Vaskiontien kalliorinteestä tehdään lujitussuunnitelma

1
Suuri kivenlohkare irtosi Vaskiontien varressa sijaitsevasta luonnonkallioseinämästä 7. maaliskuuta puoli kuuden aikoihin aamulla. Lohkare halkesi kahtia, ja toinen puoli siitä osui autoon ja toinen puoli saunarakennukseen. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon kaupunki teettää lujitussuunnitelman Vaskiontien kalliorinteestä.

Vaskiontien varressa, Halikon kirkonkylässä sijaitsevasta kallioseinämästä putosi viime viikon maanantaina suuri kivenlohkare Vaskiontie 41:n ja 43:n tonteille. Lohkare halkesi pudotessaan kahtia, ja toinen pala tuhosi Vaskiontie 41:n saunarakennuksen ja toinen putosi Vaskiontie 43:n pihaan ja murskasi auton kyljen.

Sortumasta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta neljän talon asukkaat jouduttiin evakuoimaan tilapäismajoitukseen. Asukkaat on ohjattu pysymään poissa asunnoistaan.

Salon kaupungin edustajat, Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja pelastuslaitoksen paikalle kutsuma asiantuntija totesivat onnettomuuspäivänä, että kallion juurella sijaitsevien talojen turvallisuuden selvittämiseksi on hankittava asiantuntijalta selvitys kallion tilasta ja ehdotus siitä, millaisia toimia alueen turvallisuuden varmistamiseksi pitäisi tehdä.

Nyt kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi on tehnyt viranhaltijapäätöksen, jolla kaupunki tilaa kalliorinteen lujitussuunnittelun AFRY Finland Oy:ltä. Aluksi yritykseltä on tilattu alustava selvitys, jossa kartoitetaan kallion tilaa ja tutkitaan mahdollisia tukemis- ja lujittamisratkaisuja sekä tehdään niille karkea kustannusarvio.

– Raportin pitäisi valmistua tämän viikon aikana. Heti kun se on saatu, jaamme siitä tietoa evakuoiduille asukkaille ja pyrimme yhdessä heidän kanssaan keskustelemaan ratkaisuvaihtoehdoista ja siitä, mikä tässä olisi järkevää, Mannervesi kertoo.

Kaupunki puntaroi vaihtoehtoja ja päättää sen jälkeen seuraavista vaiheista eli kallioseinän väliaikaisen tukemisen ja lopullisen tukemisen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Väliaikainen tuenta voidaan täydentää lopulliseksi tuennaksi kesällä, kun kalliomassan lämpötila on kohonnut riittävästi ja kalliopultit saadaan ankkuroitua kestävästi.

Kallioseinämässä ei ole aiemmin tapahtunut vastaavia sortumia.

Kaupungin mukaan sortuman aiheutti todennäköisesti kallion raoissa liikkuvan veden sulamisen ja jäätymisen vaihtelu. Jäätyessä veden tilavuus kasvaa, ja jää työnsi rakojen edessä ollutta lohkaretta eteenpäin.

Oletus on, että lohkareen takana olleet raot ovat suurentuneet pikku hiljaa vuosien kuluessa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tarkistus
3 kuukautta sitten

Tuliko Salon kaupungille täysin uutena tietona, että kallioita voi ja pitää myös hoitaa sekä tarkistuttaa säännöllisin väliajoin asiantuntijoilla, erityisesti silloin kun ne sijaitsevat lähellä asutusta ja voi aiheuttaa vaaraa ihmisille. Laiminlyönti tulee kalliiksi.