Turun vastaanottokeskus on täynnä – Märyn yksikkö pysyy ainakin toistaiseksi tyhjillään

0
Halikon vastaanottokeskus lopettaa toimintansa syyskuun lopussa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Märynummella sijaitsevaa Halikon entistä vastaanottokeskusta ei ainakaan toistaiseksi palauteta käyttöön.

Asiasta on käyty keskusteluja, koska ukrainalaisten sotaevakkojen määrä kasvaa tasaiseen tahtiin. Turun vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Heimo Nurmi kertoo, että toimeksiantoja uusista yksiköistä ei silti ole tullut.

– Mandaatti tulee Migriltä (maahanmuuttovirasto), mikäli uusia keskuksia avataan, hän sanoo.

Salon kaupunki on pitänyt realistisena vaihtoehtona Märyn vastaanottokeskuksen käyttämistä ukrainalaispakolaisten majoittamiseen. Nurmi totesi Salon Seudun Sanomille viime viikolla (SSS 10.3.), että Halikon tiloja käytettäneen, jos niille on tarvetta.

– Meillä on olemassa optio siihen, että se (Märynummen vastaanottokeskus) voidaan ottaa käyttöön. Mutta vielä ei ole tullut minkäänlaista toimeksiantoa. Ensin täytetään olemassa olevat vastaanottokeskukset, mutta jos tilat loppuvat, todennäköisesti se sitten otetaan käyttöön, hän arvioi.

Pansiossa sijaitsevan Turun vastaanottokeskuksen majoituskapasiteetti on Nurmen mukaan käytännössä täydessä käytössä.

– Meidän on pidettävä aina muutama huone vapaana akuuttien tilanteiden vuoksi. Vielä 20–30 henkilöä mahtuu, mutta todellisuudessa tilamme ovat täynnä.

– On huomioitava, että turvapaikanhakijoita tulee edelleen muualtakin kuin Ukrainasta, hän muistuttaa.

”Meille on rekisteröitynyt uusimman tiedon mukaan noin 800 ukrainalaista. Heistä vain sata on vastaanottokeskuksessa.”

Vaikka ukrainalaisia saapuu Suomeen yhä enenevissä määrin, valtaosa heistä päätyy edelleen yksityismajoitukseen. Nurmi kertoo tilastojen pohjalta, että valtakunnallisesti noin kolmasosa ukrainalaispakolaisista majoittuu vastaanottokeskuksiin. Turun seudulla suhdeluku on ainakin toistaiseksi aivan toista luokkaa.

– Meille on rekisteröitynyt uusimman tiedon mukaan noin 800 ukrainalaista. Heistä vain sata on vastaanottokeskuksessa, loput kotimajoituksessa.

Nurmi kuitenkin muistuttaa, ettei evakkojen virta ole loppumassa.

– Turvapaikanhakijoita voidaan ohjata vastaanottokeskuksiin ympäri Suomea. Jos paikat täyttyvät, uusien keskusten avaamista harkitaan varmasti, hän kiteyttää.

Halikon vastaanottokeskus suljettiin viime syksynä. Mikäli yksikkö otettaisiin uudelleen käyttöön, sen keskusrakennuksessa olisi tilaa 200 majoittujalle.