Ukraina-keräyksiin lahjoitettu jo yli neljäkymmentä miljoonaa euroa

0
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut suomalaiset auttamaan sodan uhreja.

Avustusjärjestöjen Ukraina-keräyksiin on lahjoitettu Suomessa jo yli neljäkymmentä miljoonaa euroa. Suomesta on virrannut rahalahjoituksia myös suoraan Ukrainan asevoimille.

Salon Seudun Sanomat kysyi keräysten tuottoa eri avustusjärjestöiltä. Suomen Punainen Risti on saanut tähän mennessä 15 miljoonaa euroa, Unicef 13,5 miljoonaa, Kirkon ulkomaanapu 5,8 miljoonaa ja Pelastajaa lapset yli 5 miljoonaa euroa.

Monet muut järjestöt ovat keränneet yhteensä ainakin kaksi miljoonaa euroa.

– Ihmisillä on kova halu auttaa, Suomen Punaisen Ristin varainhankintajohtaja Sirpa Solehmainen kertoo.

Auttamisen halu näkyy myös siinä, että SPR:lle on Solehmaisen mukaan ilmoittautunut jo 3 500 uutta vapaaehtoista.

Ukrainan keskuspankki mainitsee verkkosivuillaan Suomen yhtenä maana, josta on tullut rahaa Ukrainan asevoimien lahjoitustilille. Pankin mukaan ulkomaalaiset yritykset ja yksityishenkilöt ovat antaneet keräykseen yhteensä 11,5 miljoonaa euroa.
Ukrainan keskuspankilla on lahjoitustili myös humanitääristä apua varten.

Kosovon sota ja Naton ilmapommitukset Jugoslaviaa vastaan keväällä 1999 nostattivat Suomessa kansanliikkeen Kosovon albaanien puolesta. SPR käynnisti keräyksen, joka tuotti heti ensimmäisen kuukauden aikana 40 miljoonaa markkaa.

Nokia lahjoitti Suomen Punaiselle Ristille tuolloin miljoona dollaria eli noin 5,5 miljoonaa markkaa. Kaikkiaan lahjoituksia kertyi 54 miljoonaa markkaa, joka on nykyrahassa noin 12,6 miljoonaa euroa.

Aasian tsunami-keräys tuotti SPR:lle 27,2 miljoonaa euroa.