota Ukrainassa, mikä johti laajamittaiseen Teboil-boikottiin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Teboil Kivihovin kauppias Ismo Rouvinen on irtisanonut kauppiassopimuksensa Teboilin kanssa. Syynä ovat taloudelliset menetykset niin koronaviruspandemian kuin Teboil-boikotin vuoksi.

Rouvinen ehtii toimia Kivihovissa viisi ja puoli vuotta. Hänen kauppiassopimuksensa päättyy 17. kesäkuuta. Kaikkiaan hän on tehnyt huoltamoalalla yli 30-vuotisen uran.
Työntekijöitä Teboil Kivihovissa on ollut noin 35, ja heidät on nyt irtisanottu kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

– Ainoa hyvä puoli on se, että Salon seutua piinaavan ravintola-alan työntekijäpulan vuoksi uskon, että työntekijät saavat varmasti töitä jatkossakin. Meikäläisen kannalta tietenkin se on laiha lohtu. Jään tyhjän päälle, eikä minulla ole varasuunnitelmaa olemassa, Rouvinen kertoo.

Rouvinen kuvailee, että lopettamispäätös yllätti hänet itsensäkin. Vain muutamia viikkoja sitten Kivihovi laajensi ruokatarjontaansa, kun sinne avautui täytetyistä leivistään tunnettu pikaruokaravintola Subway.

– En olisi Subwayta avannut, jos olisin suunnitellut lopettamista. Neuvottelin yhtiön kanssa selviytymispaketista, jolla olisimme pärjänneet vaikeiden aikojen yli ja vähän pidemmällekin. Yksityiskohdat olivat jo selvillä, mutta sitten tuli sota. Teboil ilmoittikin, ettei tämä käykään ja selviytymispaketti jäi saamatta. Sen jälkeen minulla ei ollut hirveästi muuta vaihtoehtoa kuin lähteä pois, Rouvinen sanoo.

Kivihovi on ollut auki ympäri vuorokauden. Olisivatko suppeammat aukioloajat voineet turvata jatkon?

– Kaikkihan on tietysti mahdollista. Teboil Kivihovi on kuitenkin virallinen taukopaikka, ja sen pitää olla sopimusperusteisesti auki 24h. Tien ylläpitäjän kanssa olisi pitänyt aloittaa neuvottelut aukioloaikojen muutoksesta. Muuten olisi voinut tulla sanktioita, jos paikka olisi ollut suljettuna joitakin tunteja vuorokaudessa, Rouvinen selventää.

Teboil Kivihovi avattiin Suomusjärvelle Helsingin ja Turun välisen moottoritien varteen marraskuussa 2008 samaan aikaan, kun Muurla–Lahnajärvi-moottoritieosuus valmistui liikenteelle. Rouvisen mukaan normaalina aikana Kivihovin sijainti on ollut ihanteellinen, mutta kahden viime vuoden aikana tilanne on ollut haastava.

– Ei ole lentomatkustajia, ei laivamatkustajia, ei työmatkalaisia. Ennen oli bussiryhmiä joka päivä useita. Nyt on hyvä, jos muutama bussiryhmä käy viikossa. Taloudellisesti ei ole mitään mahdollisuutta päästä plussan puolelle, Rouvinen huokaisee.

Rouviselle viimeinen niitti oli Venäjän aloittama sota Ukrainassa. Suuri yleisö alkoi karttaa Teboil-asemia, koska Teboilin omistaa venäläinen öljyjätti Lukoil.

– En ymmärtänyt sodan alussa, kuinka paljon sillä olisi vaikutusta meihin. Ihmiset ovat selkeästi jättäneet käymättä meillä, Rouvinen sanoo.

– Boikotin mittakaavasta kertoo paljon se, että vuosi sitten koronan ravintolasulkujen aikaan, jolloin ruokaa sai myydä vain mukaan, meillä oli suurin piirtein sama myynti kuin nyt.

Teboil etsii uutta kauppiasta Kivihoviin Suomusjärvelle. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Ensin korona ja sen jälkeen sota. Molemmat asioita, joihin ei kauppias voinut itse vaikuttaa.

– Tämä on ollut henkisesti erittäin raskasta aikaa, Rouvinen myöntää.

Kivihovin kiinteistön omistaa Hesburger, joka on vuokrannut sen Teboilille. Rouvinen puolestaan on vuokrannut toiminnan Teboililta. Teboil etsii parhaillaan Kivihoviin uutta kauppiasta. Kauppias- tai yrittäjähaku on tällä hetkellä päällä myös 16:lla muulla Suomen Teboil-asemalla.

SSS ei tavoittanut torstaina Teboilin huoltoasema- ja automaattiliiketoiminnan johtoa kertomaan, onko Kivihovin kauppiaan paikalle ollut kiinnostusta tai ylipäänsä sitä, kuinka tärkeää olisi saada Kivihoviin jatkaja.

– Kai jollakin aikataululla jatkaja löytyy, mutta löytyykö tämän kohun keskellä, niin se on ihan toinen tarina sitten, Rouvinen pohtii.

– Sota on tuomittava asia, vaikka oma kohtaloni meni tällä tavalla. Lopputulos oli varmasti toivottu niille, jotka halusivat boikotoida Teboilia. Henkilökuntamme on todella hyvää, heille nostan hattua, että ovat jaksaneet vaikeina aikoina.

Kivihovin palveluihin kuuluvat tällä hetkellä myymälä, kahvio-ravintola, Hesburger, Kotipizza ja Subway. Lisäksi Kivihovissa toimii Ykköstien apteekki ja Otto-automaatti.

– Ainakin tällä hetkellä apteekkimme toiminta jatkuu Kivihovissa normaalisti. Tulevaisuudesta ei voi tietenkään tietää varmuudella. Ilmoitamme kyllä, jos asiat muuttuvat, apteekkari Nina Kettunen kertoo.