Ukrainalaislasten koulunkäynti alkaa maanantaina Salossa – kouluun suunnataan ensi viikolla myös muissa seudun kunnissa

1
Helena Ervasto aloittaa maanantaina ukrainalaislasten ryhmän opettajana. Hän ja Armfeltin koulun rehtori Hannu Pölönen suunnittelivat koulunkäynnin aloitusta tiistaina. Kuva: SSS/Marko Mattila

Ensimmäinen ukrainalaislasten ryhmä aloittaa Salossa koulunkäynnin ensi viikon maanantaina.

Salon sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoor kertoo, että tähän mennessä kouluun on ilmoittautunut 14 lasta ja päivähoitoon yksi lapsi. Määrät muuttuvat nyt nopealla tahdilla.

– Olemme varautuneet siihen, että lasten määrä kasvaa, sanoo Stoor.

Ukrainalaislasten ensimmäinen opetusryhmä tulee Armfeltin kouluun.

Koulussa on vähällä käytöllä oleva luokkatila, joka sopii pienin muutoksin ryhmälle. Valtaosa ryhmään tulevista lapsista on yläkouluikäisiä.

Rehtori Hannu Pölönen kertoo, että ukrainalaislasten koulunkäynti alkaa valmistavan opetuksen ryhmässä.

– Pääpaino on suomen kielen opiskelussa, ja taito- ja taideaineita on suomen oppimisen apuna, sanoo Pölönen.

Kouluun tulevien ukrainalaislasten taitotasosta ja tilanteesta on vain vähän tietoa.

Hannu Pölönen kertoo olevansa siinä käsityksessä, että lasten englannin kielen taito on hyvin niukka.

– Emme pysty välttämättä käyttämään englantia tukikielenä. Ilmeisesti Ukrainassa ei ole samalla tavalla pakko opiskella vieraita kieliä kuin meillä Suomessa.

Jotta oppilailla olisi edes vähän tietoa tarjolla heidän äidinkielellään, koulussa käännätetään parhaillaan materiaaleja ukrainaksi. Sekään ei ole vielä tiedossa, moniko lapsista puhuu ukrainaa ja moniko venäjää.

Pölöstä mietityttää myös lasten vointi ja mahdolliset haasteet keskittymisessä. Koululla ei ole mahdollisuutta tarjota lapsille psykologin palveluita, koska Salossa on huutava pula koulupsykologeista.

– Haasteena on, että emme saa omistakaan oppilaista ongelmien syitä selville, koska meillä ei ole psykologipalveluita käytössä.

Salossa toimii vakituiset valmistavan opetuksen ryhmät alakouluikäisille Uskelan koulussa ja yläkouluikäisille Hermannissa.

Halikon vastaanottokeskuksen ollessa viimeksi käytössä myös Armfeltissa toimi valmistavan opetuksen ryhmä.

Valmistavan opetuksen tavoitteena on, että lapsi pystyisi vuoden koulunkäynnin jälkeen siirtymään tavalliselle luokalle.

Rehtori Hannu Pölönen kertoo, että koulutyö painottuu suomen kielen opiskeluun. Kuva: SSS/Marko Mattila

Sauvossa keskiviikkona tutustumispäivä

Sauvoon on saapunut kunnan kokoon nähden paljon ukrainalaisia. Aikuisia ja lapsia on nyt yhteensä noin sata, sanoo sivistysjohtaja Elli Sainio.

Kouluun ilmoittautuneita on tähän mennessä 17, mutta Sainio arvioi luvun vielä kasvavan.

– Tulijoita on varmaankin noin 25.

– Tilajärjestelyjen suhteen pääsimme kohtuu helpolla, ja myös henkilökunta löydettiin hyvin.

Sauvossa järjestetään keskiviikkona tutustumispäivä, jolloin lapset ja heidän äitinsä pääsevät käymään koululla. Varsinainen koulutyö alkaa ensi viikon maanantaina.

Maanantaiaamuna kouluun suunnataan myös Paimiossa, jossa kouluun on ilmoittautunut tähän mennessä 21 ukrainalaislasta.

– Valmistavaan opetukseen osallistuminen ei ole velvoittavaa silloin, kun lapset eivät asu vakituisesti Suomessa. Ainakin osa lapsista on ollut etäkouluyhteydessä Ukrainaan, joten me emme tiedä kuinka moni tänne tulleista nyt ilmoittautuu kouluun ja aloittaa opiskelun Suomessa, sanoo Paimion sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen.

Somerolla ukrainalaislasten koulunkäynnin aloitusta valmistellaan parhaillaan. Vs. sivistysjohtaja Nina Mäkelä kertoo, että oppilasmäärää on vielä liian aikaista arvioida. Hän ennakoi, että ukrainalaislasten koulunkäynti alkaa Somerolla ensi viikolla.

Marttilassa koulunkäynnin on lähipäivinä aloittamassa yksi ukrainalaislapsi ja Koskella neljä.

Kemiönsaaressa ei ole vielä valmisteltu ukrainalaislasten opetusta.

– Ukrainalaislapsia on kyllä saarella, mutta vielä ei ole kouluun ilmoittautuneita, sanoo perusopetusjohtaja Kim Bredenberg.

– Ilmeisesti he ovat jatkaneet koulunkäyntiä samalla alustalla, jota he käyttivät jo Ukrainassa korona-aikana.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
8 kuukautta sitten

Toivottavasti koulunkäyntiavustajia on kesäaikaankin käytettävissä. Olisi lasten ja perheiden kannalta tärkeää saada toimintaa ja samalla kielikylpyä myös kesäksi.