
Salon nuorten työpajatoiminnan Maan ja Tulen väkeä -taidenäyttely avautui eilen kauppakeskus Plazassa.
Näyttelyn inspiraationa toimivat keijut ja metsänhenget sekä myyttiset tarut ja tarinat. Työvalmentaja Maija Luukkonen kertoo, ettei nuorten innostaminen mystisen tematiikan pariin ollut haastavaa.
– Osallistujat saivat toteuttaa oman näkemyksensä mukaisia teoksia. Näytillä on kenkälaatikkokokoisia minimaailmoja, erilaisia olentoja ja esimerkiksi runoja, hän kertoo.
Näyttelyn valmistelut käynnistyivät vasta helmikuun alussa. Takana on siis intensiivinen puolentoista kuukauden valmistautumisjakso.
– Aloitimme tekemällä rentoutumisharjoituksia ja kuuntelemalla musiikkia. Sen jälkeen pohdimme, millaisia keijut ja muut metsän olennot ovat. Heräsi kysymys, voivatko keijut olla muitakin kuin ihmishahmoja, Luukkonen valottaa.
Hän toteaa, että näyttelyn teema valikoitui vastapainoksi arjen stressille ja maailman murheille.
– Halusimme keskittyä omassa toiminnassamme johonkin aivan muuhun. Tällä hetkellä tapahtuu sellaisia asioita, että itse kukin kaipaa hiukan breikkiä, Luukkonen kiteyttää.

Salon kaupungin nuorten työpajatoiminnassa on tällä hetkellä mukana reilut 30 15–25-vuotiasta henkilöä. Toiminta on tarkoitettu nuorille, jotka kaipaavat tukea koulutukseen ja työelämään liittyvissä asioissa. Työpajoissa vahvistetaan myös nuoren elämänhallintataitoja työ-, yksilö- ja ryhmävalmentajien avulla.
Työpajan toimintaryhmiä on tällä hetkellä viisi. Vispilässä osallistutaan Metka-kahvilan toimintaan leipomalla, ruokaa laittamalla ja palvelemalla asiakkaita. Dokkari keskittyy media-alan työtehtäviin ja se sopii esimerkiksi valokuvauksesta, elokuvauksesta ja graafisesta suunnittelusta kiinnostuneille.
Kaarna toteuttaa yhteistyössä kaupungin muiden organisaatioiden kanssa luontoprojekteja, esimerkiksi uusien retkeilyreittien merkitsemistä ja kunnossapitoa. Starttivalmennuksessa tuetaan nuorten arjenhallinnan taitoja sekä sosiaalisten kontaktien luomista, ja sen toimintaan kuuluu muun muassa myyntituotteiden tekoa ja työnhakutaitojen harjoittelua. Lumo-toimintaryhmä, joka on vastuussa Plazan näyttelystä, keskittyy laaja-alaisesti taiteeseen.
– Näyttelyssämme on teoksia yhdeksältä henkilöltä, mutta sen valmistelutyöhön on ottanut osaa parisenkymmentä nuorta, Luukkonen kertoo.
”Tärkeintä on, ettei nuori putoa kokonaan rattailta vaan pysyy avun piirissä.”
Koronapandemia on aiheuttanut omat muuttujansa myös työpajatoimintaan.
– Pandemian alussa jouduimme siirtymään etätapaamisiin, minkä vuoksi osa porukasta putosi kelkasta, työvalmentaja Reetta Hartikainen kertoo.
– Toisinaan olemme joutuneet työskentelemään hiukan pienimuotoisemmin, mutta toimintaedellytyksemme eivät ole kadonneet missään vaiheessa, hän jatkaa.
Mikäli nuori kokee tarvitsevansa apua, yhteydenottoväyliä on monia.
– Brändäsimme taannoin nuorten salo -hupparit. Kun näkee henkilön, joka kantaa kyseistä asustetta, voi häntä aina repäistä hihasta, Luukkonen sanoo.
Työpajatoimintaan pääsee tutustumaan joka tiistai avoimien ovien periaatteella. Hartikainen muistelee, että uusia kiinnostuneita onkin ilmaantunut liki viikoittain.
– Joskus jopa useampia kerralla, hän kertoo.
Jokainen nuori saa tukea ammattitaitoiselta yksilövalmentajalta. Hänen kanssaan pohditaan, miten pajatoiminta voisi edistää yksilön pyrkimyksiä ja tavoitteita.
– Yleensä tavoitteet liittyvät työ- tai opiskeluelämässä eteenpäin pääsemiseen, valmentajat kertovat.
He lisäävät, että työpajatoiminnan piiriin on mahdollista päästä myös etsivän nuorisotyön kautta.
– Tärkeintä on, ettei nuori putoa kokonaan rattailta vaan pysyy avun piirissä, Luukkonen korostaa.

Lumo-toimintaryhmä on keskittynyt viimeisten viikkojen ajan härkäpäisesti uuteen näyttelyynsä. Nyt hedelmät ovat valmiina poimittavaksi.
– Saatetaan tämä projekti ensin loppuun ja katsotaan sen jälkeen, mitä tehdään seuraavaksi, Luukkonen naurahtaa.
Toiminta ei kuitenkaan ole pysähdyksissä, vaikka näyttely on nyt avattu.
– Teemme tilaustöitä jatkuvasti ja kesällä olemme toivottavasti esillä ainakin iltatorilla, Luukkonen mainitsee.
Tälläinen toiminta kyllä saa tukea Salossa, mutta ei Ihme ja Kumma. Sen toiminta uhkaa loppua maksuvaikeuksien takia. Ja nämä nuoret todellakin työskentelevät ahkerasti, ilmestyvät aamulla innokkaina paikalle. Toisin kuin muu nuoriso, mitä ei saa ennen puoltapäivää ylös ja ei jaksa tehdä kokonaista työpäivää.