Tuuli Ursin remontoi Villa Rauhalaa rennolla otteella – ensimmäisenä vanhaan mökkiin tehtiin mukavat oleskelutilat

0
1900-luvun alun mökkiin on tehty laajennusosa 1980-luvulla. Tuuli Ursin ja Aki Ollikainen ovat aloittaneet remontin rakentamalla terassin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Pienen punaisen mökin kahta sivustaa hallitsee laaja terassi, johon on upotettu palju. Se kertoo  tärkeysjärjestyksestä: mökkeilystä saa nauttia heti, eikä vasta sitten, kun kaikki on remontoitu valmiiksi.

Paikan omistaja Tuuli Ursin ja hänen miesystävänsä Aki Ollikainen päättivät, että täällä ei oteta paineita keskeneräisistä töistä. Kevätauringossa oleskellaan rauhassa, jos siltä tuntuu, vaikka vieressä on lattioita auki.

– Mökki on ympärivuotisesti asuttava, mutta tänne tullaan ensisijaisesti olemaan ulkona. Siksi halusimme maksimoida ulkotilojen käytön ja tehdä ison terassin. Rivitalossa Espoossa saa olla tarpeeksi sisällä, Ursin kertoo.

Hänestä tuli Muurlassa sijaitsevan mökin omistaja tammikuussa 2021. Idea ei lähtenyt alun perin mökkikuumeesta, vaan rahamarkkinoiden tilanteesta.

– Alhaiset korot saivat miettimään, että koska minulla ei ollut asuntolainaa, voisin sijoittaa johonkin. Asunnot ovat kalliita, mutta mökki tuntui sopivalta, ja samalla saisin etätyöpaikan.

Etätöitä Ursin on jo tehnytkin, niiden määrää rajoittaa lähinnä se, että lapset käyvät koulua Espoossa. Koulujen loma-aikana mökillä on tarkoitus olla enemmän. Sinne matkustaa tottuneesti myös burmankissa Kassu, joka ulkoilee valjaissa samoin kuin kotonakin.

Uusi puucee on saman muotoinen kuin läheisessä puussa oleva linnunpönttö. Kuva: SSS/Marko Mattila

Sopivaa mökkiä katseltiin rauhassa. Syksyllä 2020 pariskunta ajoi pihaan Muurlassa. Talossa oli asuttu viimeksi 1990-luvulla, sitten paikka oli ollut mökkinä ja romuakin oli ajan myötä kertynyt. Rakennukset olivat remontin tarpeessa.

– Tulimme tänne marraskuussa, joka ei ole kuukausista ihanin. Silloinkin kuitenkin tuntui, että tässä paikassa on potentiaalia, Ursin sanoo.

Tunnelma oli heti hyvä. Sittemmin paikka onkin saanut nimekseen Villa Rauhala.

– Täällä on kiireetön olo, pystyy olemaan rauhallisin mielin, vaikka on paljon tehtävää. Meillä ei ole tiukkoja aikatauluja.

Vaikka määräaikoja ei ole, pitkä tehtävälista on jatkuvasti lyhentynyt. Monta asiaa on valmiina, tai ainakin hyvässä vaiheessa.

Esimerkiksi ennen kuin Ursin on päässyt aloittamaan ikkunoiden kunnostusta verstaassa talousrakennuksessa, oli tehtävä verstas. Vanha maapohjainen polttopuuvarasto sai lattian ja ikkunan, josta näkee kauas peltomaisemaan.

Ursin esittelee verstaassa uuden maalin saanutta mökin sisäikkunaa.

– Tämän verran osaan tehdä. Enimmäkseen kuitenkin työnjako menee niin, että minulla on ideoita ja Akilla on taitoa tehdä.

Salon seutu ei ollut ennestään Tuuli Ursinille kovin tuttu, mutta hänen äitinsä on Paimiosta. Siksi tuntui hyvältä katsella mökkiä Espoosta länteen. Sijainti on osoittautunut hyväksi: sopivasti maalla mutta ei syrjässä, palvelut lähellä.

– Olemme yrittäneet ostaa kaiken paikallisilta, niin että käyttämämme rahat pysyvät täällä.

Pienen budjetin mökkiprojektissa on mahdollisuuksien mukaan suosittu käytettyä. Kierrätyskeskuksesta haettiin esimerkiksi kaksi sohvaa, ja puretusta talosta saatiin ilmaiseksi muun muassa ulko-ovi.

Ursin hioi oven ja maalasi sen kirkkaan vihreäksi. Värisävy valittiin vanhan peltikaton värin mukaan, ja haalistunut katto maalataan uudelleen samalla vihreällä. Seinät on tarkoitus maalata jossain vaiheessa itse keitetyllä punamullalla.

Osassa ovista on jäljellä vanhaa sinistä väriä. Ulkomaalaus on vuorossa ehkä vuoden päästä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Mökki on rakennettu noin 1900–20, ja talousrakennus on tiettävästi 1950-luvulta. Kummastakaan ei ole tullut vastaan lahoa. Moreenipohjainen, kuiva rakennuspaikka pienellä mäellä on aikoinaan valittu hyvin.

– Molemmat rakennukset ovat suoria. Kun talo on pysynyt kunnossa sata vuotta, uskon että se pysyy tästä eteenpäinkin.

Uusinta kerrostumaa edustaa 1980-luvulla tehty mökin laajennusosa. Tai oikeastaan uusin on Aki Ollikaisen rakentama ulkohuussi viime vuodelta, hauskasti ylöspäin levenevä harjakattoinen rakennus.

– Meillä on kunnan vesi ja sakokaivot, mutta useammalle ihmiselle saa yhden sisä-wc:n lisäksi olla puucee, Tuuli Ursin sanoo.

Märkätilojen remontin aikanakin puuceelle voi olla käyttöä. Mökki tehtiin ensin sisältä asuttavaan väliaikaiskuntoon muun muassa maalaamalla seiniä, mutta nyt on alkanut huonejärjestyksen muutos.

Alkuperäisessä kunnossa oleva keittiö odottaa vielä remontoimista. Kuva: SSS/Marko Mattila

Keittiö siirtyy olohuoneen tieltä laajennusosan puolelle, entiseen eteiseen. Siihen pitäisi löytää pieneen tilaan sopivat kaapit. Eteinen muuttaa laajennusosan toiseen päähän, entiseen saunan pesuhuoneeseen. Vanhan saunan paikalle puolestaan tulee uusi kylpyhuone, johon siirtyy myös wc.

Osa näistä tiloista on nyt purettuna perustuksia myöten. Lähes valmiina sen sijaan on uusi sauna talousrakennuksessa. Sieltä puuttuu enää rappauksen maalaus. Saunassa on pari mukavaa erikoisuutta.

– Tassuamme löytyi halvalla huuto.netistä. Siinä on hyvä vilvoitella saunomisen välissä. Kiukaan teimme laittamalla vanhan kiukaan öljytynnyriin, jolloin saatiin lisää kivitilaa, Ursin kertoo.

– Täällä tulee ihanat pehmeät, kosteat löylyt. Lämmitämme saunaa 2–3 tuntia ja sitten olemme saunassa yhtä kauan.

Kesäksi on tarkoitus rakentaa talousrakennuksen seinustalle saunan terassi. Siinä kohdassa on tontin paras ilta-aurinko.